Krajnje je vrijeme da se Vukovije ujedine!

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 01. juli 2016. gregorijanske godine, odnosno  26. ramazan 1437. hidžretske godine.

Poslanik Muhammed a.s. je rekao: ”Neka je proklet onaj u čijem se prisustvu ja spomenem, a on ne prouči salavat na mene!“

Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)

Jedan od sastavnih dijelova imana jeste držati se zajednice i brinuti se o njoj. Držati se čvrsto zajednice i nikako se ne razdvajati jeste Allahova naredba svima nama, jer Allah dž.š. kaže:

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا

Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!“ (Al-Imran, 103.)

Šta znači čvrsto se držati zajednice? Braćo, ako mislimo da je jedinstvo u dužini nogavica ili brade, ako mislimo da jedinstvo u tome koliko će čovjek raširiti svoje noge ili gdje će stavti svoje ruke u toku namaza, ako mislimo da je jedinstvo u obaveznom slijeđenju mišljenje jednog čovjeka, ako mislimo da je jedinstvo u pripadanju istoj stranci ili partiji, ako mislimo braćo da su ove i slične stavri jedinstvo onda se grdno varamo. Jer jedinstvo je braćo da se volimo, poštujemo, uvažavamo…bez obzira na različita mišljenja i opredjeljenja. Jedinstvo je braćo da se volimo zbog toga što naš jezik izgovara, a srce potvrđuje riječi: La ilahe illellah Muhameden resulullah.Jedinstvo je braćo da se volimo zbog toga što svi težimo da budemo iskreni i pravi sljedbenici Božije riječi Kur’ana i sunneta Poslanika Muhammeda a.s. Ovo je braćo pravo jedinstvo!

Ova veza, veza sa Allahom i Njegovim Poslanikom nas je učinila braćom za cijeli život, jer Poslanik a.s. kaže: „Musliman je muslimanu brat.“ Dok Allah dž.š. u Kur’anu kaže: „Samo su vjernici braća.“ (El-Hudžurat, 10.)

Braćo, ovaj ajet i hadis nam jasno ukazuju da je bratsvo po vjeri jače i preče nego bratsvo po krvi. Jer nas od pravog, iskrenog, brata po vjeri nikada neće zaboliti glava, dok od brata po krvi sve je moguće, pa čak i da nam bude i najveći neprijatelj. Zbog toga Allah dž.š. kaže: ”Tog Dana će oni, koji su jedni drugima bili prijatelji, postati neprijatelji, osim bogobojaznih.” (Ez-Zuhruf, 67.)

Zbog svega navedenog pravi vjernik bez obzira na sve razlike koje se nalaze među nama će dići svoje ruke i zamoliti Allaha dž.š. za milost, oprost, uputu, kako za sebe tako i za svog brata muslimana.  Pravi vjernik je tužan onda kada je njegov brat, komšija, rođak, musliman, u bolu i nevolji, jer Poslanik a.s. kaže: “Primjer vjernika u njihovoj međusobnoj ljubavi i samilosti je kao primjer tijela, ako oboli jedan organ, ostatak tijela obuzme groznica i nesanica.”

Poslije Bitke na Bedru Poslanik a.s. je pozvao svoje ashabe i upitao: „Šta ćemo uraditi sa zarobljenicima?“ Tako da je svako dao svoje mišljenje, a zatim je prišao Ebu Bekru i rekao: „Ebu Bekr, šta ti misliš da trebamo uraditi sa zarobljenicima?“  On je odgovorio: „Islam je nov. Islam je svjež i nejak, a ove ljude mi znamo, to su naši rođaci. Kako bi bilo da se otkupe da ih predamo nazad stanovnicima Mekke? Prodamo ih i iskoristimo te pare da ojačamo islam i našu vojsku.“ Zatim je Poslanik a.s. pogledao Omera i upitao: „Omere šta ti misliš?“ A Omer reče: „Allahov Poslaniče, daj Alijinog rođaka Aliji, i daj Omerovog rođaka Omeru, i dopusti Aliji i Omeru da ubiju svog rođaka vlastitim rukama. I neka se obznani svijetu,i neka znaju stanovnici Mekke, i Allah će znati, da nikada i ništa neće stati između nas i Allaha.“ Ovo su braćo mišljenja. Različita mišljenja. Tako je Poslanik uzeo mišljenje Ebu Bekra. Sljedeći dan dolazi Omer do svog voljenog Poslanik i nalazi ga kako sa Ebu Bekrom plače. I on upita: „Šta se dešava?“ Zašto plačete da i ja palačem. Poslanik a.s. reče: „Mi smo pogriješili, pa je Allah objavio Kur’an gdje se složio sa tvojim mišljenjem, Omere!“

Šta je uradio Omer? Šta bismo uradili mi? Vjerovatno bi rekli: „Jesam li vam rekao da sam ja upravu? E, eto vam sad!“ Da li je Omer tako postupio? Ne! Omer je sjeo i počeo plakati sa njima. Počeo je plakati, braćo, zbog toga što su njegova braća muslimani pogriješili.

Braćo, prema jučer objavljenom popisu stanovništva u BiH živi 3.531.159 ljudi, a od toga se 50,7 % stanovnika izjašnjava kao muslimani. I narmolno je da svako ima svoje mišljenje. Ali bez obzira na različitost mišljenja, mi moramo postupiti kao što je postupio Omer, jer smo mi jedan ummet, jedan narod, koji slijedi jednog Poslanika. Koji ima jednu kiblu. Koji čita jedan Kur’an. Koji obožava jednog Allaha, pa zašto smo onda ovoliko podijeljeni?

Zašto je braćo, muslimanski svijet, zašto su Bošnjaci, zašto su Vukovije, toliko razjedinjene,  da smo zaboravili na milion stvari koje su nam zajedničke? Svi mi braćo živimo sa istim ili sličnim, problemima, pa zašto se onda ne udržimo kako bismo te probleme riješili za dobrobit svih nas, umjesto što se svakodnevno svađamo i glođemo, zarad tuđih interesa?

Braćo, put kojim mi muslimani, mi Bošnjaci,  mi stanovnici Vukovija, idemo jeste put propasti, put samouništenja, a ne put bolje budućnosti. Zbog toga draga moja braćo muslimani bez obzira kojoj  vjerskoj ili političkoj skupini pripadali krajnje je vrijeme da se ujedinimo i na taj način iskažemo svoju poslušnost Allahu i Njegovom Poslaniku.

I ovu hutbu ću završiti sa dva hadisa.

Poslanik a.s. je rekao: „Zaista Allah dž.š. ž, kod vas voli troje, a mrzi troje: Voli da Ga obožavate i ništa Mu kao drugu ne pripisujete, da se čvrsto Allahova užeta držite i nikako ne razjedinjujete i da savjetujete vaše pretpostavljene, a Allah dž.š. ne voli rekla-kazala, pretjerano zapitkivanje i bespotrebno trošenje imetka.“

Poslanik a.s. kaže: ”Musliman je muslimanu brat, ne iznevjerava ga, ne laže ga niti ga na cjedilu ostavlja. Svaki musliman muslimanu je haram, haram mu je njegova čast, imetak i krv. Bogobojaznost je ovdje”, a u Muslimovoj predaji stoji: ”Pokazavši na prsa tri puta, dosta je čovjeku zla da ponižava brata muslimana.”

Molim Allaha da ukabuli naša dobra djela, a loša da oprosti, da pomogne muslimane širom svijeta i da nas ujedini na Istini! AMIN!