Ako budete Allaha molili ovim imenom, Allah će vam dovu uslišati

Koje je najveličanstvenije Allahovo ime? Postoje četiri različita mišljenja, kao odgovor na ovo pitanje, a to su:
1. Najveličanstvenije Allahovo ime nije samo jedno određeno ime. Učenjaci koji zastupaju ovo mišljenje smatraju da je svako Allahovo ime veličanstveno i negiraju postojanje određenih Allahovih imena koja su jačeg značenja od drugih Allahovih lijepih imena. Neki od učenjaka koji zastupaju ovo mišljenje su: Et-Taberi, El-Eš’ari, El-Bakalani…

2. Najveličanstvenije Allahovo ime je svako ime kojim rob iz svog srca zamoli Allaha za nešto. Onaj ko potpuno iskreno iz dubine svog srca zamoli nešto Allaha dž.š., bilo kojim Njegovim imenom, Allah će mu uslišati molbu. Ovo je mišljenje Džafera Es-Sadika i drugih. Naime, prenosi se da je jedan čovjek upitao Džafera Es-Sadika: “Koje je najveličanstvenije Allahovo ime?” On mu je odgovorio: “Ustani i okupaj se u tom izvoru (bazenu)” – koji se nalazio u njihovoj blizini -“a ja ću te poslije podučiti najveličanstvenijem Allahovom imenu.” Iako je bio zimski period i veoma hladno, čovjek se spustio do izvora i okupao se. Međutim, kada je pokušao da izađe, Džafer je naredio ostalim prijateljima da ga spriječe da izađe i da ga vrate u tu vodu. Na početku je čovjek pomislio da je to šala, pa je pokušao ponovo, ali oni su ga opet vratili u vodu, koja je naravno bila jako hladna. Pokušao je i treći put, ali je bilo uzalud. U tom trenutku pomislio je da ga žele ubiti. Zato ih je zamolio da ga puste, da mu dozvole da izađe. No, oni su ga i dalje sprečavali da izađe. Vidjevši da je vrag odnio šalu i da su oni odlučni da ga na taj način ubiju, podigao je ruke i zamolio Uzvišenog Allaha da mu podari pomoć i izlaz iz ove teške situacije. Kada su to čuli, odmah su ga izvadili iz vode, dali mu odjeću i ostavili u takvom stanju. Kada je došao kod Džafera, kazao je: “Sada me poduči tom imenu.” Džafer mu je kazao: “Ali ti znaš to veličanstveno ime! Već si dovio Allahu tim imenom, a On ti se odazvao.” Čovjek je kazao: “A kako to?” Džafer odgovori: “Zaista je svako Allahovo ime vrhunac veličanstvenosti. No, onoga trenutka kada čovjek veže svoje srce za nekog drugog mimo Allaha dž.š., pa takvome neće koristiti veličanstvenost tog imena. Onaj koji spomene i zamoli Allaha u trenutku kada u njegovom srcu ne postoji žudnja i čežnja za nekim drugim mimo Allaha tada je ime koje spomene najveličanstvenije Allahovo ime.”
3. Allahovo najveličanstvenije ime postoji, ali ga je Allah dž.š. sakrio od stvorenja.
4. Potoji najveličanstvenije Allahovo ime. Međutim učenjaci koji zastupaju ovaj stav su se razišli kad je riječ o preciziranju tog imena, postoji čak četrdeset različitih mišljenja, a neka od njih su:

– Allahovo najveličanstvenije ime je Allah, to je jedno od najpoznatijih mišljenja. Veliki broj učenjaka smatra da je ovo ime najveće Allahovo ime, jer posjeduje specifičnosti koje ne posjeduje niti jedno drugo njegovo ime. Niko nikada ni prije islama, a ni poslije, nije nazvao nekoga ovim imenom. Druga specifičnost jeste da se sva druga Allahova imena pripisuju ovom imenu, a nikada ovo ime drugim imenima. Npr. kaže se Er-Rahman, Er-Rahim su Allahova lijepa imena, ali nikada se ne kaže Allah je Er-Rahmanovo lijepo ime. Sljedeća specifičnost jeste ajet u kome Allah kaže: „Reci: zovite Allah ili zovite Milostivi.“ Kao što vidimo Allah dž.š. je u Kur’anu posebno istakao ova dva imena. Ime Allah obuhvata sva druga Njegova imena. Ime Allah se najviše puta spominje u Kur’anu, čak 2200 puta, a 33 ajeta počinje ovim imenom. Svi poznati zikrovi sadrže ovo ime. Ovo ime se konstantno spominje tokom svih namaskih radnji. Učenjaci koji smatraju da je Allah najveličanstvenije Allahovo ime su: Ibn Abbas, Ibn Mubarek, imam Tahavi i dr.

