Kada neće predsjednik Bakir, ex načelnik Omerović, Pjanić, Džeko, hoće Udruženje „MFS-EMMAUS“

Dana 29. avgusta  2014. godine, efendija Enes Habibović, je sa hutbe uputio sljedeći izazov:

„Ne znam koliko daleko će poruka ove hutbe otići i ko će je sve čuti, ali bez obzira koliko daleko otišla i ko je sve čuo ja ovom prilikom izazivam  sebe, izazivam sve vas do kojih je ova poruka došla, izazivam načelnika naše opštine kao i sve vijećnike sa naše opštine, izazivam sve naše Bošnjačke političare, počevši od predsjednika Izetbegovića, pa nadalje,  sve naše fudbalere Pjanića, Džeku, Ibiševića itd. Izazivam Dinu Merlina i sve one koji se ovoj nominaciji žele pridružiti da se udružimo u činjenju dobra. Konkretno izazivam sve spomenute da odvoje dio svojih sredstava kako bi napravili kuću našim jetimima, iz Valjevaca. Ako ste bili tako dobri pa se odazvali nominaciji u polijevanju vodom, nadam se da ćete i dalje ostati dobri, pa se odazvati ovom pozivu na činjenje dobrog djela.“

Ovaj izazov nakon godinu i po nije došao do ušiju prozvanih, ali je došao do ljudi koji vode Udruženje „Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS“ iz Doboj Istoka (Duje). Oni su prije nekoliko dana kontaktirali mjesnog efendiju Enesa Habibovića kako bi ih povezao sa starateljem. Nakon što su im staratatelji, Fahzeta Valjevac i Samir Valjevac,  predočili projekt kuće, oni su odlučili da će do zime napraviti kuću za naše jetime Elmedina, Elvedina, Sejfu i Hamida Valjevca, po principu ključ u ruke.

Nosilac ovog projekta će biti Udruženje „Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS“ iz Doboj Istoka sa svojim donatorima, kao i džemat Donje Vukovije sa svojim džematlijama. Udruženje „MFS-EMMAUS“ je na sličan način u posljednjih nekoliko godina obnovilo i izgradilo preko 60 kuća za socijalno ugroženo stanovništvo BiH, naročito nakon tragičnih poplava 2014.godine.

Ovom prilikom pozivamo sve ljude dobre volje da svojim prilozima  pomognu ovo hairli djelo. Svoje priloge možete donijeti do mjesnog efendije Enesa Habibovića ili nekog drugog člana džematskog odbora ovog džemata.

Izvođač radova će biti građevinska firma Invest gradnja iz Gračanice.

Ovom prilikom džemat Donje Vukovije se zahvaljuje Udruženje „Međunarodnom forumu solidarnosti – EMMAUS“ iz Doboj Istoka, što su odlučili pomoći naše jetime Valjevce.

U nastavku teksta vam predstavljamo Udruženje „Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS“ iz Doboj Istoka.

MFS-EMMAUS je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna, a svoje urede ima u Doboj Istoku, Sarajevu i Srebrenici. Jedna je od najvećih humanitarnih i nevladinih organizacija ne samo u BiH nego i šire sa 220 zaposlenih i 50 aktivnih volontera. Za MFS – EMMAUS kažu da je posljednje mjesto nade i utočišta. Neki od projekata koje provodi MFS-EMMAUS su prihvatni centar „Duje“ u Doboj Istoku od 2004. godine gdje je smješteno 404 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija, zatim mjesečno finansiranje 1040 djece bez jednog ili oba roditelja – jetima na području cijele BiH, stipendiranje 547 djece u Burkini Faso, internatski smještaj za djecu Srebrenice u Potočarima, dnevni centri za djecu i mlade u Srebrenici – Potočari i Zvorniku. MFS – EMMAUS se među ostalima brine i o narodnoj kuhinji u Doboju gdje se dnevno priprema 300 obroka, vodi projekte za održiv povratak, pomaže žrtvama trgovine ljudima i ilegalne migracije, te učestvuje u projektu sprečavanja zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, itd.

MFS – EMMAUS je članica nekoliko većih svjetskih nevladinih organizacija. Također, velik broj domaćih društveno odgovornih kompanija i pojedinaca podržava svojim sredstvima rad Udruženja. MFS – EMMAUS je realizovao i niz projekata u saradnji sa organizaciom Emmaus Internacional iz Francuske, INHOPE iz Holandije, IHH iz Turske, RAF Fondacijom iz Qatra, Proplan iz Holandije, NEDWE-WAMY iz Saudijske Arabije, Dubai Charity iz U.A.E.-a, BHB iz Austrije, Save the Children, ambasadama Velike Britanije, Holandije, Sjedinjenih Američkih Država, , Ministarstvom Sigurnosti BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom za rad socijalnu politiku i povratak TK, kao i mnogim drugim.

http://www.mfs-emmaus.ba; Facebook: MFS-EMMAUS