Islamska medicina: Jaja

Imam Bejheki je naveo u svojoj knjizi “Šu’abul iman” (Ogranci vjere) jedno predanje u kojem stoji da se jednom jedan od Allahovih poslanika, a.s., žalio o općoj slabosti tijela i da mu je Allah Svemogući naredio da jede jaja.

Slijedeći ovo predanje, mi kažemo da su svježa jaja bolja od onih starih, a kokošija su jaja najbolja u usporedbi sa jajima ostalih ptica. Postoji savršena ravnoteža u jajima dok ona naginju ka hladnom temperamentu. U svom “Kanunu medicine”, Ibn-Sina je rekao: „Žumance je vruće i vlažno, i ono pomaže organima koji proizvode krv da proiz­vode zdravu krv.“ On je također rekao: „Jaja osiguravaju ograničenu ali umjerenu njegu za tijelo, a blago kuhana jaja ne ostaju dovoljno dugo u stomaku da bi se u potpunosti završilo njihovo vrenje.“ Ostali su držali da žumance djeluje kao sredstvo za umirenje i odstranjivač bola, umiruje grlo i traheju, umanjuje hrapavost prsa i djeluje kao sredstvo za zaustavljanje kašlja. Žumance također koristi pacijentima koji boluju od tuberkuloze, čireva na površini jetre i čira mokraćnog mjehura. Žumance također pomaže smanjivanju promuklosti i krvarenja, pogotovo kada se jede sa slatkim bademovim puterom, i ono također pomaže dozrijevanju prsne reume i smanjuje promuklost glasa.

Kod otoka očnih kapaka bjelance hladi toplo oticanje i hladi bol. Trljanje bjelan­ceta na manje kožne opekotine može spriječiti pojavu mjehurića i ožiljaka. Bjelance se također koristi u liječenju opekotina od sunca. Nanošenje balzama od bjelanceta pomiješanog s tamjanom na čelo također pomaže u liječenju bronhitisa. Ibn-Sina spomenuo je također žumance u liječenju srčanih bolesti, dodajući: „Međutim, ono nije glavni lijek, ali ipak igra važnu ulogu u ojačavanju srca. Žumance se brzo pretvara u krv, ostavlja malo ostataka i nadalje se pretvara u svijetlu krv koja je homogena s onom srčanom, i, konačno, ono spada među najbolja sredstva za sprečavanje općih bolesti koje pogađaju temeljne funkcije pluća.“