Kome u nedjelju dati glas?

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 20. februar  2015. gregorijanske godine, odnosno  1. džumadel- ula  1436. hidžretske godine.

Braćo, nedjelja 22. februar, je dan izbora, dan kada mi građani ove opštine možemo na jedan lijep i kulturan način da promjenimo stanje na bolje u našoj opštini, u našoj mjesnoj zajednici. Sve što trebamo da uradimo kako bi svima nama u Kalesiji, odnosno Vukovijama, bilo bolje jeste da izađemo na izbore i glasamo  za onoga ko je po našem mišljenju bolji. Ne bolji za  dobrobit pojedinca, nego bolji za opću dobrobit. Jer ako je samo pojedincu dobro, a svima ostalim loše onda ni taj pojedinac neće zadugo ostati u tom blagostanju.

Braćo, ja kao imam ovog džemata, imam obavezu kako prema Bogu tako prema vama da iznesem islamske principe po pitanju glasanja na izborima. Zbog toga draga braćo shvatite ovu hutbu kao savjet koji će svima nama donijeti bolje sutra, savjet koji će nam pomoći pri izboru boljeg, a ne kao miješanje u politiku. I još na samom početku želio bih se ograditi od bilo koje političke stranke i bilo kojeg kandidata.

Allah dž.š. u Kur’anu kaže:

 

إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَن تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَىٰ أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُم بَيْنَ النَّاسِ أَن تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ ۚ إِنَّ اللَّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُم بِهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ كَانَ سَمِيعًا بَصِيرًا

“Allah vam zapovijeda da odgovorne službe onima koji su ih dostojni povjeravate i kada ljudima sudite da pravično sudite. uistinu je divan Allahov savjet! – a Allah doista sve čuje i vidi” (En-Nisa, 58).

Braćo, kao što vidite Allah nam naređuje da odgovorne službe dajemo sposobnim, a ne podobnim. Jedini način davanja službe sposobnim ljudima jeste putem izbora. Zbog toga draga braćo pozivam sve vas da izađete na izbore, jer je to i vjerska i građanska obaveza.

Braćo, židovi u Protokolu sionskih mudraca ističu da čovjek koji je moralan i čestit ne može biti uspješan političar – državnik. Islam je taj koji ovu tvrdnju demantuje, jer Muhammed a.s. je bio ujedno i poslanik, i uspješan političar – državnik, tako isto i ashabi, a ipak su ostali visoko moralni i čestiti. U tom kontekstu navest ću nekoliko osobina Allahovog Poslanika i njegovih ashaba.

Muhammed a.s. kao državnik prema svom ummetu, prema svojoj zajednici odnosio se kao roditelj. Muhammed a.s. je govorio:  ”Ja sam vama na stepenu brižnog oca koji vas podučava.” (Ebu Davud)

Kao što vidite braćo, Muhammed a.s. se prema svojim sljedbenicima postavio kao roditelj, a vi kao roditelji dobro znate, da roditelj svom djetetu ne želi ništa loše. Što roditelj želi sebi to želi i svom djetetu, pa čak i više.

Muhammed a.s. je govorio: “Ja sam vjernicima preči nego oni sami sebi, pa ako neko umre od muslimana i ostavi dug, ja ću vratiti njegov dug, a ako je ostavio imetak onda neka njegovi nasljednici vrate dug iz tog imetka.” (Buharija i Muslim)

Braćo, uzimajući u obzir ovo svojstvo Muhammeda a.s. prije nego što nekoga zaokružite, dobro razmislite da li se isti taj prema narodu i prema opštini odnosi roditeljski ili maćehinski.

Dobri Bošnjo, dobri brate, cijeni sebe i svoj glas. Tvoj glas je neprocjenjive vrijednosti, ne dozvolite da vas neko kupi za 20 KM. Ali ono braćo što još više trebate cijeniti jeste svog komšiju, bez obzira koje je on partije ili stranke bio. Ne dopustite da tamo neki političar, koji vas se sjeti samo pred izbore, i nikad više, bude razlog svađe ili ne do Bog ne pričanja među komšijama. Znajte draga braćo da vam je komšija preči od bilo koga drugog. Jer ne do Bog da vam se sutra desi kakav nesretan slučaj, šta mislite: Ko će vam prvi pomoći komšija ili taj neki polotičar? Zbog toga draga braćo još jednom vas molim da ne dopustite da vam izbori pokvare vaše komšijske odnose.

