Parlament Federacije BiH dobio zastupnicu sa hidžabom

Centralna izborna komisija danas je objavila potvrđene rezultate Općih izbora. Među 98 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, samo 22 su žene. Od njih 22, jedna je “pokrivena”.

Kenela Zuko, doktor pedagoških nauka i zastupnica Stranke demokratske akcije, je rođena 01.02.1976. godine u Sarajevu. Politikom se počela baviti na nivou mjesne zajednice u općini Vogošća, a već drugi mandat je vijećnica u Općinskom vijeću Vogošća.

Četiri godine je bila predsjednica Asocijacije “Fatma” za područje općine Vogošća. Danas je Kenela predsjednica Asocijacije “Fatma” za područje cijele Bosne i Hercegovine. Supruga je i majka troje djece.

Podsjetimo, svojevremeno je Parlament Federacije BiH imao još jednu pokrivenu zastupnicu. Bila je to zastupnica u Domu naroda Parlamenta FBiH, Nermina Baljević, također iz Stranke demokratske akcije.

Nakon izbora Amre Babić za načelnicu općine Visoko, izbor Kenele Zuko u Federalni parlament predstavlja još jedan iskorak za pokrivene žene u aktuelnoj bosanskohercegovačkoj politici.

Osim toga, Kenela je istinski uzor mladim muslimankama koje žele što kvalitetnije doprinijeti društvu, pri tome ne zanemarivši porodicu i vlastite principe.