Svaki postač nije postač!

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige,poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 19. juni 2015. gregorijanske godine, odnosno  02. ramazan 1436. hidžretske godine.

Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)

Allah dž.š. kaže: „O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, i to određeni broj dana – da biste bili bogobojazni. A ko od vas bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga teško podnose – otkupnina je jednog siromaha nahraniti. A ko dobrovoljno učini i više – to je za njega bolje. A da postite bolje vam je neka znate.“  (El-Bekare, 183-184.)

Post je star koliko je star i sam čovjek. Mnoge velike civilzacije i veliki ljudi, kako muslimani tako i nemuslimani, praktikovali su neku vrstu posta, kako bi poboljšali svoje zdravlje. Ali moderna nauka je dokazala da je najbolji post islamski post.

Razliku između islamskog i neislamskog posta objašnjava nam veliki islamski učenjak Katade: “Usporedba našeg posta sa postom onih koji su bili prije nas ogleda se u vremenu i broju dana koji se poste. Allah, dž.š., je Musaovom i Isaovom narodu propisao post mjeseca ramazana, pa su (između ostalog i) to promijenili; njihovi svećenici su od sebe dodali još deset dana posta. Nakon toga se jedan broj njihovih svećenika razbolio pa su rekli: ‘Ako nas Allah izliječi, dodat ćemo u postu još deset dana. Tako se i desilo, pa je post kršćana postao pedeset, umjesto prvo-propisanih, trideset dana ramazana. S obzirom da su osjećali poteškoću u postu preko ljeta zbog vrućina, oni su mjesec posta promijenili i izabrali jedan proljetni mjesec.“

U ovom konteskstu govorio je i Mudžahid: “Allah je svakom narodu propisao post mjeseca ramazana. Nakon toga su, da bi bili sigurni, postili jedan dan prije početka, a jedan dan poslije tog mjeseca. Tako su iz generacije u generaciju dodavali po jedan dan sve dok njihov post nije postao pedeset dana.“

Kurtubi kaže: “I upravo zbog ovoga je kod nas pokuđeno postiti sumljivi dan, to jest dan prije početka mjeseca ramazana i dan nakon njegovog završetka.“

Braćo postoje ljudi koji kažu: „Ja ne klanjam, ja ne postim, al sam ja dobar u duši. Bolji sam od svih onih koji idu u džamiju.“ Braćo, znajte da onaj čovjek koji nema namaza, nema posta u mjesecu ramazanu, može tu svoju dobrotu okačiti mačku o rep, jer kad dođe pred Uzvišenog od nje gotovo, pa neće imati nikakve koristi.  Ibn Abbas, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Tri su petlje i temelja vjere na kojima se zasniva islam, ko napusti jednu od tih stvari postaje time kafir (nevjernik): svjedočenje da nema drugog boga osim Allaha, klanjanje propisanih dnevnih namaza i post mjeseca ramazana.”

Koliku vrijednost, blagodat, ima post u mjesecu ramazanu pokazuju nam sljedeći haidis gdje je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ko bez razloga i olakšice koju je Allah propisao (bolest, putovanje i sl.) ne bude postio makar jedan dan mjeseca ramazana, neće ga moći nadoknaditi, makar i čitav život (neprekidno) postio.”

Tajjibi kaže: “Ovaj hadis znači da čovjek i kada bi dobrovoljno postio čitav život neće moći dostići stepen i vrijednost obavezno propisanog posta u mjesecu ramazanu.“

Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: “Allah Uzvišeni je rekao: Svako čovjekovo djelo pripada njemu, izuzev posta! On pripada Meni i Ja posebno za njega nagrađujem!”

“U Džennetu imaju vrata koja se zovu Rejjan. Na njih, izuzev postača, niko drugi neće ući! Upitaće se: Gdje su postači?l Oni će ustati i niko drugi na njih, osim njih, neće ući! Kada oni na njih uđu, vrata će se zatvoriti i na njih niko više neće ući.”