Braćo, Poslanikova država i država prvih halifa bila je jaka zbog toga što su prije svega čuvali pravo slabog, pa tek onda jakog. Što su čuvali pravo daljnjeg, pa tek onda bližnjeg. Poslanik a.s. je bio pravedan i uvijek je govorio istinu. Kod njega povlastice nisu imala čak ni njegova djeca, a kamoli ko drugi. Svi su bili jednako tretirani. To nam najbolje pokazuje primjer u kome su ashabi pokušali da poštede kazne ženu iz Kurejša, od plemena Beni Mahzum, koja je ukrala, te zaslužila da se nad njom izvrši kazna za krađu. Oni su predložili Usamu bin Zejda da se zauzme za nju kod Poslanika, s.a.v.s., jer je on bio njegov miljenik. Usame je govorio za nju, a Vjerovjesnik, s.a.v.s., se naljuti, što je upamćeno kao historijska ljutnja, i stade govoriti ljudima, rekavši rečenicu koju je historija ovjekovječila: „Doista one prije vas je upropastilo to što nisu izvršavali kaznu nad nekim ko ukrade, ako je plemićkog porijekla, a izvršavali su je kad ukrade neko slabijeg porijekla. Tako mi Allaha, kada bi Fatima kći Muhammedova ukrala, ja bih joj odsjekao ruku“ .

Jedanput je u vrijeme velike gladi došla skupina Arapa (nemuslimana) tražeći hranu, i toliko su se bili stisli oko Poslanika, s.a.v.s., da mu je spao ogrtač, pa im je on rekao: ”Ljudi, odmaknite se! Tako mi Onoga u čijoj ruci je moj život, kada bih imao imetka i novca koliko ima stabala u dolini Tihame, ja bih vam sve to podijelio, jer ja nisam ni škrt, ni kukavica, ni lažov!”

Braćo, ne dozvolite da nas predstavlja onaj koji jedno priča, a drugo radi! Ne dozvolite da nas predstavlja onaj koji za sebe smatra da je nedodirljiv, jer zakon ove države treba da vrijedi isto i za slabe i za jake, i za bogate i siromašne! Onaj ko se ne slaže sa ovim principima ne zaslužuje da bude naš vođa! Onaj ko želi da bude naš vođa, onaj ko želi da zasluži našu pažnju, povjerenje i ljubav mora sa nama, sa običnim narodom, da dijeli i dobro i zlo, u suprotnom taj ne zaslužuje da nas predstavlja!

Braćo, političar kojeg treba naša opština leži u liku i djelu Omera r.a.

Zbog čega sam rekao Omera r.a.?

Zbog toga draga braćo što je Omer r.a. gasio državnu svijeću kada bi obavljao privatne poslove. Omer, r.a., nije imao privatni avion, skup službeni automobil, vozača, čuvare niti diplomatski pasoš, ali opet su mu sve granice i sva vrata bila otvorena! Omer, r.a., nije trošio državni novac na skupe obroke, nego je stavljao kamen na stomak kako bi suzbio glad! Omer, r.a., nije gradio vikendice na moru državnim novcem, nego je kao državnik spavao pod palmom, a kamenje prekriveno dijelom odjeće koristio kao jastuk! Omer, r.a., nije zapošljavao rodbinu nego je i vlastitom sinu zabranio da bude halifa poslije njega! Omer, r.a., nije krao novac iz državne blagajne, nego je pola svoga imetka uložio u islam i islamsku državu! Omer, r.a., nije davao lažna obećanja! Omer, r.a., nije visio na banderi u vrijeme predizborne kampanje, nego ga je Ebu Bekr, r.a., izabrao za nasljednika! Omer, r.a., nije sudio, ni po babi ni po stricu“, već po pravdi Allaha Uzvišenog! Omer, r.a., je bio političar – državnik u službi državi, a ne država u službi njemu, kao što je to situacija kod nas! Narod je bio zadovoljan sa njim i on sa narodom.

Muhammeda, s.a.v.s., je kazao: ”Ne divite se nečijoj grlatosti (tj. kada na sva usta zagovara i kune se u pravdu, a nije takav), već se divite onome ko ispunjava emanet i ko čuva tuđu čast. To je pravi čovjek!”

Muhammed a.s. s druge strane kaže.” Vaše najbolje vođe su oni koje vi volite i koji vole vas i za koje činite dove i koji čine dove za vas, a najgore vođe su oni koje vi mrzite i koji mrze vas, i vi proklinjete njih, a oni proklinju vas.“ (Muslim )

Braćo koliko je opasno podržavati one koji lažu i nepravdu čine narodu najbolje nam govori sljedeći hadis: “Poslije mene pojavit će se vladari koji će lagati i nepravdu činiti, pa ko bude vjerovao u njihove laži i bude im pomagao u njihovom zulumu nije moj niti sam ja njegov i neće doći na Havd.”

Braćo, ako ima neko od kandidata koji ima ova svojstva dužni smo ga podržati. Ali ako nema nikoga sa svim ovim svojstvima onda izaberimo najmanje zlo, a najbolji način kad želimo da nešto izaberemo, jeste da klanjamo dva rekata istihare namaza, u kome ćemo zamoliti Boga da nas uputi na pravi izbor. Samo klanjanjem ova dva rekata možemo biti sigurni da smo izabrali paravog čovjeka koji će nas predstvljati.

Poslanik a.s. je rekao: “Allahu ko preuzme neku funkciju u mom ummetu, pa im oteža, otežaj i Ti njemu, a ko bude samilostan prema ummetu i Ti budi milostiv prema njemu.” AMIN!!!