Nezaboravna ekskurzija: Sarajevo!!!

U nedjelju, 07. juna 2015. godine, Džematski  Odbor  Džemata Donje Vukovije i  Edukacijski tim za mlade MIZ Kalesija organizovao je jednodnevnu ekskurziju, za polaznike mekteba Džemata Donje Vukovije i mlade iz džemata Memići, Brda i Sarači, u glavni grad naše države, Sarajevo.

Ovo je bilo još jedno u nizu prelijepih druženja naših polaznika mekteba i omladine našeg medžlisa. Ovakva druženja, izleti, ekskurzije jačaju našu zajedničku želju da se više upoznamo, ali i da naša djeca i mladi utemelje kod sebe još više ljubavi prema mektebu, prema džamiji i prema svojoj Islamskoj zajednici.

Tokom ove ekskurzije prvo smo posjetili Žutu tabiju odakle smo imali prelijep pogled na Sarajevo. Nakon toga smo se spustili do Šehidskog mezarja Kovači, gdje smo pred mezarom rahmetli Alije Izetbegovića proučili Fatihu pred duše bosanskih šehida. Tu je Ibrahim ef. Aljić održao kraće predavanje, a onda smo se zaputili ka Sebilju. Polaznici mekteba Džemata Donje Vukovije zajedno sa svojim efendijom Enesom su se zaputili ka Gazi Husrev-begovim vakufima, dok su ostali imali slobodno.

Tokom ovog putovanja posjetiili smo 7D kino gdje su djeca po prvi put iskusila ovu modernu tehnologiju. Posjetili smo i BBI centar, gdje su se mališani družili sa poznatim dječijim voditeljem Lilom i mađioničarem. A kao šlag na tortu bila je posjeta  Sarajevo City Center i Pionirskoj dolini, gdje smo svi zajedno uživali u raznim igrama (kuglanje, bilijar, vožnja auta, simulatori…) i gledanju životinja. Za neke je to bio prvi susret sa lavom, merkatom, zebrom, kengurom….

Važno je još napomenuti da smo tokom razgledanja grada vidjeli reprezentativce BiH (Bičakčić, Pjanić, Lulić…). Pogledajte kako je izgledao susret sa Erminom Bičakčićem.

Prelijepom ambijentu kompletnog programa  ovog našeg zajedničkog druženja doprinijelo i prelijepo sunčano vrijeme.

U nadi da ćemo, ako Bog da, i u budućnosti nastaviti sa ovakvim aktivnostima zahvaljujemo se Džematskom Odboru Džemata Donje Vukovije kao i voditeljima Edukacijskog tima za mlade MIZ Kalesija, na čelu sa Elvirom ef. Malićem, Aldin ef. Smajićem, Ibrahim ef. Aljićem i Enes ef. Habibovićem, kao i svima onima koji su na bilo koji način podržali ovu našu aktivnost.

Neki od dojmova sa ekskurzije:

Emina Majdančić: Ekskurzija je bila super. Obilazili smo razna turistička mjesta Sarajeva. Najviše mi se svidjela posjeta Baščaršiji. Nadam se da će se i u budućnosti organizirati ovakve ekskurzije, jer su veoma zanimljive i rado bih ponovo išla.

Ajla Mujkanović: To je bila najbolja ekskurzija na kojoj sam bila. Išla bi tamo bezbroj puta i nikad mi ne bi dosadilo.Teško je reći šta mi se najviše svidjelo, jer sve je bilo savršeno.

Amar Husejnović: Eksukrzija je bila super. Lijepo smo se svi proveli. Put, obilazak nam je bilo nabolje. Volio bih nekad, ako Bog da da se ponovi sve ovo :-)!

Šejla Husejnović: Tu ekskurziju sigurno nikada neću zaboraviti.Bilo je super.Mnogo puta sam išla i obilazila Sarajevo,ali ovo je sigurno najbolji obilazak do sada. Ni u jednom trenutku niko nije rekao “Dosadno mi je”, jer smo svi bili zauzeti posmatrajući neke dijelove grada u koje nismo išli ni sa svojim roditeljima, a ni sa školom. Mnogo toga smo vidjeli i naučili i naravno da bih voljela pononoviti tu ekskurziju.

Jasmin Hukić: Posebno mi je bilo drago kada sam čuo da je Ermin Bičakčić tamo. I još više mi je bilo drago kada sam ga ugledao i uslikao se sa njim. Ali nikad nije bio kraj sreći, jer sam vidio i najljepšeg lika u Sarajevu, a to je Lilo. Kako je dan odmicao vidio sam još jedno poznato lice, to je bila jedna poznata cura sa Balkana. I nemogu to nikad zaboraviti! Htio bih opet vidjeti još više poznatih ličnosti. Ako Bog da sledeći put se nadam da ćemo ići negdje drugo :-).

Foto galerija: