Kihanje za tijelo, ono što je zemljotres za Zemlju

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 23. decembar 2016. gregorijanske godine, odnosno 23. rebiul-evvel 1438. hidžretske godine.

Poslanik Muhammed a.s. je rekao: ”Neka je proklet onaj u čijem se prisustvu ja spomenem, a on ne prouči salavat na mene!“

Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)

Islam je vjera koja obuhvata sve segmente ljudskog života, pa čak i one koje mi smatramo nebitnim, a jedan od takvih jeste i kihanje.

Draga braćo, kihanje je velika blagodat koju je Allah dao svojim stvorenjima, jer pomoću kihanja mi izbacujemo „loše“ čestice i gasove koje unesemo prilikom disanja. Pa su tako naučnici rekli da je kihanje za tijelo, ono što je zemljotres za Zemlju. Kihanje, braćo, predstvlja veliki napor za tijelo. Naučnici kažu da kihanje može izazvati niz zdravastvenih problema kao što su: pucanje očnih kapilara, oštećenje dijafragme, pucanje krvih žila u mozgu, ozljedu vrata, nekontrolisano ispuštanje mokraće, pa čak i moždani udar.

Zbog toga nas i ne treba čuditi Poslanikova a.s. naredba gdje kaže: „Kada neko od vas kihne, neka kaže: el hamdu lillah (hvala Allahu)!“ tj. hvala Allahu što je naš organizam ostao zdrav i neoštećen.

Allahov Poslanik Muhammed a.s. kaže: „Šest stvari je dužnost svakog muslimana prema drugom muslimanu: kad ga sretneš – nazovi mu selam, kada te pozove (na nešto) – odazovi se, kada od tebe zatraži savjet – posavjetuj ga, kada kihne, pa kaže „el hamdu lillah“ (Hvala Allahu) – reci mu „Jerhamukellah“ (Allah ti se smilovao), kada se razboli – obiđi ga i kada umre – isprati njegovu dženazu.“

Braćo, prema hanefijskom mezhebu nazdraviti tj. reći „jerhamukellah“ osobi koja kihne i kaže „el hamdulillah“ jeste farz, ono što nam je strogo naređeno.

Poslanik a.s. kaže: „Kada neko od vas kihne, neka kaže: el hamdu lillah (hvala Allahu)!  Neka na to njegov brat – ili prijatelj – kaže: jerhamukellah (Allah ti se smilovao)! A neka mu on, onda, uzvrati: jehdikumullahu ve juslihu balekum (Neka vas Allah uputi i stanje vam popravi)!

Pogledajte braćo kako islam svaku situaciju koristi kako bi brat za brata, musliman za muslimana, uputio dovu i blagosivljanje, a ne isprazne riječi. Ali, nažalost, kod nas je običaj da umjesto ovako lijepih riječi koristimo nešto što nema nikavog značenja ni vrijednosti kao npr. nazdravlje!  A onaj što je kihnuo odvrati mu: hvala!!!  Ili što je još gore kažemo djetetu: „pis maca.“  Zbog toga mislim da nema potrebe da ovo dalje obrazlažem, jer sa Allahovom milošću i uputom se ništa ne može mjeriti.

Seleme, r.a, prenosi da je neki čovjek kihnuo u prisustvu Allahovog Poslanik, s.a.v.s pa je nakon njegove zahvale Allahu, Poslanik s.a.v.s izgovorio: jerhamukellah (Allah ti se smilovao)! To se ponovilo i drugi i treći put, a nakon toga je Poslanik s.a.v.s rekao: „Ovaj čovjek je nahlađen!“ Na osnovu ovog hadisa zaključujemo da treba tri puta nazdravljati bratu muslimanu, a ne smeta i više od toga.

Draga braćo, znajte sve što nam je islam naredio ili preporučio da radimo nije bez svrhe, pa je tako Poslanik a.s. rekao: „Kada neko od vas kihne neka dlanom (ili krajem odjeće) prekrije usta i umanji glas koliko može.“

Naučnici kažu da kada čovjek kihne on izbacuje 40.000 bakterija, 10 metara ispred sebe, a one „putuju“ brzinom 160 km/h. Takođe su naučnici otkrili da samo jednim kihanjem cijela soba postaje inficirana satima. Kao što vidite od ovih bakterija je nemoguće pobjeći, osim ako osoba ne stavi ruke na usta kako nam je to preporučila naša lijepa vjera islam.

Draga braćo, ova hutba možda nije bila atraktivna kao neke prije, ali je sigurno bila poučna, za one koji žele isprazne riječi: „nazdravlje“ „pis maca“, i sl. zamijeniti nečim što je puno korisnije i vrednije, a to je dova i blagosivljanje.

Allahu naš, svaka blagodat koja se našla kod nas samo je od Tebe, Ti sudruga nemaš. Samo Tebi pripada hvala i zahvalnost.