Jedno dobro djelo

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige,poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 29. maj 2015. gregorijanske godine, odnosno  11. ša’ban  1436. hidžretske godine.

Allah Uzvišeni kaže: „Ti ćeš, o čovječe, koji se mnogo trudiš, trud svoj pred Gospodarom svojim naći: onaj kome bude knjiga njegova u desnu ruku njegovu data lahko će račun položiti, i svojima će se radostan vratiti; a onaj kome bude knjiga njegova iza leđa njegovih data propast će, prizivati u ognju će gorjeti.“ (El-Inšikak, 6-12.)

Braćo u ovoj knjizi bit će zapisano sve što smo uradili i javno i tajno.

“Kad se dvojica sastanu i sjednu jedan s desne, a drugi s lijeve strane, on ne izusti ni jednu riječ, a da pored njega nije prisutan Onaj koji bdije.” (Qaf, 17-18)

“Onaj kome se knjiga njegova u desnu ruku njegovu da – reći će: “Evo vam, čitajte knjigu moju, ja sam čvrsto vjerovao da ću račun svoj polagati.” I on će biti u životu zadovoljnom, u Džennetu predivnom, čiji će plodovi na dohvat ruke biti. “Jedite i pijte radosni, za ono što ste u danima minulim zaradili!” A onaj kome se dâ knjiga u lijevu ruku njegovu reći će: “Kamo sreće da mi knjiga moja ni data nije i da ni saznao nisam za obračun svoj! Kamo sreće da me je smrt dokrajčila – bogatstvo moje mi nije od koristi, snage moje nema više!” “Držite ga i u okove okujte, zatim ga samo u vatri pržite, a onda ga u sindžire sedamdeset lakata duge vežite, jer on u Allaha Velikog nije vjerovao i da se nahrani nevoljnik – nije nagovarao; zato on danas ovdje nema prisna prijatelja ni drugog jela osim pomija, koje će samo nevjernici jesti.” (El-Hakka, 19-37.)

Poslanik a.s. kaže: “Nema nikog od vas, a da mu se njegov Gospodar neće direktno, bez posrednika, obratiti pitanjem o njegovim grijesima, pa će pogledati desno do sebe, i neće ništa drugo vidjeti osim svojih djela; zatim će pogledati lijevo do sebe i opet neće ugledati ništa drugo osim svojih djela; zatim će pogledati ispred sebe i neće vidjeti ništa osim vatre usmjerene prema njemu. Zato se čuvajte vatre, pa makar dijeleći pola hurme, a ko ne nađe ni to, onda lijepom riječju.”

Allah dž.š. kaže:

„Onaj ko bude uradio koliko trun dobra (zehru dobra) vidjet će ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla (zehru zla) vidjet će ga.“ ( Ez-Zilzal, 7-8.)

Tumačeći riječ ZERRETUN – TRUN, mufessiri kažu da se ovo odnosi na najmanji dio nečega. Vjerujući u težinu ovog ajeta, i vjerujući da i ova zehra može koristiti čovjeku na Sudnjem danu Aiša r.a. je udijelila bobu grožđa, pa je rekla: „Koliko u njoj ima zehri (trunki) dobrog?“ Pogledajmo braćo Allahove milosti i pravde prema čovjeku.

Poslanik a.s. je rekao: „Neće se čovjekova stopala pomaći na Sudnjem danu dok ne bude upitan za četvero: U što je život proveo? Da li se po znanju vladao? I na koji način je zaradio imetaki kako ga je potrošio? I u što je tijelo koristio!“

Braćo, zamislimo sebe u ovom odlučujućem trenutku kako nas Allah dž.š. pita: „Gdje si bio tog i tog dana? Šta si radio? Kako si trošio pare koje sam ti ja dao? Kako si iskoristio zdrvalje?“ Šta bi rekli? Da li bi imali braćo opravdanje za onaj trenutak koji smo proveli u kladionici? Da li bi imali opravdanje za onaj trenutak kojeg smo proveli sa pivom u ruci? Da li bi imali opravdanje za onaj trenutak kojeg smo proveli u tuđoj šumi, kada smo krali drva? Kako ćemo braćo opravdati onu marku koju smo potrošili u kladionici, koju smo potrošili na alkohol, svinjetinu? Kako ćemo braćo opravdati svoje zdravlje kojeg smo dobili besplatno, a nismo se zhavlili Allahu na njemu? A znajte da je najbolja zahvala namaz. Bog ti dao ispravne noge, ispravne ruke, ispravno tijelo, a ti umjesto da mu se zahvališ tako što ćeš doći u džamiju i pasti mu na sedždu, ti ode tamo gdje ne treba. Pa kako nas braćo nije stid? Zar misliš da je dovoljno doći u džamiju od petka do petka, ili još gore od bajrama do bajrama?

