Oni su najgora vrsta ljudi

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.
Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige,poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.
Danas je 04. decembar 2015. gregorijanske godine, odnosno 22. safer 1437. hidžretske godine.
Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)
Jedan od veoma bitinih dijelova imana jeste ispunjvanje obaveza i svega onoga što se ljudi dogovore, a vjerom je dozvoljeno. Koliko je ovaj dio imana zaista bitan najbolje možemo vidjeti iz hadisa Božijeg Poslanika a.s. u kome se kaže: „Nema vjere onaj kome se ne može vjerovati.“
Shodno ovom hadisu zaključujemo da onaj čovjek koji ne poštuje dato obećanje i ne ispunjva dogovorene obaveze, bez obzira koliko se kitio nekim stavrima vjere kao što su: namaz, zekat, hadždž itd., on od te vjere gotovo da nema ništa, jer njegova vjera nije stvarna. On sa svojom vjerom ima ozbiljnih problema i trebao bi poraditi na tome, u suprotnom lahko bi mogao biti potpala u džehennemu.
A ko će braćo biti potpala u džehennemu? Ko su to najgori ljudi? Jesul to nevjernici? Ne, nisu oni hoće biti u džehennem zbog svog nevjerovanja, ali bit će neko u još težem stanju od njih. Ko su ti? To su draga moja braćo licemjeri. To su braćo oni koji kada te gledaju u lice tapšu te po ramenima, govore ti lijepe riječi, ma čovjek bi ga stavio kao mehlem na ranu, a čim ti okreneš leđa oni opletu po tebi. Poslanik a.s. kaže: “Licemjer ima tri osobine: kada govori laže, kad nešto obeća ne ispuni i kada mu se nešto povjeri iznevjeri.”
Braćo, kod koga nađete ove tri osobine bježite od njega makar imao 100 ahmedija na glavi, makar bio 10 puta hadžija, bježite braćo od ovakvih ljudi, jer je to najgora sorta. To je braćo otrov koji razara sve sa čime dođe u kontakt. To je otrov koji razara vjeru, razara društvo, porodicu, zajednicu, džemat itd.
Allah dž.š. kaže:
وَأَوْفُوا بِعَهْدِ اللَّهِ إِذَا عَاهَدتُّمْ وَلَا تَنقُضُوا الْأَيْمَانَ بَعْدَ تَوْكِيدِهَا وَقَدْ جَعَلْتُمُ اللَّهَ عَلَيْكُمْ كَفِيلًا ۚ إِنَّ اللَّهَ يَعْلَمُ مَا تَفْعَلُونَ
„I ispunjavajte obaveze na koje ste se Allahovim imenom obavezali i ne kršite zakletve kad ste ih tvrdo dali, a Allaha kao jamca sebi uzeli, jer Allah zna ono što radite.“ (En-Nahl, 91.)
Ovim ajetom Allah dž.š. vjernike obavezuje da ispunjavaju data obećanja, preuzete obaveze i ugovore, i da čuvaju zakletvu, a Poslanik a.s. kaže: „Obećanje je dug.“
Isto kao što smo dužni vratiti nekome novac koji smo pozajmili, isto tako smo dužni ispuniti i obećanje koje smo dali, dužni smo ispunjavati one obaveze koje smo prihvatili. Vjernik nikada ne bi trebao obećavati nešto što ne može ispuniti. Vjernik se nikada ne smio prihvatati nečega što nije sposoban uraditi ili iz nekih drugih razloga ne želi to raditi. Braćo, ovako bi trebao postupati pravi vjernik.
A kako mi postupamo? Veliki broj nas potpuno suprotno od ovoga. Damo obećanje ženi kada se ženimo, da ćemo biti zajedno i u dobru i u zlu, da ćemo se međusobno pomagati, poštovati, voljeti, graditi, praviti, i čim ona kaže: DA, mi počnemo raditi sve suprotno od toga. Damo obećanje roditeljima da ćemo ih pomagati, poštovati, voljeti, slušati kada su upravu itd. i onda kada treba obećanje ispuniti mi ga pogazimo. Kada su izbori bez obzira za šta se bira svi su sposobni raditi posao za koji se biraju, a kada budu izabrani onda se učahure i ništa ne rade, al zato pametuju.
Braćo, znajte da smo u ezelu rekli EŠHEDU EN LA ILAHE ELLELLAH – svjedočim da je samo Allah bog, a izgovoriti ove riječi znači da smosklopili ugovor sa Allahom, znači da smo obećali Allahu, da ćemo raditi ono što je dobro, a kloniti se lošeg. Znači da smo obećali Allahu da ćemo klanjati, postiti, zekat davati, ići na hadždž. Znači da smo obećali Allahu da nećemo alkohol piti, da se nećemo kockati, da nećemo lagati. Znači da smo obećali Allahu da ćemo svoja obećanja i preuzete obaveze ispunjavti. Braćo ovo obećanje je zabilježeno i u Kur’anu gdje se kaže:
„I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: ‘Zar Ja nisam Gospodar vaš?’ – oni su odgovorili: ‘Jesi, mi svjedočimo’ – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: ‘Mi o ovome ništa nismo znali’, ili da ne reknete: ‘Naši preci su prije nas druge Allahu pridruživali, a mi smo pokoljenje poslije njih. Zar ćeš nas kazniti za ono što su lažljivci činili?’ I tako, eto, Mi opširno iznosimo dokaze, da bi oni došli sebi.”(El-E’araf, 172-174.)
Blago li se onome ko se bude držao svojih obećanja, a teško li se onome ko ih bude kršio, jer Allah dž.š. kaže: „Oni koji obavezu prema Allahu ispunjavaju i ne krše obećanje; i oni koji poštuju ono što je Allah naredio da se poštuje i Gospodara svoga se boje i obračuna mučnog plaše; i oni koji trpe da bi postigli naklonost Gospodara svoga, i koji molitvu obavljaju, i koji od onoga što im Mi dajemo i tajno i javno udjeljuju, i koji dobrim zlo uzvraćaju – njih čeka najljepše prebivalište.“ (Er-Rad, 20-22.)
„A oni koji ne ispunjavaju dužnosti prema Allahu, iako su se na to čvrsto obavezali, i kidaju ono što je Allah naredio da se poštuje, i čine nered na zemlji – njih čeka prokletstvo i najgore prebivalište!“ (Er-Rad, 25.)
Braćo, ovo je Allahovo obećanje nama, a Allah je Onaj koji ispunjava svoja obećanja, zbog toga se dobro pazimo šta obećavamo i čega se prihvatamo.
“Garantirajte mi šest stvari, ja vam garantiram džennet: – budite iskreni kad govorite, ispunite ono što obećate,- izvršite ono što ste u emanet uzeli, čuvajte vaša stidna mjesta, čuvajte vaše poglede i suzdržite vaše ruke”.
Gospodaru naš, ne dopusti srcima našim da skrenu, kad si nam već na pravi put ukazao, i daruj nam Svoju milost; Ti si, uistinu, Onaj koji mnogo daruje! AMIN!!!