Djelo koje je jednog Allahovog roba odvelo u džennet prije Muhammeda a.s.

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.
Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige,poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.
Danas je 06. novembar 2015. gregorijanske godine, odnosno 24. muharrem 1437. hidžretske godine.
Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)
Braćo, abdest i gusul kao jedan od šezdeset i nekoliko dijelova imana imaju kako duhovnu tako i zdrvastvenu korist. Pošto je abdest dio imana prema njemu se trebamo odnositi lijepo, baš onako kako je propisano, jer je Poslanik a.s. rekao: „Lijepo i kompletno uzimanje abdesta je sastavni dio imana.“
Braćo uzeti abdest ne znači samo pljuhnuti vodu na lice, ruke i noge i to je to. Ne! To nije abdest. Abdest znači temeljno pristupiti pranju svakog propisanog dijela tijela. Vidio sam mnogo ljudi koji kada uzimaju abdest od umivanju lica umiju samo nos, od pranja ruku do iznad lakata operu ruke samo do pola podlaktice ili kada peru noge skavse samo malo prste, a peta i prostor između prstiju ostanu netaknuti. Teško li se takvim! Oni od svog abdesta i namaza nemju ništa drugo do uzaludno trošenje vode i umora. Poslanik a.s prijeti ovakvim ljudima pa kaže: “Teško se petama od džehennemske vatre!”
Braćo, ako želimo biti pravi vjernici, ako želimo Allahovo zadovoljstvo, onda ćemo se truditi da abdest bude što češće sa nama, a kolika je vrijednost čuvanja abdesta najbolje nam pokazuje sljedeći hadis:
“Jedno jutro Poslanik s.a.v.s. je rekao Bilalu: ‘Bilale, čime si me pretekao u Džennet? Jučer sam ušao u Džennet i ispred sebe sam čuo tvoje korake.’ Bilal odgovori: ‘Božiji Poslaniče; nikada nisam proučio ezan, a da nisam klanjao dva rekata, i nikada nisam izgubio abdest, a da ga nisam ponovo uzeo.’Allahov Poslanik s.a.v.s. mu reče: ‘S tim si me pretekao’“
Subhanellah! Pogledajte braćo ove vrijednosti. „Crni rob“, Bilal, je pretekao u džennetu nikog drugog do Božijeg Poslanika Muhammda a.s. i to samo zahvaljujući svom lijepom odnosu prema abdestu. Da nema više niti jedan hadis koji govori o blagodatima i vrijednostima abdesta ovaj bi nam bio dovoljan.
Braćo, mi živimo u svijetu šejtanskih spletki, svijetu zavidnosti i materijalizma. A da bi zavidnost i potreba za imetkom bili zadovoljeni čovjek se počne baviti svim i svačim, pa čak i sihrom.
Sihr, magija, je danas jedna od najzanimljivijih i najatraktivnijih tema i to samo zbog toga što je naš narod toliko bolestan, a ujedno i neuk, da određeni vidovanjaci, iscjelitelji, „šejtan hodže“ ne silaze sa malih ekrana. Tamo su non stop kako bi, ko biva, pomgli ljudima koji imaju problema sa ovim.
Braćo, znajte da nema bolje pomoći, nema bolje zaštite, od abdesta. Sigurniji ste sa abdestom, nego sa svim mogućim hamajlijama, končićima i zapisima. Vjernik je sigurniji uz abdest nego uz Lojd osiguranje, jer Poslanik a.s. kaže: „Abdest je oružje vjernika.“
Takođe, kaže Poslanik a.s.: “Zaista je šejtan stvoren od vatre i zaista se vatra gasi vodom.” Zato dragi moj brate nemoj svoju vatru srdžbe i strasti gasiti na ženi, djeci, komšiji…Ugasi je abdestom, jer je abdest od Allaha, abdest je voda, a srdžaba je od šejtana, a šejtan je od vatre.
Pored toga što je abdest naš zaštitnik od svih zala i belaja, abdest je i čistač naših duša od grijeha koje svakodnevno radimo, rukama, jezikom, očima, ušima, nogama… Kaže Poslanik a.s.: ”Kada se rob abdesti i ispere usta, iz njih izađu grijesi. Kad ispere nos, iz njega izađu grijesi. Kad opere svoje lice, s njega spadnu grijesi, čak i oni ispod očnih kapaka. Kad opere svoje ruke, s njih spadnu grijesi, čak i oni ispod nokata. Kad potare svoju glavu (mesh), i s nje iziđu svi grijesi, pa čak i oni iz ušiju. Kad opere svoje noge, s njih spadnu svi grijesi, pa čak između i oni ispod nožnih nokata. Zatim će se njegov odlazak u džamiju i njegov namaz pisati kao dodatak”.

Pored ovih duhovnih koristi abdesta, abdest ima i zdravstvenih koristi.

Poznato je da stručnjaci koji se bave brigom o zdravlju edukuju ljude o ličnoj higijeni i čistoći, jer je čistoća dokazani put do zdravlja. Da je nebriga o čistoći jedan od bitnih uzroka bolesti dokaz su mnogobrojni slučajevi pacijenata koji se javljaju u bolnice, a kojima su se problemi javili upravo zbog nebrige o čistoći tijela.
Istraživanja su također pokazala da je jedan od glavnih razloga oboljenja od raka kože njena izloženost raznim hemikalijama i da je prevencija od oboljenja: često pranje ruku. Područja tijela koja se peru tokom abdesta su ona koja su najviše izložena zagađenju, bilo da su zagađivači iz vana ili od tjelesnih izlučevina. Abdest uklanja sve te štetnosti pet puta dnevno i tako održava kožu čistom, a što pomaže ćelijama ispod kože da funkcionišu ispravno.
Nova istraživanja su pokazala da pranje lica pet puta dnevno dubinski čisti kožu i održava je sjajnom. Od stručnjaka se poručuje da muslimani ne trebaju nikave hemijske losione jer je njihovo lice zaštićeno od bolesti zbog uzimanja abdesta. Isto tako, vidljivo je da poslije abdesta kod osobe oči postaju ljepše, a umor odlazi.
Da je ovo tačno uzmite primjer naše muslimanke, nene, koje su cijeli svoj život uzimale abdest, i neke babe. Čije lice je svjetlije?
Ako nemate kvalitetan san stručnjaci kažu da je pranje motornih i senzornih organa hladnom vodom relaksacija za tijelo i priprema za dubak miran san. A šta je abdest do pranje ovih organa?
Jedan od najčešće prodavanih lijekova u svijetu jeste lijek protiv visokog krvnog pritiska. Kako biste manje trošili lijekove, a i pare, stručnjaci preporučuju pranje udova, jer voda uzrokuje proširenje krvnih žila, naročito malih arterija. A šta je abdest do pranje ovih udova?
Abdest se takođe preporučuje i za one koji pate od depresije. Postoje doktori na zapadu koji liječe pacijente oboljele od depresije tako što im određuju da kvase određene dijelove tijela vodom, slične kao i one koji se peru kod abdesta.
Allahu naš, svrstaj nas među one koji se kaju i svrstaj nas među one koji se uvijek čiste!