Da li je džennet već stvoren?

Ashabi Poslanika a.s., tabi’ini, stručnjaci za hadis i fikh potpuno su uvjereni da džennet već postoji. Oni ovu tvrdnju potkrepljuju tekstovima iz Kur’ana i sunneta. Svi poslanici, bez izuzetka, pozivali su svoje narode da nastoje zaslužiti džennet i obavještavali su ih o njemu.
Ovo su tvrdili i poznavaoci povijesti i ranijih poslanika, sve dok se nisu pojavile pristalice kaderija i mu’tezilija, koji su negirali da je džennet već stvoren. Oni tvrde da će Allah stvoriti džennet tek na Sudnjem danu. Oni tvrde da ne bi bilo nimalo mudro, čak bi bilo besmisleno kada bi neki kralj, recimo, izgradio takvo zdanje, uredio ga, priredio u njemu raznovrsnu hranu i brojne ugodnosti, a u isto vrijeme zabranio ulazak u njega za dugi niz stoljeća.
Ovakvo razmišlanje mogu imati samo iskvareni umovi.
Kao argument, da džennet već postoji, navest ćemo sljedeće:
Allah dž.š. kaže: „On Ga je i drugi put vidio kod Sidretul-muntehaa kod kojeg je džennetsko prebivalište.“ (En-Nedžm, 13-15.) Vjerovjesnik je ugledao Sidretul munteha, vidjevši i džennetsko prebivalište. Tako je zabilježeno u dva sahiha, u hadisu Enesa b. Malika koji kazuje o Israu. Na kraju hadisa stoji: „…a zatim me je Džibril poveo do Sidretul muntehaa koji su prekrile boje koje nisam mogao razaznati.“ „Zatim sam uveden u džennet u kojem su kupole bile od bisera, a zemlja mirisala na misk.“
Poslanik a.s. je rekao: “Kada neko od vas umre, njegovo mjesto će mu se pokazivati svaki dan: ujutro i navečer. Ako bude džennetlija, pokazivat će mu se njegovo mjesto u džennetu, a ako bude džehennemlija, pokazivat će mu se njegovo mjesto u vatri. Reći će mu se: ‘Ovo će biti tvoje mjesto kada te Allah proživi na Sudnjem danu’.”

Ebu Seid kaže: “Bili smo sa Vjerovjesnikom, s. a. v. s., kada je on rekao: ‘O ljudi! Sljedbenici ovog ummeta će biti u kaburima iskušani. Kada čovjek bude zakopan i kada se rastane od svojih najmilijih, doći će mu melek sa ogromnim čekićem u ruci, posadit će ga kraj sebe i reći: ‘Šta kažeš o ovom čovjeku? ‘, to jest Muhammedu, s. a. v. s. Ako bude vjernik, reći će: ‘Vjerujem da je samo Allah Bog i da je Muhammed Allahov rob i Njegov poslanik. ‘ Reći će mu: ‘Istinu si rekao. ‘ Zatim će otvoriti jedna vrata kroz koja će moći vidjeti džehennem, pa će mu reći: ‘Ovo je mjesto bilo predviđeno za tebe da si kojim slučajem negirao svoga Gospodara. Međutim, s obzirom da si povjerovao u Njega, ovo je tvoje mjesto u džennetu. ‘Zatim će mu se otvoriti jedna vrata kroz koja će moći vidjeti džennet, pa će skočiti da se prema njemu uputi, ali će mu meleci reći: ‘Ostani gdje jesi. ‘”

Ibn Abbas je rekao: “Za života Allahovog Poslanika, s. a. v.s., desilo se pomračenje Sunca, i tada je on rekao: ‘Sunce i Mjesec dva su znaka od Allahovih znakova. Do pomračenja ne dolazi zbog smrti ili života nekog od vas. Kada vidite tu pojavu požurite da spominjete Allaha! ‘ ‘Allahov Poslaniče ‘, rekoše, ‘vidjeli smo kao da nešto uzimaš i jedeš dok si bio tu, a zatim smo vidjeli kao da si malo ustuknuo?’ Onje rekao: ‘Zaista sam vidio džennet i pojeo jedan grozd. Kad bih ga dao vama, mogli biste ga jesti sve dok postoji dunjaluk. I, vidio sam džehennem. U svom životu nisam vidio užasnijeg prizora! Najviše je žena bilo u džehennemu. ‘ ‘Zašto, Allahov Poslaniče? ‘, rekoše oni. ‘Zbog njihovog nevjerovanja? ‘ Neko reče: ‘Zar zbog nevjerovanja u Allaha? ‘ ‘Ne, već zbog neposlušnosti mužu i nečinjenja dobra prema njemu. Kad bi joj cijeli život činio dobro, pa joj jednom zahatario, ona bi rekla: ‘Ništa ti ne vrijediš i nikakva dobra od tebe nema. ‘”

