Da li odgajamo generaciju idiota?

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 11. novembar 2016. gregorijanske godine, odnosno 12. safer 1438. hidžretske godine.

Poslanik Muhammed a.s. je rekao: ”Neka je proklet onaj u čijem se prisustvu ja spomenem, a on ne prouči salavat na mene!“

Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)

Allah dž.š. kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَّا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

„O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allah zapovjedi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršiti.“ (Et-Tahrim, 6.)

U vezi ovog ajeta, poznati mufesir, Mukatil je rekao: „Odgojite sebe i svoju porodicu, i narđujte im dobro i odvaraćajte od zla.“

Sa prethodno navedenim ajetom povezuje se sljedeći hadis gdje Poslanik a.s. kaže: “Naredite djetetu kada mu bude sedam godina da obavlja namaz, a kada navrši deset godina i udarite ga zbog namaza.”

Šerijatski pravnici smatraju da se isto odnosi i na post, da bi se dijete naviklo na izvršavanje ibadeta, te da bi, kada postane punoljetno, stalno činilo ibadet, bilo pokorno Allahu, dž.š., klonilo se grijeha i napuštalo sve što je ružno.

Ali draga braćo kako da dijete obavlja namaz kada ga ne obavlja ni babo i mama? Kako da dijete posti kada ne poste ni babo ni mama? Kako da dijete bude odgojeno, vaspitano, kulturno, kada babo i mama nemaju nemaju ni K od kulture?

Zbog toga je jedan mudrac rekao da se dijete počinje odgajati 20 godina prije njegovog rođenja, pa čak i prije ako to nije dovoljno.

Jedan pjesnik je rekao: „Kako se može skovati mač od lošeg gvožđa?“

Draga braćo, ja znam da ogrmna većina nas nije „loše gvodžđe“, kako reče pjesnik, jer „loše gvožđe“ ne može imati krcatu džamiju svakog petka. „Loše gvožđe“ ne može biti najbolje sa zekatom i sadekatul fitrom na medžlisu, pa i šire. „Loše gvožđe“ ne može imati ovako jedinstven i jak džemat. „Loše gvožđe“ ne može imati oko 200 djece mektebu. „Loše gvožđe“ ne može non stop biti u nekoj akciji, za svoj džemat i za svoju Islamsku zajednicu.

Braćo, mi Vukovijani smo „dobro gvodžđe“, ali da bi bili „odlično gvožđe“, da bi bili „najbolje gvožđe“ moramo skinuti hrđu koja nas je napala.

Poslanik a.s. kaže: „Svi ste vi pastiri i svako će biti odgovoran za svoje stado.“

 

Braćo, ja znam da je u današnjem svijetu, svijetu materijalizma, svijetu tehnologije, svijetu nemorala, teško biti dobar pastir, teško je odgojiti hairli dijete, kao što reče Albert Einstein :„Bojim se dana kad će tehnologija nadmašiti našu ljudsku interakciju (uzajamno djelovanje). Svijet će tada postati generacija IDIOTA!“

Cilj ove hutbe, ali i sljedeće, jeste podsjećanje na naše obaveze prema djeci, kako bi naša djeca bila hairli generacija, a ne genracija idiota.

Draga braćo, znajte kada se dijete rodi, roditelj je dužan izvršiti nekoliko stavri:

