Propisi klanja kurbana

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 26 august. 2016. gregorijanske godine, odnosno 23. zul-ka’de 1437. hidžretske godine.

Poslanik Muhammed a.s. je rekao: ”Neka je proklet onaj u čijem se prisustvu ja spomenem, a on ne prouči salavat na mene!“

Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)

Jedan od sastavnih dijelova imana kojeg se mi Bošnjaci, odnosno mi muslimani, poprilično držimo jeste klanje kurbana, tj. prinošenje žrtve u ime Allaha dž.š.

Allah dž.š. u Kur’anu kaže: „Mi smo ti, uistinu, mnogo dobro dali, zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji, onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez spomena ostati.“ (Suretl-Kevser)

Prenosi se da je Allahov Poslanik a.s. rekao: „Ko bude u mogućnosti zaklati kurban, pa to ne izvrši, neka se ne primiče mjestima gdje mi klanjamo (bajram-namaz).“

Draga braćo, dosita je veliki sevap i velika nagrada zaklati kurban u ime Allaha dž.š. jer je Poslanik a.s. rekao: „Zejd ibn Erkam je pitao Poslanik a.s. o propisu klanja kurbana, pa mu je Poslanik a.s. rekao: ‘To je sunnet vašeg oca Ibrahima.’ Zatim taj čovjek upita: ‘Šta mi imamo od tih kurbana?’ ‘ Za svaku dlaku imate sevap.’ Reče Poslanik a.s. ‘Za vunu?’ upitaše  ashabi. ‘I za svaku dlaku vune imat ćete sevap.’ reče im Poslanik a.s.

A Zejnul-Arebi kaže da će kurban nositi svog vlasnika preko Sirat-ćuprije, ćuprije koju mora prijeći svako ko želi u džennet, a ako ne prijeđe past će u džehennem. U opisu sirat ćuprije se kaže da je ona tanja od dlake, a oštrija od sablje, pa blago li se onome ko bude imao sreću da je prijeđe, i teško li se onome ko se sa nje strmoglavi.

 

Braćo, kada želimo zaklati kurban lijepo je da se kurban povali na lijevu stranu, okrene se prema Kibli. Prije toga nož treba dobro naoštriti kako se životinja ne bi patila. Prilikom klanja treba presjeći grkljan, dušnik i dvije vene, i ne smije se vrhom noža dirati srž koja je u vratnim kostima. Nemojmo oštriti noževe, niti klati jedan kurban, pred drugim kurbanom.

Obavezno je prilikom klanja kurban izgovoriti spomenuti Allaha dž.š. tj. reći Bismillah! Allahu ekber!

Kada se kolje kurban najbolje bi bilo da svako kolje svoj kurban ili barem prisustvuje njegovom klanju, jer je Poslanik a.s rekao: „O Fatima, dođi i prisustvuj klanju svog kurbana. Čim prva kap krvi od tvog kurbana padne, bit će ti oprošteni grijesi. Na Sudnjem danu će se donijeti krv i meso od tvog kurbana, pa će se staviti na vagu tvojih dobrih dijela i bit će sedamdeset puta povećana njegova težina.“

 

Da bi kurban bio ispravan moraju se ispuniti određeni uvjeti:

  • Da kurban bude od vrste stoke (deva, krava, ovca, koza)
  • Da dostigne odgovarajuću starosnu dob (krava najmanje dvije godine, a ovaca i koza godinu dana, s tim što je izuzeta ovca gdje je dozvoljeno da se zakolje jagnje koje je starije od šest mjeseci ako je veliko. Ovaj propis ne obuhvata i koze, nego samo ovce.)

U ovci i kozi može učestvovati samo jedan učesnik, dok kod krave broj se povećava do sedam pod uvjetom, da svi imaju nijet da se kolje kurban. Zbog toga je braćo veoma bitno skime ste u partiji, jer prema nekim islamskim učenjacima, ako jedan u partiji ima drugačiji nijjet, npr. kolje kurban radi mesa, a ne radi Allah svima će kurban biti neispravan.

 

  • Da kurban bude bez ikakvih tjelesnih nedostataka

Poslanik a.s. kaže: ”Četiri ne zadovoljavaju da budu kurbani: jednooka ili ćorava, čija je ćoravost jasna; bolesna, čija je bolest jasna; hroma ili šepava, čija je hromost ili šepavost jasna; zakržljala, u čijim kostima nema moždine.’

Također, ako bi se našle pri kurbanu druge mahane sa istim značenjem, propis bi bio isti.

Skoro mi je jedan džematlija postavio sljedeće pitanje: Kupio sam kurban zdrav bez ikakvih mahana, ali se jednog jutra probudio šepajući na nogu. Da li ga sada mogu zaklati kao kurban?

