Komentar hadisa br. 5: O kupanju

Od Ebu Hurejre se prenosi da ga je Vjerovjesnik a.s. sreo kao džunup u jednom sokaku Medine.

„Sklonio sam se od njega“ (kaže Ebu Hurejre)

Potom otišao, okupao se i vratio se, i Muhammed a.s. upita ga:

„Ebu Hurejre, gdje si bio?“

„Bio sam džunup i bilo mi je neprijatno da ti se pridružujem kad nisam čist“ odgovori (Ebu Hurejre)

„Subhanallah!“ reče Muhammed a.s. „musliman(u biti) nije nikada nečist.“

Riječ džunup u arapskom jeziku znači ničist.

Čovjek postaje džunup (nečist) u jednoj od tri situacije:

  • Polnim općenjem bez obzira došlo do polucije ili ne
  • Izlaženja sjemena iz svog mjesta u tijelu, podstaknuto požudom, a ne usljed napora, bolesti ili…
  • Polucija u snu uz ostanak vlažnosti.

Osoba koja je u ovakvom stanju obavzna je uzeti gusul.

Definicija gusula
Jezički znači: tečenje vode preko nečega uopće, dok terminološki znači: “Pranje i sapiranje cijelog tijela sa nijjetom približavanja Allahu dž.š..”

Gusul ima tri farza:

  1. Usta dobro isprati
  2. Nos dobro isprati
  3. I oprati cijelo tijelo da nigdje ne ostane suho koliko igla može ubosti.

Ko zaboravi uraditi jedan od ova tri farza, a to ne uradi ni naknadno, pa makar kod uzimanja abdesta, on će se smatrati nečist i kao takva ne smije:

  • Učiti Kur’an, osim istiaze (euzubila i slično). Od Alije r.a. prenosi se da je rekao: “Allahov Poslanik a.s. nam je učio Kur’an u svakoj situaciji, osim kada je bio džunup.“

 

  • Ulaziti u džamiju, osim onom ko je prinuđen da kroz nju samo prođe, jer u riječima Uzvišenog stoji: i kada ste džunupi-osim ako ste u prolazu. (En-Nisa, 43.)

 

 

  • Klanjati, bez obzira da li se radi o farzu ili nafili, jer u riječima Uzvišenog stoji: …pijani nikako namaz ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate, i kada ste džunupi – osim ako ste u prolazu, sve dok se ne okupate. (En-Nisa, 43.) Ako čovjek ne može doći do vode ili je ne može koristiti zbog bolesti ili prijeke potrebe za njom tada će uzeti tejemmum i klanjati, jer namaz ne smije propustiti.

 

  • Direktno dodirivati Mushaf, jer Uzvišeni kaže: “On je, zaista, Kur’an plemeniti u Knjizi brižljivo čuvanoj – dodirnut ga smiju samo oni koji su čisti(El-Vakia’,77.-79.) Prenosi se da je Allahov Poslanik a.s. rekao: “Ne dodiruj Kur’an, osim ako si čist.“ Šejh Usejmin navodi ovaj hadis kao dokaz uopštenoj zabrani dodirivanja Mushafa kada je čovjek džunup i kada je bez abdesta.

Čovjek koji je džunup može svoje kupanje odgoditi za kasnije,  s tim da ne propusti namaz.

Takođe iz ovog hadisa se da zaključiti da musliman u svojoj biti nikad nije nečist. On je čist bio pod abdestom ili ne. Ibn Abbas prenosi hadis: „Ne smatrajte vaše mrtvace da su nečisti. Musliman u svojoj biti nije nečist bio on živ ili mrtav.“

Ibn Abbas je kazao: „Četvero ne može biti onečišćeno: čovjek, odjeća, voda i zemlja.“ Ovo znači da ne treba smatrati  nečistim, muslimana džunupa, haljinu koju je oblačio, zemljište koga je ukvasio kupanjem, a ni ostatak vode koju je rukama grabio pri kupanju.

