Svečanost povodom završetka radova prve faze izgradnje Mektebskog centra (Foto)

U subotu (29.11.2014. god.), Medžlis Islamske zajednice Kalesija upriličio je radno otvaranje Mektebskog centra. Svečanosti je prisustvovao i muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović, kao i imami kalesijskih džemata, članovi IO MIZ Kalesija, vakifi i donatori Mektebskog centra, prijatelji Medžlisa, predsjednici džematskih odbora…

Izgradnja Mektebskog centra, s obzirom na cjelokupnu vrijednost ovog projekta, planirana je da se odradi kroz etape. Prva faza izgradnje je okončana a ona uključuje: kupovinu zemljišta (48 dunuma), raščišćavanje parcele na kojoj je predviđena izgradnja kompleksa, sanacija postojeće devastirane kuće, sanacija putne komunikacije, vodovodne i elektro-mreže, priprema terena za sportske poligone… Planirano vrijeme realizacije prve faze bilo je pet godina, ali se prva faza uspjela realizovati nakon samo dvije i po godine. Tim povodom je i upriličeno radno otvaranje Mektebskog centra, koji je još uvijek daleko od finalne realizacije, ali su rezultati itekako vidljivi.
 
Nakon klanjanja podne-namaza u renoviranoj kući (koja u sebi sadrži mesdžid, abdestanu, restoran, učionicu, spavaone…) prisutnima su se obratili predsjednik Medžlisa IZ Kalesija i glavni imam. Predstavinici Medžlisa Kalesija su prisutne upoznali kako se došlo do ideje o izgradnji kompleksa, te kako se od ideje došlo do realizovanog. Video-zapis u slikama je najbolje oslikao kako je izgledalo zemljište na kojem je izgrađen kompleks i šta se uradilo u dosadašnjem periodu.
 
Muftija tuzlanski, mr. Vahid ef. Fazlović, pohvalio je napor i trud Medžlisa IZ Kalesija na izgradnji Mektebskog centra govoreći da je mekteb srčika našeg odrastanja i odgoja.
 
Nakon protokolarnog dijela svečanosti na sportskom poligonu proučena je dova, a mekteblije džemata Rainci Gornji (ujedno polaznici mekteba i škole fudbala Rainci Gornji) odigrali su prvu utakmicu na novosagrađenom poligonu.
 
Medžlis Islamske zajednice Kalesija se ovom prilikom zahvaljuje svim vakifima i donatorima Mektebskog centra koji su pomogli u dosadašnjoj izgradnji.
 
Obraćanje glavnog imama Medžlisa IZ Kalesija (Enver ef. Alić)
 
MEKTEBSKI CENTAR JE NAŠA DUHOVNA KALESIJSKA OSA
 
Zna se još iz davnih dana da je mekteb osnovna ćelija iluma, polazište i ishodište, duhovni akumulator Islamske zajednice i našeg ummeta u cjelini, pokretač da pripadnici islama temeljito razumiju zdanje znanja o islamu i svim pojedinačnim imanskim i dinskim postulatima, kuransko-sunnetskim zahtjevima i traženjima. Prihvatiti mekteb znači prihvatiti ga kao polaznu tačku za ljudskost i dobrotu.
 
Za starije generacije muslimana mektebi su bili divne kuće znanja i najbolje duhovne građevine, temelji opće učenosti. Oni su također znali da bez mekteba i dobro naučene i odgojene djece nema solidnog džematlije, nema namaza u živoj praksi, nema ispravne legitimacije bilo kog  mjesta  u kom žive muslimani i muslimanke.
 
Naših 56 mekteba na području Medžlisa Kalesija jesu ćelije naših džemata preko kojih naša djeca ulaze u sistem praktičnog iluma, edeba i općeg obrazovanja. Ovaj Mektebski centar, kojeg gradismo ovih godina a danas ga radno otvaramo (29. novembar 2014.g.), smatramo kalesijskom duhovnom osom oko koje će se odvijati pojačani mektebski sadržaji  i samo unaprjeđenje mektebske nastave na cijelom području Medžlisa Kalesija.
 
Danas je moderno slati školsku djecu, a ujedno su ona i mektebska, na neka sportska takmičenja i treninge. Mnogi roditelji žele da im djeca budu velike sportske ličnosti. To što je intencija mnogih, mi smo uvijek imali na umu. Islamska zajednica uvijek teži kvalitetnom sazrijevanju naše mlade generacije koja raste i stupa na pozornicu života. Poznato nam je iz Muhammedove, a.s., prakse da je bavljenje sportskim aktivnostima pohvalna stvar. Prvim muslimanima koji su živjeli sa Muhammedom ,a.s., bilo je poznato dizanje teškog kamena, plivanje, jahanje, trke na devama, gađanje lukom i strijelom, igre s loptom, lov i atletika. Uz ovaj Mektebski centar, našoj mektebskoj djeci hoćemo da pružimo sportski štimung, raspoloženje, ugođaj, ali bez teških riječi pri igranju i navijanju. Sport u okviru mektebskih duhovnih sadržaja ovdje na ovim poligonima mora da od učesnika u bilo kojim igrama traži samokontrolu u svemu, što je vrlo važna i neophodna osobina u našim životima. Sa ovih naših sportskih poligona progonimo svaku ružnu riječ koja šejtana priziva.
 
