Vjerniku je uvijek dobro!

Suhejb, r.a., pripovijeda od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao:

Čudno je stanje vjernika, zaista je za njega uvijek dobro, a to nema niko osim vjernik. Ako ga zadesi nešto lijepo, zahvali se Allahu, pa bude dobro, a ako ga zadesi nekakva nedaća, on se strpi, pa mu opet bude dobro.

Biografija prenosioca hadisa

Suhejb ibn Sinan, r.a., je među ashabima koji su prvi prihvatili islam. U Mekki je bio uznemiravan i mučen zbog toga što je musliman, pa je učinio hidžru u Medinu, i zbog njega je objavljen ovaj kur’anski ajet:

A ima ljudi koji žrtvuju sebe da bi Allaha umilostivili.

Suhejb, r.a., je mnogo naučio od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., što su tabi’ini prenosili kasnije od njega. Umro je 38. god. po Hidžri i ukopan je u Medini.

Komentar hadisa

U komentaru ovog hadisa navest ćemo hadis koji se dotiče ove teme.

Ebu Derda’, r.a., je rekao: „Čuo sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da kaže:

Zaista je Allah, dž.š., rekao : – O Isa, sine Merjemin, Ja ću poslati poslije tebe ummet koji će, ako ga zadesi sreća zahvaljivati i činiti šukr, a ako ih zadesi nesreća strpiće se, a neće imati ni blagosti, a ni znanja. Isa, a.s., upita: – O Gospodaru, kako to, a neće imati ni blagosti, niti znanja? Allah, dž.š., mu tada odgovori: – Ja ću im dati od Svoje blagosti i od Svog znanja.

Ono što se čovjeku u životu dešava ostavlja utisak na njega, bilo od dobra ili zla. Kada ga zahvati bogatstvo, blagodat, zdravlje, olakšanje on se uzoholi i čini nered, a ako ga zadesi siromaštvo, bolest i poteškoća izgubi povjerenje u Allaha i prepusti se jadikovanju i žalosti te živi tako teškim životom.

Sa vjernikom nije takva situacija, jer zbog blagodati vjerovanja i iskrenosti on ne pada u ovakva stanja u koja zapada obični čovjek koga nije obasjalo svjetlo vjerovanja u njegovom srcu. Vjernik se ne oholi kada je bogat, niti jadikuje zbog siromaštva, bolesti i kod brze promjene sreće. On je zahvalan na blagodatima, a strpljiv na nesrećama i dobro zna da ono što ga je zadesilo nije ga moglo mimoići, a da ono što ga je promašilo nije ga moglo nikako zadesiti.

Poslanik a.s. kaže: “Dječače, podučit ću te nekoliko riječi: ‘Čuvaj Allaha, i On će tebe čuvati! Čuvaj Allaha i bit će ti na pomoći! Kad tražiš, traži od Allaha, samo od Allaha pomoć traži! Znaj, kad bi se sav svijet skupio da ti pomogne, neće ti pomoći osim onoliko koliko ti je Allah odredio, a kad bi se sastali da ti naštete, ne bi ti mogli naštetiti osim onoliko koliko ti je propisano.’”

On zna da sve ovo što se dešava biva sa Allahovim kaderom i Njegovim određenjem. On je zadovoljan u oba ova stanja, nada se nagradi kod Allaha zbog svoje strpljivosti, kao što se nada nagradi zbog svoje zahvalnosti. Ovo je ta odlika i specifičnost vjernika koju ne posjeduje niko drugi osim vjernik.

Poslanik a.s. je rekao: “Vjernika neće pogoditi neka nedaća, briga ili tuga, uznemirenost i zabrinutost, pa čak i ubod trna, a da mu Allah time neće obrisati grijehe!”

Poruke ovog hadisa

– Zaista je zahvala na blagodatima i strpljivost kod nedaće osobina vjernika;

– Ispravno vjerovanje je najjače oružje koje pomaže u raznim situacijama, blagodatima ili nedaćama;

– Vjernik će biti nagrađen u obje ove situacije.