– Alalhovo najveličanstvenije ime je El-Hajju El-Kajjum. Poslanik a.s. je rekao: “Najveće ime se nalazi u tri sure: El-Bekare, Ali Imran i Taha!” El-Kasim, koji prenosi ovaj hadis od Ebu Umame dodaje i njegove riječi: “Tražio sam ga u tim surama, pa sam uvidio da je to ime El-Hajju El-Kajjum.” Ovo mišljenje pored Ibn Kajjima zastupa i Ibn Tejmijje. Ibn Tejmijje je rekao: „Zbog toga je ovaj ajet najveličanstveniji u Kur’anu (Ajetul kursijj)….a u njemu je najveličanstvenije ime El-Hajj i El-Kajjum.“
– Drugi pak smatraju da je Allahovo najveće ime Er-Rahman, Er-Rahim, El-Hajj, El-Kajjum, a kao dokaz navode hadis od Esme bint Jezid u kojem stoji da je Poslanik rekao: “Najveće Allahovo ime nalazi se u ova dva ajeta: „A vaš Bog jedan je Bog! Nema istinskog boga osima Njega, Milostivog, Samilosnog!“ „Elif-lam-mim. Allah je nema istinskog boga osim njega Živi i Vječni!”

– Neki pak smatraju da je Allahovo najveće ime Bedius-semavati vel-erd, Zul-Dželali vel-Ikram. Ebu Ja’la bilježi preko Es-Sirija b. Jahjaa da je neki pravovjerni čovjek iz Taj’a, rekao: “Molio sam Allaha da mi ukaže na Svoje najveće ime. Zatim sam na nebesima, na zvijezdama, vidio ispisano: ‘]a Bedius semavati vel-erd, ja Zel-Dželali vel-Ikram!’“
– Najveće Allahovo ime je Zul Dželali vel Ikram. Poslanik a.s. je čuo jednog čovjeka kako izgovara: “Ja Zel-Dželali vel-Ikram!” Zatim je Poslanik a.s. jerekao: “Dova ti se prima. Zato traži (od Allaha).”

– Najveće Allahovo ime je El-Hannan, El-Menan, Bedi’us-semavati vel-erd, Zul-Dželali vel ikram, El-Hajju el-Kajjumu, a kao dokaz navodi se hadis od Enesa r.a. se prenosi da je sjedio sa Allahovim Poslanikom a.s., a nekakav čovjek je klanjao, a potom uputio dovu: “Allahumme inni es’eluke bi enne Lekel-hamd, la ilahe illa Ente, Ente El-Mennanu, Bedi’us semavati vel-erd, ja Zel-dželali vel-ikram, ja Hajju ja Kajjumu!” (Allahu moj! Molim Te zato što Tebi pripada potpuna hvala, nema istinskog boga osim Tebe, Ti si El-Mennan, Bedi’us-semavati vel-erd, ja Zel-dželali vel-ikram, ja Hajju, ja Kajjumu!) Čuvši to, Poslanik a.s. je rekao: “Molio je Allaha Njegovim velikim imenom kojim, kada se moli, biva uslišano, a kada se traži, biva darovano.”

– Najveće Allahovo ime je dova Zun-Nunova (Junusova, alejhisselam) koju je izgovorio u utrobi ribe: “Nema istinskog boga osim Tebe, hvaljen neka si! Ja sam se, zaista, ogriješio prema sebi!(La ilahe illa Ente, subhaneke, inni kuntu minez-zalimin)” Poslanik a.s.je rekao: “Nijedan musliman nikada neće doviti njome, a da mu se Allah neće odazvati!”

Postoje i druga mišljenja po ovom pitanju, ali smo ovdje naveli samo ova zbog jačine dokaza.