Da li je janjetina halal?

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.
Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige,poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.
Danas je 26. februar 2016. gregorijanske godine, odnosno 17. džumadel-ula1437. hidžretske godine.
Poslanik Muhammed a.s. je rekao: ”Neka je proklet onaj u čijem se prisustvu ja spomenem, a on ne prouči salavat na mene!“
Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)
„Želatin od svinjetine u karamelama “ki-ki” „ŠOKANTNO OTKRIĆE Svinjetine ima u čokoladi, sladoledu, pasti za zube, pivu, jogurtu, čipsu…“ „Na Maggi supama kompanije Nestle naljepnicama sakriveno da sadrže svinjsku mast“
Braćo, slušajući ove šokantne novinske naslove opravdano se postavlja pitanje: Da li danas možemo kazati da znamo šta je uistinu halal, a šta haram, u onome što svakodnevno konzumiramo?
Objašnjavajući šta je halal, a šta haram Poslanik a.s. je rekao: “Halal je jasan i haram je jasan, a između njih su sumnjive stvari, koje mnogi ljudi ne poznaju…”
Ovako je govorio Poslanik, s.a.v.s., objašnjavajući muslimanima halal i haram. Muslimani su, prema tome, obavezni da koriste isključivo halal proizvode. Zabranjena im je upotreba haram proizvoda, a obaveza je da izbjegavaju sumnjive proizvode.
Allah dž.š kaže:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُلُوا مِن طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَاشْكُرُوا لِلَّهِ إِن كُنتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ
„O, vjernici, jedite ukusna jela koja smo vam podarili i budite Allahu zahvalni, ta vi se samo Njemu klanjate.“ (El-Beqare, 172.)
Braćo, Allah dž.š. nam je čistu i zdravu hranu učinio dozvoljenom (halal), a zabranio nam je (haram) sve ono što je nečisto i nezdravo po ljudski organizam.
Braćo, vi znate da živimo u pokvarenom vremenu. Vremenu kada će čovjek prevariti rođenu majku samo da bi što više zaradio. Zbog toga svaki čovjek koji drži do svoje vjere, koji drži do svog islama, mora otvoriti „četvere oči“ prilikom kupovine i konzumiranja bilo kojeg proizvoda. U ovom kontekstu ispričat ću vam sljedeću anegdotu:
Priča se da su neki momci otišli na Ajvatovicu, pa su hodali po onim brdima, i tako hodajući oni ogladne. Ali su željeli da pojedu nešto što je provjereno halal, jer nisu bili sigurni šta je to halal, vašerska atmosfera i svi prodaju sve i svašta. I tako oni hodajući između tih štandova vide jednog dedu sa turbanom na glavi kako okreće janje, pa mu priđoše i upitaše: „Dedo je li kod tebe janjetina halal?“ A dedo pogleda u njih i reče: „E moj sinko kod mene se janjetina plaća.“
Braćo, mi živimo u vremenu kada ni svaka janjetina nije halal ,dozvoljena, čista, na što su mislili ovi momci, ali i u vremenu kada je sve manje halal (džaba) janjetine na što je mislio dedo.
Braćo, da bi određeni mesni proizvod bio halal nije dovoljno samo da sadrži u sebi halal meso, već i sve sirovine koje ulaze u njegov sastav, ali i postupci prilikom proizvodnje moraju zadovoljavati propise šerijata, a najvažniji je spominjanje Allahovog imena prilikom klanja.
Vrlo često u proizvodima od mesa mogu se naći sastojici koji nisu dozvoljeni poput: mesa zabranjenih životinja, zabranjeni aditivi, svinjska crijeva, krv i drugo.Također je sve više u upotrebi koncentrat i koštano brašno koje se daje prilikom ishrane životinjama, a poznato je da ti sastojci sadrže svinjsku mast, različite hormone, a ponekad i klaonički otpad, te meso uginulih životinja. Sve ovo uzrokuje bolesti poput kravljeg ludila i druge bolesti životinja koje se prenose na ljude.