“Jednog dana je s nama bio Allahov Poslanik, s. a. v. s. , paje neko zaučio ikamet za namaz, a on je tada rekao: ‘O ljudi, ja sam vaš imam, i zato nemojte žuriti prije mene na ruku ‘ i sedždu, a nemojte prije mene sa rukua i sedžde ni glavu dizati. Ja vas vidim kad ste ispred mene i kad ste mi za leđima. Tako mi Onog u Čijoj je moći moj život! Da ste vidjeli ono što sam ja vidio, malo biste se smijali, a mnogo biste plakali! ‘ ‘Šta si vidio, Allahov Poslaniče? ‘, rekoše oni. ‘Vidio sam džennet i džehennem’, odgovori on. ”

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Kada je Uzvišeni Allah stvorio džennet i džehennem, poslao je Džibrila u džennet rekavši mu: ‘Idi i pogledaj, vidi šta sam sve pripremio za njegove stanovnike. ‘Kada je on otišao i vidio šta je Allah pripremio za stanovnike dženneta, vratio se i rekao: ‘Tako Ti Tvoje moći! Ko god za ovo čuje poželjet će da u njega uđe! ‘ Tada je Uzvišeni naredio da se džennet okruži neugodnim stvarima, tj. da put do njega bude trnovit, i ponovo naredio Džibrilu: ‘Otiđi sad do njega i pogledaj šta sam sve u njemu pripremio za njegove stanovnike!’ Kada je pogledao, vratio se i rekao: ‘Tako mi Tvoje moći! Sad se bojim da niko neće u njega ući! ‘ Potom ga je Allah poslao u džehennem rekavši mu: ‘Idi i pogledaj, vidi šta sam sve pripremio za njegove stanovnike! ‘ Pogledao ga je i vidio kako vatre jedna drugu prekrivaju. Zatim se vratio i rekao: ‘Tako mi Tvoje uzvišene moći! Ko god za ovo čuje neće ući u njega. ‘ Tada je Uzvišeni naredio da se džehennem okruži strastima i požudom, i ponovo Džibrilu naredio: ‘Otiđi sad do njega i pogledaj šta sam sve u njemu pripremio za njegove stanovnike!’ Kada je pogledao, vratio se i rekao: ‘Tako mi Tvoje moći! Sad se bojim da se niko od njega neće moći spasiti! ‘”

Allahov Poslanik, s.a.v.s. je rekao: “Džennet i džehennem su se počeli prepirati, pa džennet reče: ‘Moj Gospodaru! Kako to da u džennet ulaze samo siromasi i bijednici? ‘ Na to se džehennem požali: ‘Moj Gospodaru! Kako to da u džehennem ulaze samo oholi i nasilnici? ‘ Na to Allah reče: ‘Ti si, džennete, Moja milost, koju dajem kome hoću. A ti si, džehenneme, Moja kazna, kojom kažnjavam koga hoću. I jednog i drugog Ja ću napuniti. ‘”

“Ne prođe ni jedan dan, a da džennet i džehennem ne mole Gospodara. Džennet kaže: ‘Moj Gospodaru! Plodovi su moji su dozreli, rijeke su moje potekle, a ja sam poželio svoje prijatelje, moje buduće stanovnike. Učini da mi što prije dođu. ‘ Džehennem kaže: ‘Moja vrelina postaje nesnošljiva, moje dno postaje sve dublje, moja žar se sve više povećava. Učini da mi što prije dođu moji stanovnici. ‘”
Džabir b. Abdullah, kaže: “Čuo sam Allahovog Poslanika, s. a. v. s. , kako kaže: ‘Ušao sam u džennet i u njemu vidio dvorac i jednu kuću, pa sam upitao kome su namijenjeni. Bi mi rečeno da je to za nekog čovjeka od Kurejšija. Ponadao sam se potajno da sam ja taj Kurejšija, ali mi ponovo bi rečeno daje to za Omera b. el-Hattaba. Da se ne pobojah da ćeš mi zamjeriti, o Ebu Hafse, ušao bih u taj dvorac. ‘ Omer na to zaplaka i reče: ‘Pa zar tebi da neko zamjeri, o Allahov Poslaniče?! ‘”
Ovo su nepobitni dokazi da je džennet već stvoren.