  1. Proučiti ezan novorođenčetu na desno, a ikamet na lijevo uho, jer se prenosi da je Poslanik a.s. svom unuku Hasanu proučio ezan na desno uho kada ga je Fatima rodila. Također, prenosi se da je Poslanik a.s. rekao: „Kome se rodi dijete, pa mu se na desno uho prouči ezan, a na lijevo ikamet, bit će zaštićen od padavice.“
  2. Unutrašnjost usta premazati i izmasirati hurmom. Preporučuje se da to obavi hairli osoba, bogobojazna osoba. Ebu Musa kaže: „Dobio sam sina, pa sam ga odnio Allahovom Poslaniku a.s., koji mu je dao ime Ibrahim i hurmom mu premazao i izmasirao desni zatim je proučio dovu za njegov berićet. Nakon toga mi ga je vratio, i to je bilo moje najberićetnije dijete.“
  3. Zaklati akiku. Šta je akika? U islamskoj pravnoj terminologiji akika znači zaklati ovcu (kurban) sedmi, četrnesti, dvadeset prvi dan po rođenju djeteta ili nekad kasnije, ali najbolje sedmi dan, jer je tako radio Poslanik a.s. Kada su upitali Poslanika a.s. za akiku on je rekao: „Za dječaka dvije ovce, a za djevojčicu jedna i nema razlike da li su ovnovi ili ovce.“ Kome je Allah podario dobru opskrbu zaklat će dva kurbana za muško novorođenče, ali ako smo slabijeg imovinskog stanja onda može i jedan. Islamski učenjaci su složni da sve što važi za bajramski kurban, važi i za kurban akike. Ko želi može prirediti gozbu povodom akike gdje će pozvati prijatelje, a ostalo podijeliti siromasima i rodbini i komšijama.

 

  1. Brijanje ili skraćivanje kose novorođenčetu. Poslanik je sedmi dan po rođenju Hasana i Husejna naredio da im se obrije glava, što je i učinjeno, i podijeli sadaka u srebru u visini težine kose. Ovdje treba napomenuti da onaj ko ne može ovu sadaku podijeliti u srebru može to uraditi u protuvrijednosti u novcu.

 

  1. Davanje imena novorođenčetu. Allahov Poslanik a.s. kaže: „Svako dijete je zalog za akiku, treba se zaklati za njega kurban sedmi dan po rođenju, taj mu se dan da ime i obrije glava.“

 

Poslanik a.s. kaže: „Vi ćete na Sudnjem danu biti prozivani po vašim imenima i imenima vaših očeva, pa zato nadijevajte lijepa imena.“

Odgajatelj se treba klonuti imena koja imaju ružno značenje kao npr. neposlušna, zahod, nužda, noćni zabavljač itd. (Provjerite značenje svog imena, arapska imena nismo spominjali kako ne bi nekoga uvrijedili.)

Također, obavezno je izbjegavati nadijevanje Božijih imena.

 

  1. Muško dijete treba osunetiti. Poslanik a.s. je rekao: „Pet stavri je od prirode svakog čovjeka: sunećenje (obrezivanje), uklanjanje dlaka oko stidnih dijelova tijela, uklanjanje dlaka ispod pazuha, pokraćivanje brkova i odsijecanje nokata.“

 

Braćo, iako su ovi propisi po važnosti sunnet (preporučljivo), a ne farz (obavezno), oni se trebaju primjenjivati u potpunosti u našim porodicama. Ako budemo nemarni kod vršenja sunneta, to će nas sigurno dovesti i do zanemarivanju farzova, a kada zanemarimo farzove onda ćemo zanemariti i islam u cjelosti, a kada zanemarimo svoju vjeru, svoju tradiciju i svoju kulturu, onda teško da možemo odgojiti hairli generaciju, a velika vjerovatnoća je da ćemo odgojiti genraciju idiota.

Cijeneći vaše vrijeme i obaveze, ovdje ćemo prekinuti govor na ovu temu, a nasatavak ako Bog da slijedi sljedeći petak.

Gospodaru, mi Te molim učini nam djecu radošću naših očiju i srca. Molimo Te, Veliki Allahu, uputi ih na Pravi put i učini ih pokornim Tebi i poslušnim nama, njihovim roditeljima. Učini ih nosiocima, pomagačima i sljedbenicima Tvoje vjere i sunneta Tvoga poslanika Muhammeda, s.a.v.s. Gospodaru, sačuvaj da ih se  ne zastidimo na dunjaluku i na Ahiretu i daj nam da zbog njih osjetimo samo ponos, o Gospodaru svih svjetova. AMIN!!!