Salavat kao rješenje za sve probleme!!!

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.
Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige,poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.
Danas je 08. januar 2016. gregorijanske godine, odnosno 28. rebiul-evvel 1437. hidžretske godine.
Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)
Jedan od dijelova imana jeste i poštivanje Muhammeda a.s. Kako su ashabi poštivali Muhammeda a.s. najbolje će nam opisati riječi Urve ibn Mes’uda Es-Sakafija r.a.: “O, narode moj, tako mi Allaha, išao sam kao izaslanik mnogim vladarima. Išao sam Kajsaru, Kisri i Nedžašiju. Tako mi Allaha nisam vidio ni jednog vladara da ga sljedbenici poštuju i uvažavaju kao što ashabi poštuju Muhammeda a.s. Kada progovori, oni pomno slušaju. Kad im šta naredi, odmah ga poslušaju. Kada u njegovom prisustvu govore, spuste glas i nikako ga dugo ne mogu u lice gledati iz poštovanja prema njemu.“
Braćo, ovako su Muhammeda a.s. cijenili oni koje je Allah počastio da vide najodabranijeg Božijeg roba i da se druže sa njime. a kako ćemo mi danas izraziti svoje poštovanje prema našem Poslaniku Muhamedu a.s.? Hoćemo li svoje poštovanje dokazivati tako što ćemo spaljivati zastave onih, koji ga ne vole? Ne? Hoćemo li svoje poštovanje iskazivati tako što ćemo se do besvijesti raspravljati na internetu, sa onima koji ga napadaju? Ne!
Braćo, mi živimo u vremenu kada Poslanika a.s. nema. On je mrtav. Ali zato živimo u vremenu kada imamo njegove zbirke hadisa (riječi, djela), preko kojih će Poslanikove a.s. riječi živjeti dok je vijeka i svijeta. Zbog toga draga braćo ne dopustite da bude i jedna muslimanska kuća a da u njoj nema Kur’ana, Božije riječi, i zbirke hadisa, Poslanikove riječi. Braćo, čitajmo i slušajmo hadise Poslanika a.s. A nakon čitanja i slušanja primjenimo ono što nam je Poslanik a.s. poručio. Samo tako ćemo na pravi način dokazti pravo poštovanje naspram našeg Poslanika a.s.
Sljedeća veoma bitna stvar kojom dokazujemo svoje poštovanje prema Poslaniku a.s., a koja u našoj džamiji hvala Allahu sve više zaživljuje, jeste donošenje salavata na Poslanika a.s. kad god čujemo njegovo ime.
Allah dž.š. kaže:
إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ ۚ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا
”Allah i Njegovi meleki donose salavate na Vjerovjesnika. O vjernici, donosite i vi salavate na njega i šaljite mu selame.” (El-Ahzab, 56.)
A Poslanik Muhammed a.s. kaže:”Ko na mene donese jedan salavat, Allah će na njega donijeti deset salavata, poništiti mu deset loših djela i uzdići ga za deset deredža.”
Braćo, kao što vidite ahiretska korist od donošenja salavata je ogromna, ali salavat nije koristan samo za ahiret on je koristan i za dunjaluk. Kad god ste zabrinuti, tužni, kad god imate neki problem, počnite iz srca izgovarati: Allahummme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed, pa ćete vidjeti kako problem nestaje. Tako mi Allaha ja sam se nekoliko puta uvjerio u istinitost ovih riječi, a pozivam i vas da se uvjerite. Ali prije toga odbacite haram hranu i haram zaradu, jer jedna od dunjalučkih kazni za onoga ko se hrani haram hranom i haram zaradom , jeste da će moliti, ali mu molba neće uslišana biti.
