Allahovo naređenje

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 14. april 2017.  gregorijanske godine, odnosno 17. redžeb 1438. hidžretske godine.

Poslanik Muhammed a.s. je rekao: ”Neka je ponižen  onaj u čijem se prisustvu ja spomenem, a on ne prouči salavat na mene!“

Davud El-Evdi prenosi od Abdullaha ibn Mes’uda, r.a. da je rekao: “Ko želi pogledati u vasijjet (oporuku) Allahovog Poslanika, s.a.v.s. na kojoj je njegov pečat, neka prouči ove ajete:” (Tefsir Ibn Kesira)

“Reci: ‘Dođite da vam kažem šta vam Gospodar vaš propisuje: da Mu ništa ne pridružujete, da roditeljima dobro činite, da djecu svoju, zbog neimaštine, ne ubijate – Mi i vas i Njih hranimo – ne približujte se nevaljalštinama, bile javne ili tajne; ne ubijajte onog koga je Allah zabranio ubiti, osim kada to pravda zahtijeva, – eto, to vam On preporučuje da biste razmislili – i da se imetku siročeta ne približavate, osim na najljepši način, sve dok punoljetno ne postane,  i da krivo na litru i na kantaru ne mjerite, – Mi nikoga preko njegove mogućnosti ne zadužujemo -, i kad govorite, da krivo ne govorite, pa makar se ticalo i srodnika, i da obaveze prema Allahu ne kršite, – eto, to vam On naređuje da biste to na umu imali. I doista, ovo je pravi put moj, pa se njega držite i druge puteve ne slijedite, pa da vas odvoje od puta Njegova; – eto, to vam On naređuje, da biste bili bogobojazni.” (El-En’am, 151-153)

Gospodaru molimo te oprosti nama našim porodicama i uvedi nas u džennet. AMIN!!!