Svakog gosta tri dana dosta

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 20. januar 2017.  gregorijanske godine, odnosno 22. rebiul-ahir 1438. hidžretske godine.

Poslanik Muhammed a.s. je rekao: ”Neka je ponižen  onaj u čijem se prisustvu ja spomenem, a on ne prouči salavat na mene!“

Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)

Gostoprimstvo je karakteristika koju bi svaki musliman morao njegovati i prakticirati. Prihvaćanje gosta s ljubavlju i dobrotom je stav koji bi morao krasiti svakog muslimana. Naši dobri preci su bili svjesni ove potrebe. I ne samo svjesni, nego se gostoprimstvo i očekivalo; moglo bi se čak reći da je bila obveza. Koliko su naši preci bili svjesni ove potreba najbolje nam govori činjenica da se gostoprimstvo nije smjelo uskratiti nikome. Prema gostu se ponašalo na najbolji mogući način i nije mu se odbijala niti jedna želja. Kao znak pažnje i gostoprimstva domaćin je u nekim slučajevima skidao obuću i prao noge gostu. Za pravog muslimana, za pravog domaćina, ovo nije poniženje, kako to neki nažalost i u našem džematu smatraju, nego je ovo slijeđenje poslanika i naših dobrih predhodnika.

Allah dž.š. kaže:

هَلْ أَتَاكَ حَدِيثُ ضَيْفِ إِبْرَاهِيمَ الْمُكْرَمِينَ

إِذْ دَخَلُوا عَلَيْهِ فَقَالُوا سَلَامًا ۖ قَالَ سَلَامٌ قَوْمٌ مُّنكَرُونَ

فَرَاغَ إِلَىٰ أَهْلِهِ فَجَاءَ بِعِجْلٍ سَمِينٍ

فَقَرَّبَهُ إِلَيْهِمْ قَالَ أَلَا تَأْكُلُونَ

„Da li je doprla do tebe vijest o uvaženim gostima Ibrahimovim kada mu oni uđoše i rekoše: ‘Mir vama!’, i on reče: ‘Mir vama, ljudi neznani!’ I on neprimijetno ode ukućanima svojim i donese debelo tele, i primače im ga: ‘Zar nećete da jedete?’ – upita.“ (Ed-Dariyat, 24-27.)

 

Iako ih Ibrahim a.s. prvi put vidi, on ih neprimjetno napušta, kolje i peče čitavo tele kako bi ih ugostio, ne sluteći da su to meleki, koji nemaju potrebu za hranom. On ih ne pita, hoće li jesti ili neće, kao što mi danas radimo, već im to servira i primiče, i tek onda kada je vidio da nemaju potrebu za hranom Ibrahim a.s. uviđa da su to  Allahovi izasalanici tj. meleki.

Ibrahimova a.s. kuća je imala četvera vrata da ga niko od prolaznika ne bi mašio, a da ga on ne ugosti. Ako ne bi prošao, on je znao prelaziti kilomtre kako bi našao nekoga da jede sa njim. Zbog toga je Ibrahim a.s. dobio nadimak Ebu Dajfan (Otac gostiju). Pored ovog nadimka Ibrahim a.s. je imao nadimak i Halilullah (Allahov prijatelj). Allahov Poslanik a.s. je upitao Džibrila: „Džibrile, zašto je Allah dž.š. uzeo Ibrahima a.s. za prijatelja?“ Džibril mu odgovori: „Zato što je hranio i ugošćavao ljude.“

Također se prenosi da je Isa a.s. lično posluživao goste i na takvo djelo upućivao sljedbenike.

Braćo, ako dočekivanje i služenje gostiju nije bilo ponižavajuće za Allahove odabranike i miljenike tj. poslanike, ko smo onda mi, pa da kažemo: „Meni je to ispod časti.“

Enes ibn Malik kaže: „Kuća u koju ne ulazi gost, u nju ne ulaze meleki.“

Koliko je samo danas muslimanskih kuća u koje ne ulaze meleki, jer u njih ne ulaze gosti?