Islamski pravnici o ovom pitanju imaju različita mišljenja. Po mišljenju većine učenjaka, među kojima su malikijski, šafijski i hanbelijski mezheb, kada čovjek odredi konkretnu životinju za kurban, a čista je od svih mahana koje se ne smiju naći pri žrtvenoj životinji, te se zatim pri životinji pojavi mahana koju on nije uzrokovao i za koju nije odgovoran, zaklat će je i žrtvovanje je ispravno. Ovo važi za životinju koja se žrtvuje za Kurban-bajram, a ne i za zavjetni kurban.

Učenjaci hanefijskog mezheba smatraju da je žrtvovanje kurbana vadžib svakom imućnom muslimanu, dok siromah to nije dužan. Stoga, hanefijski učenjaci u ovom propisu prave razliku između imućnog i siromašnog te imućnog obavezuju da oštećenu životinju zamijeni drugom, dok je siromahu dozvoljeno zaklati životinju i nakon mahane.

 

Što se tiče klanja kurbana za umrlu osobu, po hanefijskom mezhebu to je dozvoljeno i umrli će imati koristi od toga, ali Ibn Mubarek kaže: „Draže mi je da se podijeli sadaka na ime umrlog nego da se kolje kurban, a ako se zakolje kurban, onda se od njega ništa ne jede nego se svo meso podijeli.“

Što se tiče prodaje kurbana, većina islamskih učenjaka ne dozvoljava prodaju bilo kojeg dijela kurbana, kao ni kožice, ali je istu dozvoljeno zadržati za sebe kako bi se njome koristilo. Poslanik a.s. kaže: ”Ko proda kurbansku kožicu, njegov kurban je ništavan.”

 

DRUGI DIO HUTBE DOPIS IZ MEDRESE I MUFTIJSTVA

 

Poštovana braćo i sestre. I ove godine Muftijstvo tuzlansko i Behram-begova medresa u Tuzli organizuju akciju Kurban za Behram-begovu medresu, pa svi oni koji to žele mogu im se pridružiti i obaviti ovu islamsku dužnost, uz mogućnost preuzimanja jedne trećine kurbana za svoje i za potrebe svoje porodice. Informacije o tome mogu se dobiti putem web stranice Behram-begove medrese, medžlisa Islamske zajednice, Muftijstva tuzlanskog ili direktno u Behram-begovoj medresi.

Behram-begova medresa je najstarija obrazovna ustanova u ovom dijelu BiH, koja stoljećima radi u Tuzli, usmjeravajući generacije mladih na put istine i dobra. U njoj se danas obrazuje preko 500 učenika i učenica, koji u prostorima medrese cjelodnevno borave.

Akcija Kurban za Behram-begovu medresu izuzetno je važna godišnja akcija za sve njene učenike, zaposlenike, Islamsku zajednicu u BiH i naš narod.

Žrtvovanje kurbana u organizaciji medrese se odvija u skladu s islamskim propisima i higijenskim pravilima koja nalažu nadležne državne institucije.

Na osnovu izvora islama i njihovih vjerdostojnih tumačenja jasno nam je da je klanje kurbana isključivo vjerski čin-ibadet koji čovjek može uraditi sam kod svoje kuće, što je osnova ovog ibadeta. Oni koji to nisu u stanju zbog života u gradskim sredinama i zbog drugih okolnosti, ili oni koji na taj način žele pomoći naše obrazovne ustanove, aktivnosti Islamske zajednice i društva u cjelini, mogu to učiniti pridruživši se akciji Kurban za Behram-begovu medresu. Žrtvovanje kurbana za muslimane u dijaspori vodi komisija Rijaseta Islamske zajednice. Nijedna druga organizacija mimo ustanove Rijaseta u dijaspori ili neke od medresa unutar BiH nema pravo, shodno fetvi Rijaseta Islamske zajednice pojačane odlukama i zaključcima iste ustanove, organizirati i voditi akciju ibadeta kurbana u ime drugih muslimana. O svemu ovome govorimo u cilju zaštite institucije kurbana, njene izvornosti i originalnosti i izbjegavanja da jedan čisto vjerski čin bude provođen na način koji nije u skladu sa islamskim propisima, tradicijom i interesima našeg naroda u cjelini. Napominjemo da je pohvalno i poželjno pomoći kurbanskim mesom sve one ljude kojima je pomoć potrebna, čemu stremi Islamska zajednica sa svojim ustanovama i što se može pročitati u njenim publikacijama neposredno nakon kurban- bajrama.

Molimo Uzvišenog da nas naši ibadeti približe Njegovoj milosti i veličini, da nas međusobno približe jedni drugima tako da se u dobru uvažavamo i pomažemo.  AMIN!!!