U džematu Donje Vukovije održana promocija knjiga Nuru-l-idah i El-Muhtar li-l-fetva (FOTO)

U punoj džamiji džemata Donje Vukovije upriličena je promocija knjiga EL-MUHTAR LI-L-FETVA (ODABRANA MIŠLJENJA ZA FETVE) i NURU-L-IDAH (SVJETLOST TUMAČENJA) Knjige je predstavio njen prevoditelj Jusuf ef. Džafić.

Jusuf Džafić je rođen 1991. godine u Bijeljini, gdje je i završio osnovnu školu. Gimnaziju “Behram-begovu medresu” u Tuzli  je završio 2010. godine. Upisuje se 2011. godine u Kairu na Univerzitet “El-Azhar” na Šerijatsko-pravni fakultet, odsjek Šerijatsko pravo. Diplomirao je 2015. godine. Oženjen je. Živi i radi u Tuzli.

 

EL-MUHTAR LI-L-FETVA (ODABRANA MIŠLJENJA ZA FETVE), HANEFIJSKI FIKH, uvod, prijevod i komentar poznatog tradicionalnog hanefijskog djela El-Muhtar li-l-fetva, autora Abdullaha ibn Mevduda el-Mevsilija (1203-1284), iračkog hanefijskog učenjaka. Djelo obrađuje sva fikhska poglavlja: ibadat (obredno pravo), muamelat (imovinsko pravo), munakehat (bračno pravo), ukubat (kazneno pravo), džihad (ratno pravo), sijer (međunarodno pravo), feraiz (nasljedno pravo). Djelo je još za života autora steklo ugled kao nezaobilazno štivo pri izučavanju hanefijskog prava. Spada u 4 meritorna teksta (metna) kasnijih generacija hanefijskih pravnika, u koja spadaju još i El-Vikaje, El-Mahbubija, Kenz ed-Dekaik, En-Nesefija, i Medžme’ el-bahrejn, Ibn es-Saatija.

CIJENA: 20KM br. str.: 469

NURU-L-IDAH (SVJETLOST TUMAČENJA), HANEFIJSKI FIKH, uvod, prijevod i komentar djela Nuru-l-idah, egipatskog hanefijskog učenjaka i profesora na El-Azharu Hasana ibn Ammara Šurunbulalija (1586-1659). Djelo se koristilo kao obavezno štivo u nižim razredima u bosanskim medresama do 1918. godine, kada je Muhamed Seid Serdarević napisao svoj poznati Fikhu-l-ibadat, opet po uzoru na Nuru-l-idah. Inače, Nuru-l-idah je prva klasična pravna hanefijska knjiga koja je kompletno prevedena na bosanski jezik.

CIJENA: 18 KM br. str.: 310

Svi zainteresovani knjige mogu naručiti kod mjesnog imama Enes ef. Habibovića