Puno je braćo, danas ljudi, koji žele da mu dođeš, a ne žele da ti dođu, ili obratno želi da ti dođu, ali su naraspoloženi i mrzovoljani kada im uzvratiš posjetu. Zbog ovakvog odnosa brzo dolazi do kidanja međubratskih druženja i takva osoba uskoro bude nepoželjna za društvo, jer Allahovom voljom se pokaže njeno licemjerstvo.

 

Poslanik a.s. je rekao: ”Nema hajra u narodu koji ne dočekuje goste.” Većina nas hvala Allahu dž.š. ima bereketa kod sebe, jer sa mnogo ljubavi i dan danas dočekujemo goste, kako one zvane tako i nezvane. U tom kontekstu nastao je i sljedeći vic:

 

Pita Bosanac Amerikanca:
– Kolko ti zarađuješ?
– 5.000 dolara mjesečno.
– A kol’ko trošiš za život?
– Pola.
– A šta radiš s ostatkom?
– E, to se kod nas ne pita.
– A koliko ti zarađuješ?
– 150 eura mjesečno.
– A koliko trošiš za život?
– 1.000 eura.
– Kako? Pa gdje nabaviš ostatak?
– E, to se kod nas ne pita!

 

Draga braćo ono što mi pokazujemo ovdje u džamiji to je ibadet, ali ono što pokazujemo na ulici, na poslu, kod kuće, to je islam. To je prava ljepota naša vjere. U tom kontekstu je Poslanik a.s. rekao: „Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan neka gostu da njegovo pravo.“ Asahabi upitaše: „Poslaniče, šta je njegovo pravo?“ Poslanik reče: „Njegovo pravo je dan i noć, a kompletno gostoprimstvo je tri dana. Sve što bude više od toga je sadaka.“ Ovo znači da je svakog gosta tri dana dosta i da je domaćin dužan da jedan dan i jednu noć ugosti gosta sa posebno pripremljenom hranom i posebnom pažnjom, a da će ostala dva dana gost jesti isto ono što i domaćin.

Braćo, hrana jeste bitan faktor kod ugošćavanja, posebno kod nas Bošnjaka, ali ono što je bitnije jeste počastiti goste lijepim osmjehom, lijepom pričom. Nemojmo dopustiti da umjesto nas sa našim gostom „priča“ televizor, pa umjesto da kaže: „Hvala domaćine“ „Kaže hvala televizoru.“ El-Evza’i veli: ”Pravi doček gostiju jeste osmijeh na licu.”

 

Selman r.a. kaže: „Poslanik a.s. nam je naredio da se ne opterećujemo prilikom ugošćavanja preko naših mogućnosti, nego da gosta ugostimo sa onim što imamo.“

Poslanik a.s. je rekao: „Divan li je začin sirće, a bit će upropašteni oni koji omalovažavaju ono što im se ponudi kao ićram.“

 

Praksa muslimana jasno je pokazala koliko su pridavali važnosti ugošćavanju gosta, smatrajući to Allahu ugodnim djelom. Od najranijih početaka islama pa sve do danas poznate su tzv. musafirhane, posebne prostorije za goste. Čak je bio i značajan broj pojedinaca koji su imali gostinske sobe. Naravno, takva naša tradicija utemeljena je na preporuci Allahovog Poslanika a.s. koju prenosi Džabir r.a a u kojoj se navodi: „Postelja za čovjeka, postelja za ženu, postelja za musafira (gosta), a četvrta je za šejtana!“

Braćo, kao što vidite svaki višak postelje u našoj kući je definiran kao šejtanski.

 

Nadam se da nakon ove hutbe niko od nas neće više dovoditi u pitanje ono po čemu smo oduvijek i svugdje bili poznati, a to je gostoprimstvo.

 

Allahu, blagoslovi kuću svakog pravog domaćina,  povećaj mu opskrbu, oprosti mu i smiluj mu se! AMIN!!!