Naša briga za kalesijsku mladost  se nastavlja. Allaha Milostivog molimo da u tome ne posustanemo! Da ne posustanu oni koji su sve svoje vrijeme ovdje ostavili i korisno potrošili! Predsjednik Medžlisa Kalesija, Muharem ef. Mešanović, ovdje je ostavio, sa donatorima i prijateljima Medžlisa, srce svoje. I kada je u vakufskoj kući u Prnjavoru spavao, srce je njegovo bilo ovdje na ovih 47 dunuma bošnjačke zemlje. Hvala svima koji su mu bili na dispoziciji. 
 
Ve ahiru da vana enil-hamdu lillahi rabbil-alemin!
 
Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija
Enver ef. Alić
 
Obraćanje predsjednika Medžlisa IZ Kalesija (Muharem ef. Mešanović)
 
Poštovani prisutni, Es-selamu alejkum, ve rahmetullahi ve berekatuhu i dobro došli na RADNO otvaranje MEKTEBSKOG SPORTSKOG CENTRA Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.
 
Poseban selam našem uvaženom muftiji, mr. Vahidu ef. Fazloviću, koji je veoma zaiteresovano pratio sve aktivnosti oko Mektebskog centra, velikom vakifu i promotoru MC u Rijasetu, potom glavnom imamu MIZ Kalesija (Enver ef. Alić),  sekretaru Muftijstva (Muhamed ef. Hasanspahić), članovima Izvršnog odbora, Vakifima, prijateljima Medžlisa, imamima i vama, vrijedni predsjednici džematskih odbora naših kalesijskih džemata. Selam i vrijednim neimarima i komšijama.
 
Prije, nešto više od dvije godine, na jednoj od sjednica Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, tragali smo za načinom  poboljšanja  mektebske nastave, koja je  iz godine u godinu sve nezavidnija. Sve smo analizirali, pa smo konstatovali da, kao što kusur od “vitara” uz ramazan biva naš zekat, tako i muallimi  u mektebima ostaju bez djece, koja mekteb mijenjaju sportskim poligonima trenirajući razne sportove. Zajednički stav  svih članova Izvršnog odbora je da tu djecu moramo vratiti u mekteb, ali opet, dajući im ono što oni vole. Rješenje je naslućeno u izgradnji Mektebskog sportskog centra. Ni sami nismo znali kako ćemo realizovati ovaj projekat (finansijski), ali smo, narodski rečeno, žestoko zarili. Znali smo koliko će biti potrebno sredstava, ali pristup u fazama je bio jedino realan. Vremenski period od pet godina za realizaciju prve faze je bio sasvim realna opcija, s obzirom na sredstva koja je mogao izdvojiti Medžlis, uz pomoć svih vakifa i viših institucija Islamske zajednice, kao i Općine Kalesija. Hvala Allahu, veći dio radova prve faze je završen. Ukupna vrijednost dosadašnjih radova je viša od 200 hiljada KM.   
 
Od danas, djeca svih 26 džemata kalesijskog Medžlisa ovdje mogu dolaziti u mekteb, učiti o svojoj vjeri, živjeti kao muslimani i trenirati ono što vole.
 
Ne znam koliko nas je vjerovalo da će ovaj projekat biti ovako brzo realizovan!?
 
Neću i ne volim nikoga hvaliti i posebno isticati, niti ovo smije biti nečija odskočna daska, ali neka se zna da su pojedinci vršili opstrukciju ovog projekta. Mi, nažalost – njihovu, znamo i koji su to, ne samo pojedinci, već i slojevi kalesijske javnosti. Po kafanama se ismijava Mektebski centar i imami koji ga rade. Da, dobro ste čuli, rade. Kopaju, šaluju, zidaju, betoniraju….Naravno, bilo je tu i poslova koje su morali obaviti stručniji majstori.
 
Sve u svemu, za nešto više od dvije godine, osposobili smo putnu komunikaciju do uvakufljenih skoro 48 dunuma zapuštane parcele, istu iskrčili i zagradili, očistili kuću, oformili veliku ravnu-zemljenu površinu predviđenu za sportske poligone a onda pristupili renoviranju kuće u kojoj se nalazimo.
 
U prizemlju je prostor za kuhinju i restoran. Na prvom spratu mektebska učionica i mesdžid sa abdesthanom. Na drugom spratu je spavaona kapaciteta 30 kreveta sa dva kupatila i dva toaleta. I sve smo ovo pripremili za naše mekteblije.
 
Četiri  iskopana bunara prirodnim tokom snadbijevaju pitkom vodom svaki dio kompleksa. Zasađen je i voćnjak sa stotinu sadnica oraha. Sportske poligone i ostale sadržaje kompleksa, (nedavno asfaltirani malonogometni poligon, igrališta za košarku i odbojku, vanjske toalete),  pored mekteblija moći će koristiti i učenici naše Behram-begove medrese, kao i učenici svih kalesijskih škola, ali i drugih kolektiva. Sve u dogovoru sa Medžlisom Islamske zajednice, koji  je i vlasnik ovog kompleksa. 
 
Nadamo se da će hajr ovdje prisutnih, ali i odsutnih Vakifa polučiti poboljšanju mektebske nastave koja je temelj razumijevanja islama i garant opstanka muslimana na ovim prostorima.
 
Milostivog Allaha molimo da se hajrom od ovog dobrog djela svi okoristimo, mekteblije, muallimi, Islamska zajednica i njeni vakifi, kako na ovom svijetu u sigurnosti svoga imetka, tako i na budućem svijetu kada će, itekako, svakome biti od koristi dobro koje su radili na dunjaluku.  Amin, ja rabbel-alemin!
 
Dubnica (Kalesija), 29. novembar 2014. god.                                 
Predsjednik Medžlisa IZ Kalesija                                   Muharem ef. Mešanović