Hadžijska dova u džematu Donje Vukovije

Danas, 22.8.2015., godine u džematu Donje Vukovije je proučena Ikrar-dova za dvoje džematlija. Naime, bračni par Herić Osman i Herić Fatima će na ovogodišnjem hadždžu predstavljati naš džemat.

Na ovoj prelijepoj svečanosti bilo je prisutno preko 200 vjernika.

Podne-namaz je predvodio Ahmet ef. Hamidović, imam u džematu Donje Dubrave.

Prigodni program je počeo odmah nakon podne-namaza i to učenjem ašereta “El-Hadždžu”, a proučio ga je unuk naših hadžija Elnur Herić. nakon toga proučeno je nekoliko ilahija u izvedbi džematskog hora, Hor “Bedr”. U ovom programu je još učestvovao i Senad ef. Poljaković (ašere) i Edin Mehmedović (recitacija).

Prigodnim predavanjem džematu i hadžijama se obratio mjesni imam Enes ef. Habibović.

“Ikrar znači pristanak. Pristajem, govore naše hadžije, biti primjer iskrenog, radinog čovjeka, biti primjer dobrog muža, oca, sina, pristajem biti primjer dobre majke, supruge, kćerke, pristajem biri dobar komšija, dobar džematlija, pristajem biti prepoznatljiv u društvu po dobru. Želim čin hadždža nositi ponosno.”

“Zato, svako ko se odluči da obavi hadž treba biti presretan, što se priključio posebnoj grupaciji, časnoj delegaciji i sretnoj reprezentaciji, koja predstavlja druge osobe koje nisu u stanju postići te počasti…..Zamisli da te neki selektor uvrsti u neku sportsku nacionalnu reprezentaciju?! Koja je to čast, sreća i zadovoljstvo za svakog građanina neke države da bude njen predstavnik?? A sad zamisli da se nalazite u reprezentaciji Allaha i Poslanika! Zamislite da dobijete poziv za okupljanje reprezentacije svijeta od Allaha i Poslanika. Zbog toga drage naše hadžije budite ponosni što ste upravo vi u ovogodišnjoj reprezentaciji, reprezentaciji koja je izabrana od strane Allaha da predstavlja naš džemat, našu državu, kao i sve muslimane svijeta.” rekao je Enes ef.

Poslije predavanja džematski imam je proučio ikrar dovu.

Uslijedilo je čestitanje  budućim hadžijama, te se  druženje nastavilo kod domaćina uz sok, kahvu, ručak, te fin, bratski muhabet.

Ispraćajući naše hadždžije molimo Allaha da im hadždž bude mebrur, te da nam se iz svetih mjesta vrate čisti od grijeha, kao na dan kada ih je majka rodila.