Vidjeli smo braćo kakva je nagrada za postača, a sada poslušajmo kakva je kazna za nepostača. Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Dok sam spavao došla su mi dvojica ljudi, pa me uzela ispod pazuha i doveli me do jednog strmog i neprohodnog brda, te su mi rekli: ‘Penji se!’ Ja sam im rekao da se ne mogu tu popeti. Njih dvojica rekoše da će mi pomoći. Kada sam se popeo i stigao na vrh brda čuo sam teške jauke, pa sam ih upitao: ‘Kakvi su ovo jauci?’ Oni mi rekoše: ‘To je kuknjava stanovnika Džehennema.’ Pa su me dalje poveli i ugledao sam ljude obješene za tetive iznad peta (za noge), a iz usta im je tekla krv, pa sam upitao: ‘Ko su ovi?’ Rekoše mi: ‘To su oni koji su iftarili (mrsili se) prije određenog vremena.’”

Braćo, nije bajram svakome onome ko obuče novo odjelo za bajram, nego je bajram za onoga čija se pokornost Allahu povećala. Taj treba da se radauje uz bajram, a ostali treba da grizu prste iz žaljenja za propuštenim. Da znaju šta ih čeka sigurno bi plakali, a ne veselili se nečemu što nema nikakve veze sa njima.

Jedne prilike je Allahov Poslnaik, s.a.v.s., bio na minberu i izgovorio tri puta Amin. Kada je sišao sa minbera, pitali su ga: Allahov Poslaniče, šta predstavlja ono tvoje aminanje na minberu. Na to im Allahov Poslanik, s.a.v..s, reče: došao mi je Džibril i rekao: Neka je propao svako onaj ko dočeka starost svojih roditelja i to ne bude razlog da mu budu oprošteni grijesi, nakon čega sam rekao: amin. Zatim je Džibril rekao: Neka je propao onaj koji kada se ti Muhammede spomeneš ne donese na tebe salavat, na što sam rekao: amin. Zatim je Džibril rekao: Neka je propao svako onaj ko dočeka ramazan, a ne bude mu oprošteno, pa je Muhammed, a.s., na to rekao: amin.
Braćo, mi živimo u Bosni. Bosni čijim stanovnicima svašta nešta fali. Ti njeni stanovnici često se znaju obraćati političarima, direktorčićima, i drugim ovozemaljskim facama da im pomognu, ali džabe. Oni i dalje nastavljaju živjeti kako su živjeli i prije tih molbi. Zašto? Zato draga braćo, što molbu šalju uvijek u pogrešno vrijeme i na pogrešnu adresu. Braćo, ako želimo da nam molba bude primljena moramo je uputiti na pravu adresu, Allahu dž.š. i u pravo vrijeme. Vrijeme u kome je Poslanik a.s. rekao da se dova ne odbija, a jedno od takvih vremena jeste i mjesec ramazan. Allahov Poslanik a..s je rekao: „Dova trojice se prima: onoga kome je učinjena nepravda, putnika i postača.“

Braćo, ako se desi da smo postači i da dovimo Allahu, ali se ništa od te dove ne prima, onda pod hitno treba preispitati taj svoj post, jer svaki postač nije postač.

Poslanik a.s. je rekao: „Mnogo je klanjača koji od svog namaza nemaju ništa drugo do umor. I mnogo je postača koji od posta nemaju ništa drugo do glad i žeđ.“

Alija r.a je rekao: „Nije post samo sustezanje od jela i pića, nego ostavljanje laži, griješenja i ružnog govora.“

ALLAHU  DRAGI, PRIMI  NAŠE  SEHURE, POST, IFTARE, NAMAZE,

IBADETE, DOVE,TAKO  TI  TVOJE  MILOSTI  O  NAJMILOSTIVIJI ! AMIN!!!