Iz ovog hadisa se, također, da zaključiti da moralno učene ljude do krajnosti poštovati. Prije stupanja u njihovo društvo treba se pristojno obući, očistiti i pristojno se vladati.

Stoga šejhul-islam  Ibn  Tejmijje  kaže: “Obaveza muslimana – nakon iskazivanja prijateljstva Svevišnjem Allahu i Njegovom Poslaniku a.s. jeste da iskažu prijateljstvo vjernicima kako o tome govori Kur’an, a naročito učenima, jer su oni nasljednici vjerovjesnika, oni su ti koje je Uzvišeni Allah učinio na stepenu zvijezda, pa se putem njih hodi tminama kopna i mora.”

Međutim, na vjerniku nije da jednog učenog voli više od drugog, slijedi jednog, a ne slijedi drugog, prijateljuje s jednim više nego s drugim, osim ako je taj učenjak bolji od drugih po imanu, bogobojaznosti i znanju, ili zbog toga što je učio pred njim i savjetovao se s njim. Šejhul-islam Ibn Tejmijje rekao je: “Nijedan se musliman ne smije pripisivati nekom učenom, pa uspostavljati ljubav prema svima onima koji slijede njegovog učitelja i neprijateljevati sa svima onima koji ga odbacuju. Naprotiv, na njemu je da voli i  prijateljuje sa svakim vjernikom i sa svakim bogobojaznim učenjakom i drugim ljudima, i neće posvećivati više ljubavi, osim ako se ispostavi da je neki od njih većeg imana i bogobojaznosti, pa će dati prednost onome kome su dali prednost Allah i Njegov Poslanik a.s..”

Allahov Poslanik a.s. rekao je: “Nije od nas onaj koji nije milostiv prema našim mlađima, koji ne poštuje našeg starijeg, koji ne naređuje dobro i ne odvraća od zla, i koji ne poznaje prava našeg učenog.”

Tavus b. Kejsan rekao je: “Od sunneta je da se počast iskaže četverici: učenom, starijem, vladaru i roditelju.”

Naši ispravni prethodnici mnogo su poštivali i uvažavali svoje učene, s njima su se ophodili na najljepši način.

Ibn Abbas r.a. i pored svog ogrmnog znanja, položaja i ugleda jedne prilike je  držao povodac deve Zejda ibn Sabita, dok se on penje na nju, pa mu pojašnjava i kaže: “Ovako nam je naređeno da postupamo prema našim učenima i našim starijim.”

Kada je imam Muslim došao do imama Buharije poljubio ga je među oči rekavši: “Dozvoli mi da ti poljubim noge, učitelju, prvaku muhaddisa.”

Ibn Abdul-Berr  rekao je: “Pravo učenog kod tebe je da kada dođeš, da ga poselamiš posebno, a ostale ljude zajedno, da sjedneš ispred njega, da ne pokazuješ svojom rukom, da ne sklapaš oči pred njim, da ne kažeš ‘taj i taj kaže suprotno tebi’, da ga ne hvataš za njegovu odjeću, jer je on na stepenu rodne palme s koje stalno na tebe padaju njeni plodovi.”

Uzvišeni Allah rekao je u hadisi-kudsijju: “Ko iskaže neprijateljstvo prema Mome štićeniku, Ja ću mu objaviti rat!”  Imam Šafija rekao je: “Ako učenjaci nisu Allahovi štićenici, onda ja ne poznajem Allahovog štićenika.”

Pouke hadisa:

  • Lijepo je da se čovjek očisti i sredi prije nego što se pridruži učenim ljudima
  • Dozvoljeno se okupati i kasnije, ne neposredno po onečišćenju, s tim da se ne propusti namaz
  • Nečista osoba može obavljati određene poslove i prije kupanja, ako je neophodno
  • Lijepo je ispoljiti poštovanje prema uglednim i učenim
  • Učenjak će ukazati na grešku koju primijeti kod svog učenika
  • Preporučuje se zbližavanje srca vjernika i ističe se jednakost muslimana bez obzira na imovinsko stanje
  • Lijepo je izgovarati subhanallah kod čuđenja