Ne gubite nadu u Allahovu milost!

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.
Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige,poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.
Danas je 04. septembar 2015. gregorijanske godine, odnosno 21. Zul-ka’de 1436. hidžretske godine.
Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)
Svaki vjernik treba znati dvoje: Allah je milostiv, ali i žestoko kažnjava. Allahovoj milosti se trebaju više nadati starije osobe, a strah od Allahove kazne treba da zaokuplja više mlađe osobe. Zašto? Zbog toga draga braćo što je stara osoba nemoćna osoba. A u takvom nemoćnom stanju ne preostaje joj ništa drugo nego ibadet i nada u Allahovu milost. Za razliku od osobe koja je mlada, puna snage, i tu snagu i energiju treba suzbiti kako se ne bi ništa loše uradilo, a najbolji „suzbijač“ jeste znanje da Allah žestoko kažnjava.
Zato draga moja omladino prije nego što učinite naredni grijeh sjetite se Allahove kazne, a najslabija Allahova kazna, jeste da stopala budu u vatri, a ta vatra će biti toliko jaka da će mozak ključati. Zamislite ovu kazna, a onda zamislite da je to najsalabija kazna koja može čovjeka snaći.
A vi dragi moji djedovi, znam ja da su mnogi od vas u svojoj mladosti „žarili i palili“. Znam ja da mnogim od vas kada su bili na vrhuncu snage Allah i džamija nije bila ni nakraj pameti, ali bez obzira na to znajte da i za vas ima nade, jer Allah je milostiv. Milostiviji čak i od vaše majke, koja vas je toliko voljela! Pa šta mislite da li bi vas vaša majka bacila u džehennem?
Za vrijeme Poslanika a.s. ashabi su vidjeli jednu ženu kako traži svoje dijete koje je je izgubila. Potraga je trajala nekoliko dana, majka traži dijete, dijete traži majku, a onda nakon tih nekoliko dana, pojavi se dijete koje je jedva hodalo od umora, pa kada vidje majku, a i majka kada vidje njega, potrčaše jedno prema drugom, zagrliše se počeše plakati. Kada su taj prizor vidjeli ashabi počeše i oni plakati. Poslanik vidje svoje ashabe u takvom stanju, pa ih upita šta ih je rasplakalo. Rekoše: „Čežnja i ljubav ove majke prema svome djetetu.“
Poslanik a.s. ih upita: „Šta mislite da li bi ova majka bacila svoje dijete u vatru?“
„Ne bi, Allahov Poslaniče“, kazali su, „ako ne bi bila sliom natjerana, nikada ga ne bi bacila.“ Allahov Poslanik a.s. reče: „Zaista je Allah milostiviji prema ljudima od ove majke prema njenom djetetu!“
Allahu ekber! Allahu ekber! Allahu ekber! Pogledajmo braćo ovu milost. Pogledajmo braćo ovu ljubav. Pa kako nas nakon ove ljubavi i ove milosti, nije stid biti neposlušan prema Onome ko nas toliko voli!
Pogledajmo braćo sljedeći slučaj: Strac, oronulih kostiju, pogrbljenog tijela, obrve mu pale na oči, prilazi Allahovom Poslaniku a.s. koji sjedi sa svojim ashabima. Prilazi mu sporim koracima, poštapajući se. I kada napokon staje pred Allahovog Poslanika a.s. obraća mu se drhtavim glasom u kojem se osjeća bol i tuga: „Allahov Poslaniče, šta kažeš za čovjeka koji nije ostavio grijeha na licu Zemlje, ni maloga ni velikog, a da ga nije počinio, čiji grijesi su toliki da bi uništili sve ljude na Zemlji kada bi se na njih podijelili – imali za njega tevbe?“
Allahov Poslanik a.s. podigao je svoj pogled i pred sobom je vidio pogrbljenog starca skrhanog od grijeha i bola. „Jesi li primio islam?“, upitao ga je. „Ja svjedočim da nema drugog boga osim Allaha i da si ti Njegov Posalanik.“, odgovori starac. „Onda radi dobra djela, a kloni se ružnih, pa će ti Allah prijašnje grijehe preokrenuti u dobro.“, reče mu Allahov Poslanik, a.s. „I moje prevare i razvrat?“, upitao je. „Da.“, odgovorio je Allahov Poslanik, a.s.
Starac poče uzvikivati tekbire: „Allahu ekber! Allahu ekber!“ Zatim pođe od njih neprestano izgovarajući ‘Allahu ekber’ i nestade im iz vida.
Allah dž.š. kaže:
قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
„Reci: O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost, Allah će sigurno sve grijehe oprostiti, on je doista onaj koji prašta i Samilosni je.“ (Ez-Zumer, 53.)
Braćo, ovo je istina. Zaista je istina da će Allah oprostiti sve grijehe svom robu, osim širka, a jedna vrsta širka koju mi često radimo jeste odlazak na Ajvatovicu, odlazak na Djevojačku pećinu, odlazak na razna turbeta. Nemam ja braćo ništa protiv odlaska na ova mjesta sa nijetom da se malo prohoda, da se čuje koje predavanje, da se čuje učenje Kur’ana, da se ibadeti, ali sam protiv odlaska na ova mjesta sa nijetom da se klanjamo kaburima Ajvaz-dede i te griješne djevojke iz Brateljevića. Da, griješne, dobro ste čuli. Jer kako osloviti djevojku koja u po noći sama hoda sa muškarcima? Kako osloviti djevojku koja se kladi? Kako osloviti djevojku koja sama, u po noći, odlazi u šumu kako bi dokazala svoju hrabrost? Kako je osloviti nego veliku griješnicu. Ali bez obzira na to naš jadni Bošnjo opet ode na njezin mezar, baca po njemu peškire i Jadre, rahatluke i još ko zna šta, klanja mu se, u nadi da će tako zaslužiti Božiju milost. Tako mi Allaha, dragi moj Bošnjo na taj način ćeš samo zaraditi Allahovu kaznu, a nikako milost. Zbog toga, dragi moj Bošnjo, ako si uradio ovaj širk pokaj se, i nadaj se da će ti Allah oprostiti. Jer samo osoba koja se kaje, osoba koja se trudi da radi samo dobro, osoba koja je mlostiva prema drugima, zaslužuje Allahovu milost.
Poslanik a.s. je rekao: “Allah, dž.š., je stvorio sto milosti, za Sebe je zadržao devedeset devet, a samo je jednu milost spustio na Zemlju. I kada bi nevjernik uistinu bio svjestan kolika je Allahova milost, ne bi izgubio nadu u ulazak u Džennet, a kada bi vjernik znao kako je Allahova kazna žestoka i bolna, ne bi bio siguran od vatre.”
Gopodaru naš, mi znamo da smo zaslužili Tvoju kaznu, ali isto tako znamo da si Ti milostiv, pa Te molimo da nam se smiluješ i uvedeš nas u džennet. AMIN!!!