Savjeti (2)

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 03. februar 2017.  gregorijanske godine, odnosno 06. džumadel-ula  1438. hidžretske godine.

Poslanik Muhammed a.s. je rekao: ”Neka je ponižen  onaj u čijem se prisustvu ja spomenem, a on ne prouči salavat na mene!“

Mu’az ibn Džebel, r.a. kaže: „Jednom prilikom me Allahov Poslanik s.a.v.s. uzeo za ruku i rekao mi: ‘O Mu’azu, ja te uistinu volim, pa ću te posavjetovati. Nemoj zaboraviti da nakon završetka svakog namaza proučiš ovu dovu: Allahumme e’inni ala zikrike ve šukrike ve husni ibadetike (Allahu moj, pomozimi da Te se sjećam (zikir činim), da Ti budem zahvalan i da ti iskreno robujem!’“
Kada je Allahov Poslanik  s.a.v.s. poslao Mu’aza ibn Džebela r.a. u Jemen, Mu’az mu reče: „Posavjetuj me, Allahov Poslaniče!“ Poslanik a.s. mu reče: “Budi iskren u svome vjerovanju i biće ti dovoljno malo dobrih djela.”
Ebu Seleme  r.a. pripovijeda da je Mu’az ibn Džebel r.a. rekao Allahovom Poslaniku s.a.v.s. da ga posavjetuje, pa mu je Poslanik, s.a.v.s. rekao:

“O Mu’azu, samo Allaha obožavaj i nemoj Mu činiti širk. Radi u ime Allaha dž.š. kao da Ga vidiš. Ubrajaj sebe među mrtve i spominji Allaha dž.š. kod svakog kamena i drveta. Ako počiniš kakav grijeh poprati ga sa dobrim djelom, za tajno učinjeno loše djelo, tajno učini dobro djelo, a za javno učinjeno dobro djelo, javno učini dobro djelo!”
Također je Poslanik s.a.v.s. savjetovao Mu’aza, r.a. govoreći mu:

“Savjetujem ti da se bojiš Allaha dž.š., da govoriš istinu, izvršavaš obećanje, čuvaš emanet, da ne varaš, da održavaš komšijske odnose, da budeš milostiv prema siročetu, da lijepo razgovaraš sa ljudima, da nazivaš selam i da budeš blag!”
Muaz ibn Džebel r.a. kaže: „Allahov Poslanik s.a.v.s. me uzeo za ruku, malo sa mnom prošetao i onda mi je rekao: ‘O Muazu, ja ti preporučujem bogobojaznost, iskrenost u govoru, izvršavanje datog obećanja, čuvanje emaneta, da nikoga ne varaš, da budeš milostiv prema jetimu (siročetu), da poštuješ komšije, da kontrolišeš svoju srdžbu, da blago razgovaraš, da nazivaš selam, da poštuješ svog  pretpostavljenog, da izučavaš Kur’an, da voliš drugi svijet, da se čuvaš polaganja računa, da se ne odaješ prohtjevima i da lijepo izvršavaš svoje poslove. Zabranjujem ti: da psuješ i grdiš muslimana, da vjeruješ lažljivcu, da iskenog ugoniš u laž, da budeš neposlušan prema pravednom vladaru, da činiš nered na Zamlji! O Muazu, spominji Allaha dž.š. pored svakog kamena i drveta i nakon svakog učinjenog grijeha se pokaj, tajnog tajno, a javnog javno!’“

Muaz ibn Džebel r.a. kaže: “Allahov Poslanik s.a.v.s. mi je preporučio deset stvari: Nemoj Allahu pripisivati druga, pa makar bio ubijen ili spaljen, nemoj biti neposlušan svojim roditeljima, pa makar ti naredili da napustiš svoj imetak i porodicu, ne propuštaj namjerno namaz, jer ko namjerno napusti namaz izići će iz vjere, nemoj piti alkohol, jer je on majka svih zala, ne čini grijeha, jer činjenje grijeha srdi Allaha dž.š., nemoj bježati sa bojnog polja, pa makar tvoji saborci izginuli, ako ljude u nekom mjestu zadesi kuga, onda tu ostani, izdržavaj svoju familiju i odgajaj ih podsjećajući ih na Allahovu kaznu!“

Sevejd El-Ezdi r.a. kaže:
„Bio sam jedan od sedmorice iz svoga naroda kada smo, kao delegacija, došli Allahovom Poslaniku  s.a.v.s. Ušli smo kod njega i počeli razgovarati, pa ga je oduševio naš izgled i ponašanje, te nas on upita:
‘Ko ste vi?’
Mi mu odgovorismo: ‘Mi smo vjernici.’
Tada Poslanik reče: ‘Svaki govor ima suštinu i bit, pa šta ukazuje na suštinu vašeg govora i iskrenost vašeg vjerovanja?’
Mi rekosmo: ‘Petnaest osobina: u pet vjerujemo, pet izvršavamo i pet stvari koje smo radili u džahilijjetu (period prije primanja Islama), pa ih i dalje primjenjujemo, pa ako nam kažeš da to ne valja mi ćemo ih ostaviti.’
Tada Allahov Poslanik s.a.v.s. reče: ‘Nabrojte te osobine!’
Tada oni rekoše:

‘Pet stvari koje se tiču vjerovanja su: vjerujemo u Allaha dž.š. u Njegove meleke, knjige, poslanike i u proživljenje poslije smrti.

Pet stvari koje izvršavamo su: svjedočimo da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov rob i poslanik, klanjamo pet dnevnih namaza, dajemo zekat, postimo mjesec ramazan i obavljamo hadž, ko je u mogućnosti.

Pet stvari koje smo radili u džahilijjetu i sada ih radimo su: zahvala u blagostanju, strpljivost u nedaćama, zadovoljstvo sa gorčinom odredbe (sudbine), iskrenost i stabilnost u borbama i negrđenje neprijatelja.’
Poslanik se toliko obradovao i zadivio čistoći njihovog imana i ispravnosti njihove prirodne nadarenosti, pa im reče: ‘Vi ste mudraci, učanjaci i fakihi, i umalo da niste postali poslanici!

Ja ću vam još dodati pet stvari pa da imate punih dvadest:

Ako ste takvi kao što ste rekli, onda;
ne sakupljajte ono što nećete pojesti, niti gradite ono u čemu nećete stanovati,
ne natječite se u nečem što ćete sutra napustiti, bojte se Allaha kojem ćete se vratiti i pred njim račun polagati  i težite onome što vas čeka i u čemu ćete vječno ostati.’“

Allahu, Gospodaru moj, molim te upiti nas na pravi put sa onima koje si već uputio, povećaj nam uputu i daj nam da ispravno postupamo kako ćeš Ti biti zadovoljan.

Podari dušama našim bogobojaznost i očisti ih, Ti si Onaj koji ih najbolje može očistiti, Ti si njen Zaštitnik i Gospodar.

Gospodaru naš, podari nam FURKAN (sposobnost da razlučimo istinu od neistine) i pokaži nam istinu istinom i daj nam da je se držimo i da je slijedimo, i pokaži nam zabludu i laž takvom i daj nam da je se klonimo.

Gospodaru, budi sa nama, a ne protiv nas i pomozi nas Svojom velikom pomoći, ti si Onaj koji najbolje pomaže.

AMIN!!!