Kur’anski fenomen: Svemir koji se neprestano širi

Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi ga, uistinu, širimo. (Az-Zariyat, 47.)

Arapska riječ „sema“ spomenutu u ajetu preveli smo kao „svemir“, „nebo“. Ova riječ dolazi u značenju svemira, a i u značenju krova zemlje. Sve ono što je iznad Zemlje formulira se riječju „sema“.

Da li je svemir neograničen? Ili je u jednoj statičnoj, konačnoj strukturi omeđen granicama? Eto, to je jedna od tema koja je kroz historiju izazivala najžučnije rasprave najvećih umova čovječanstva.

Određeni broj velikih umova u povijesti čovječanstva tvrdio je da je svemir neograničen. Drugi su, opet, zastupali stav da je svemir ograničen i konačan. Kur’an je međutim, za razliku od ova dva mišljenja , iznio dinamičan model svemira koji se širi.

Eto, mogućnosti svojevrsnog ispita za one koji se žele uvjeriti da li je Kur’an Allahova, dž.š., objava, ili nije. S jedne strane Muhammed, a.s., koji se nije bavio ni filozofijom, a niti fizikom, a sa druge strane poznati filozofi i fizičari: Aristotel, Ptolomey, Giordano Bruno, Telesio Patrizzi, Galileo Galilei, Isac Newton…. Niko od njih, nije iznio model dinamičnog svemira koji se širi. Tek su naučna istraživanja Edwina Hubblea, koji je koristio pomoć savremenih teleskopa, u 20. stoljeću, pokazala da se sve zvijezde velikom brzinom udaljavaju jedna od druge, te je na taj način potvrđen mode dinamičnog svemira koji se širi.

Dakle, da se svemir širi prvi put je naučno ustanovljeno u 20. stoljeću. Prije tog nije zabilježen niti jedan izvor, koji iznosi ovu tvrdnju, izuzev Kur’ana.

Oni koji negiraju da je Kur’an Allahova objava smatraju kako ga je Muhammed, a.s., izmislio. Kako će oni koji to govore objasniti da je Muhammed, a.s., jedina osoba u povijesti svijeta koja je prije 20. stoljeća znala da se svemir širi? Da u 7. stoljeću možda Muhammed, a.s., nije napravio teleskop sličan onome koji je napravaljen u 20. stoljeću i da ga možda nije skrivao u pustinji, ispod pijeska?

Zar ovo nije dovoljan dokaz da je Kur’an Allahova objava? Međutim onaj koji nema namjeru vjerovati-opet ne vjeruje, uprkos jasnim dokazima.