Zbog svega navedenog naša obaveza je da povedemo računa o tome šta konzumiramo i šta dajemo svojoj djeci da jedu i piju. Primijetio sam da mnogi od vas djeci kupuju krosane 7days, ali prije nego što ih sljedeći put kupite dobro pogledajte njihov sastav, jer u većini njih se nalazi alkohol.
Braćo, prilikom ulaska u mesaru i prodavnicu tražimo halal proizvode. Ako nam mesar odgovori da meso jeste halal, pa i dalje u to sumnjamo, onda prilikom jedenja tog mesa spomenimo Allahovo ime kako nas podučava sljedeća predaja:
Aiša, r.a., prenosi da su neki ashabi rekli Poslaniku, a.s.: „Neki ljudi, koji su nedavno primili islam, nam donose meso, a mi ne znamo da li je pri klanju spomenuto Allahovo ime ili nije?“ Poslanik, a.s., im reče: „Vi spomenite Allahovo ime i jedite.“
Kako bi nam bilo lakše razlikovati halal od harama Islamska zajednica u BiH osnovala je i pokrenula AGENCIJU ZA CERTIFICIRANJE HALAL KVALITETE, čiji je osnovni zadatak da provjerava sadržaj prehrambenih i drugih proizvoda, način proizvodnje i da odobri njihovo deklarisanje kao halal proizvoda. Tako se na mnogim prehrambenim proizvodima u prodavnicama može naći znak u obliku mjeseca u kojem piše „halal“.
Braćo, ne dozvolimo da nam bude mrsko kada odemo u prodavnicu potražiti halal znak, jer ako ga ne potražimo lahko se može desiti da ono što jedemo bude haram, a Poslanik a..s kaže: “U džennet neće ući tijelo koje je hranjeno haramom; vatra mu je preča…” (Ahmed)
Braćo, mi često molimo, dovimo, ali džaba. Da li smo se nekada zapitali zašto nama Allah dž.š. ne prima dovu, kada nam je obaćao da će je primiti? Jedan od razloga može biti haram ishrana jer se prenosi od Enesa ibn Malika da je Poslaniku a.s. rekao: „Poslaniče, traži od Allaha da budem od onih čija se dova prima“. Poslanik mu reče: „O Enese, zarađuj na pošten, halal način, bit će ti dova primljena. Zaista, čovjek kada pojede jedan haram zalogaj, dova mu se neće primiti četrdeset dana“.
Braćo, kome je ova današnja džuma primljena to zna samo dragi Allah dž.š., ali ono što mi znamo jeste da onaj ko je popio barem gutljaj alkohola u prethodnih četredeste dana, ili pojeo našto što nije halal, on od današnje džume nema ništa, jer Poslanik a.s. kaže: „Koji god čovjek od mojih sljedbenika pije alkoholno piće, Allah, dž.š., mu neće primiti njegov namaz četrdeset dana.“
Također se prenosi da postoji melek kod Bejtul-Makdisa koji svakog dana i svake noći govori: „Ko pojede nešto od harama, Allah od njega ne prima ni farzove ni sunnete“
Braćo, blago li se dobročinitelju, ali ne onome koji je do juče bio fukara, a onda preko noći ni prstom mrdnuvši posta bogataš. Braćo, blago li se dobročinitelju, ali ne onome koji je svoje bogatsvo stekao varajući, kradući, koji je svoje bogatsvo stekao preko grabače obespravljenog naroda i radnika. Može li se tuđim novcem sticati sevab? Sufjan Sevri kaže: „Ko podijeli sadaku od onoga što je haram, sliči onome koji pere odjeću mokraćom, a odjeća se može oprati samo vodom, grijeh se može očistiti samo halalom“
Gospodaru naš, sačuvaj nas i naše porodice od harama, naše nam grijehe oprosti, jer Ti si Onaj koji mnogo prašta i voli praštati!!!