Znajmo braćo da ćemo odgovarati za sve ovo?

Braćo, nakon što budemo položili račun za svako djelo koje smo učinili, za svaki trnutak kojeg smo proveli na ovom svijetu, nastupa vaganje dobrih i loših dijela, kako bismo bili nagrađeni ili kaženjeni.

Allah dž.š. kaže: „Mi ćemo na Sudnjem danu ispravne terazije postaviti, pa se nikome krivo neće učiniti; ako nešto bude teško koliko zrno gorušice, Mi ćemo za to kazniti ili nagraditi. A dosta je to što ćemo Mi račune ispitivati.“(El- Enbija, 47.)

„ Mjerenje toga dana bit će pravedno: oni čija dobra djela prevagnu, oni će šta žele postići; a oni čija dobra djela budu lahka, oni će, zato što dokaze naše nisu priznavali, stradati.“ (El-E’raf, 8-9)

Braćo, zamislimo da smo na Sudnjem danu. Naša djela su stavljena na vagu. Oni čija su dobra djela bila teža odoše u džennet, a oni čija su loša djela pretegnula odoše u džehennem. A ja i ti brate ostadosmo na bedemima, čekajući Allahovu odluku. Jer su naša i dobra i loša djela bila podjednaka. U tom trenutku gledamo stanovnike dženneta kako uživaju priželjkujući njihovo društvo. A onda se okrenemo i vidimo stanovnike džehennema kako im od siline vatre mozak ključa, pa molimo Uzvišenog: „Gospodaru, nemoj me sa njima sastaviti!“ A onda se zapitamo zašto smo tu gdje jesmo? Šta nam to fali? Fali nam brate samo jedno dobro djelo? Fali nam samo jedna zehra? A onda se sjetimo dana kada smo prošli pored komšije, a nismo mu nazvali selam? Kamo sreće da jesmo! Sjetimo se dana kada smo se namrgodili, umjesto da se nasmijemo. Jer osmjeh bratu muslimanu je sadaka. Sjetimo se dana kada je naš mujezin pozivao nas u džamiju na namaz, a mi ostali tu pored džamije kao da i ne poziva. Kamo sreće da smo se odazvali. Sjetimo se dana kada smo krenuli na put i umjesto da žvaku bacimo tamo gdje joj je mjesto mi je bacismo gdje joj nije mjesto. Kamo sreće da nismo. Kamo sreće da smo pokupili onaj papirić koji je bio pored puta, jer se to ubraja u sadaku. Sjećaš se dana kada je ispred džamije bila kutija, dana kada se vodila akcija za hajr poso, i umjesto da si ubacio marku koja ti ništa nije značila, prošao si.  A kamo sreće da jesi. Jer mnogo zehri se nalazi u jednoj marki. I tako se sjećamo. Sjećamo. Sjećamo… Propustili smo na stotine lahkih dobrih dijela, a da smo samo jedno od njih uradili danas ne bismo bili tu gdje jesmo.  Zbog toga draga braćo od sada kada vidimo brata muslimana nazovimo mu selam i nasmješimo mu se. Od sada kad čujemo mujezina odazovimo se njegovom pozivu. Od sada kada vidimo papirić na ulici pokupimo ga. Od sada kada vidimo kutiju, ili akciju, odazovimo joj se baram sa jednom markom. Jer upravo taj selam, taj osmjeh, taj papirić, taj odlazak u džamiju, ta marka, može biti zehra koja će prevagnuti na Sudnjem danu. U suprotnom gorko se možemo kajati zbog te jedne zehre.

Gopodaru podari nam dobro i ovog i onog svijeta. Gospodaru olakašaj nam polaganje računa na Sudnjem danu. AMIN!!!