Čudna li je ljubav Bošnjaka!!!

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.
Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige,poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.
Danas je 24. juli 2015. gregorijanske godine, odnosno 08. ševval 1436. hidžretske godine.
Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)
Braćo, jedan od sastavnih dijelova imana jeste i ljubav prema Allahu dž.š.
Allah dž.š. kaže: “ Ima ljudi koji su umjesto Allaha kumire prihvatili, vole ih kao što se Allah voli, a pravi vjernici još više vole Allaha.“ (Al-Baqara,165.)
”Reci: ‘Ako su vam očevi vaši, i sinovi vaši, i braća vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovačka roba za koju strahujete da prođe neće imati, i kuće vaše u kojima se prijatno osjećate – miliji od Allaha i Njegova Poslanika i od borbe na Njegovom putu, onda pričekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. A Allah grješnicima neće ukazati na pravi put.”’ (Et-Tevbe, 24.)
قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ ۗ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
”Reci: ‘Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!’ – a Allah prašta i samilostan je.” (Al-Imran, 31.)
Poslanik s.a.w.s. kaže: ”Nijedan od vas neće vjerovati sve dok mu ja ne budem draži od njegovog roditelja, djeteta i svih ljudi.”
Poslanik, s.a.w.s., jednom je išao sa Omerom ibn Hattabom, r.a. , držeći ga za ruku i gledajući u njega. Omer ibn Hattab, r.a., osjeti ljubav prema Poslaniku, s.a.v.s., pa, zaklinjući se, reče: ”Allahov Poslaniče, ja tebe volim više od bilo koga drugog, izuzev sebe samoga.”

”Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, tvoja vjera neće biti potpuna sve dok ti ja ne budem draži od tebe samoga”, reče mu Poslanik. Omer, r.a. , tada reče: ”Allahov Poslaniče, sada si mi draži i od mene samoga”, a Poslanik mu reče: ”Sada si upotpunio svoju vjeru, sine Hattabov.”’

“Kod koga se nađu tri stvari osjetit će slast imana: da mu Allah, dželle šanuhu, i Njegov Poslanik budu draži od svega drugog, da voli čovjeka samo u ime Allaha, da mrzi povratak u nevjerstvo (kufr) nakon što ga je Allah dž.š. od toga spasio – kao što mrzi da bude bačen u džehennemsku vatru.”
Braćo, kada bi sada rekao: Neka podigne ruku onaj ko voli Allaha dž.š.? Ubijeđen sam da bi svi mi digli ruku. Ali kada bi rekao: Neka podigne ruku onaj ko je klanjao jutros sabah? Neka podigne ruku onaj ko je juče klanjao svih 5 dnevnih namaza? Ko bi od nas digao ruku?
Znajte da je džamija Allahova kuća, a da je namaz naš razgovor sa Allahom dž.š. Zbog toga je posjeta džamiji, Allahovoj kući, jedan od dokaza ljubavi prema Allahu dž.š. Zbog toga je naš namaz jedan od dokaza ljubavi prema Allahu dž.š.
Zato se braćo čudim svakom čovjeku koji kaže volim Allaha, a u džamiji je od petka do petka, ili još gore od bajrama do bajrama. Čudim se svakom čovjeku koji kaže volim Allaha, a istom pada na sedždu jednom u sedmici ili dva puta u godini. Čudna li je ljubav Bošnjaka. Logično je kada nekoga volimo da ga često posjećujemo. Logično je kada nekoga volimo da čeznemo razgovorati sa njim? Ali nije džabe rečeno: Tamo gdje prestaje logika, počinje Bosna.
Rekao je Imam Šafija: “Nepokoran si Allahu, a tvrdiš da ga voliš, to je zaista nevjerovatna analogija. Da je tvoja ljubav prema Njemu iskrena, pokoravao bi Mu se, jer onaj koji nekoga voli, pokorava se svome voljenom.”
Rekao je Ebu Ja’kub Nehredžuri: “Svaki onaj koji tvrdi da voli Allaha, a ne radi ono što On voli, njegova tvrdnja je neistinita. Svaki onaj koji misli da voli Allaha, a ne boji ga se, obmanjen je.“
Sufjan ibn Ujejne kaže: „Tako mi Allaha, nećete dostići vrhunac u vjeri sve dok vam ništa ne bude draže od Uzvišenog Allaha, a onaj ko zavoli Kur’an, zavolio je i Allaha.“
Braćo, šta znači voljeti Kur’an? Da li to znači zamotati ga u peškir i ostaviti ga u komodu? Ne! Voljeti Kur’an znači sa njim se družiti svakodnevno. Zbog toga vas draga braćo pozivam da se u septembru upišete na kurs kur’anskog pisma, jer je apsurd govoriti: Ja volim Allaha, ja volim Kur’an, a isti ne znati učiti.

Jedan šejh je držao predavanje nekim djedovima pa ih je upitao:
„Da li vi želite da uđete u džennet?“svi su u jedan glas odgovorili: DA. Šejh je ponovo upitao: „Da li vi želite da umrete danas?“Niko nije odgovorio.Izgleda da niko nije želio da umre.Sa osmijehom, šejh je rekao: „Kako da uđemo u Džennet ako nismo umrli“?
Šejh je nastavio da pita: Da li volite Allaha?“Odgovor se mogao pretpostaviti. Starci su istovremeno odgovorili potvrdno.Šejh je onda rekao: „Obično kada osoba nekoga zavoli, ta osoba uvijek žudi da se sretne sa onim koga voli. Zar vi ne žudite da se sretnete sa Allahom?“
Tišina.Niko nije odgovorio.
Nakon svega što smo čuli ne preostaje nam ništa drugo nego da zamolimo Allaha onako kako Ga je molio Davud a.s.:“Allahu moj, učini da mi ljubav prema Tebi bude draža od sluha, vida i blagodati vode.“ AMIN!!!