Kao potvrdu gore navedenom navest ću i jednu istinitu priču iz daleke prošlosti:
Prenosi se da je među prvim generacijama živio jedan čovjek koji je imao veliki dug – 500 dinara. Kada je došlo vrijeme naplate, zajmodavci su od njega tražili da im vrati dug, ali on nije mogao da im ga vrati. Zbog toga je otišao kod jednog trgovca i zatražio od njega 500 dinara u zajam kako bi vratio prethodni dug. Trgovac mu je pozajmio novac i on je vratio dug. Međutim, tu nije bio kraj njegovim brigama. Kada je došlo vrijeme da sada trgovcu vrati dug, on kod sebe nije imao ni jednog dinara. Pošto nije mogao da vrati dug trgovcu, trgovac ga je tužio kadiji, koji ga je osudio na zatvor sve dok ne vrati svoj dug. Čovjek zamoli kadiju da ga samo pusti da ode kući i da se halali sa svojom porodicom. Kadija ga upita kakva mu je garancija da će se vratiti? Ovaj je prvo malo šutio, a onda reče: ”Moja garancija je Allahov Poslanik, a.s. I ako ja ne dođem, o kadijo, posvjedoči da ja ne pripadam Muhammedovom, a.s., ummetu.” Svjestan težine tih riječi, kadija ga pusti. Kada je čovjek došao kući i ispričao svojoj supruzi šta se desilo, ona mu reče: ”Ako je Poslanik, a.s., tvoja garancija, onda hajde da večeras što više salavata donesemo na Poslanika, a.s.!” Što ti je hairli supruga! Nije rekla hajmo gledati „Elif“ kao što bi to naše rekle. Tako su zaspali učeći salavate. Allahovom milošću, čovjek je usnio Poslanika, a.s., koji mu je rekao: ”Idi kod valije, prenesi mu selam od mene i traži od njega da vrati tvoj dug! Ako ti ne povjeruje, reci mu da imaš dva dokaza.” ”Koji su to dokazi, Allahov Poslaniče?” – upita čovjek u snu. A Poslanik, a.s., mu reče: ”Valija svake noći donosi po 1000 salavata na mene. Prošle noći se zabrojao (manje proučio), pa mu poruči da je došlo u potpunosti.” Sutradan je čovjek otišao kod valije i ispričao mu svoj san. Kada je valija primio poruku iz sna, zaplakao je. Isplatio je čovjeku 500 dinara iz Bejtul-mala i još 2.500 dinara iz svoje kase. Zatim se čovjek sav sretan uputio kadiji da vrati svoj dug. Međutim, kada je došao u sudnicu, sreo je nasmijanog kadiju, koji mu reče: ”Dođi! Tvojim sebebom vidio sam Poslanika, a.s., u snu. Rekao mi je: ‘Ako vratiš dug ovome čovjeku, mi ćemo se pobrinuti za tvoj dug na Sudnjem danu.’ Zato uzmi od mene 500 dinara i vrati svoj dug.” Tamam što je čovjek primio novac, neko zakuca na vrata, kad ono trgovac. Čim je prišao, poče da grli i ljubi ovog čovjeka rekavši: ”Tvojim sebebom vidio sam Poslanika, a.s., u snu. Rekao mi je: ‘Ako oprostiš dug ovom čovjeku i tebi će biti oprošteno na Sudnjem danu.’ Pa halal ti bilo i evo ti još 500 dinara od mene.” Tako je čovjek došao u sudnicu sa 500 dinara duga, a vratio se kući bez duga i sa 4.000 dinara u plusu.
Braćo, i mi možemo biti u plusu ako budemo često i iskreno donosili salavate na Poslanika a.s.
Dunajlučki plus ćete osjetiti sami, a ahiretski plus samo za ovu hutbu, za one koji su donoslili salavat kad god sam spomenuo Poslanika Muhammeda a.s. jeste: 280 salavata koje je na nas donio Allah dž.š. 280 oproštenih loših dijela i 280 uzdignutih deredža.
A minus danas nećemo spominjati, jer se nadam da od sljedećeg petka naša džamija ima da se hori kad god se u njoj spomene Poslanik Muhammed a.s.
Gospodaru molimo Te učini nas od onih koji će u džennetu biti u društvu poslanika, šehida i dobrih ljudi.