Poruka pušačima i narkomanima

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 19. septembar  2014. gregorijanske godine, odnosno  24. Zul-ka’de 1435. hidžretske godine.

Allah dž.š. kaže:

“I uputi savjet, savjet će vjernicima, doista, koristiti.” (Az-Zarijat 55)

Braćo, starci, omladino, ovu današnju hutbu nemojte shvatiti kao kritiku, nego kao savjet. Savjet koji će svima vama ako ga budete prihvatili promjeniti život iz temelja. Današnja hutba bit će usmjerena ka dva zla koja su itetkako uzela maha u našem društvu. Čini mi se da nikada nije bila veća potreba za jasnom osudom ova dva zla koja su se itekako udomaćila u našem društvu.  Prvo zlo je već desetljećima prisutno u našem društvu, a ono je pušenje duhana i drugo zlo se pojavilo tek poslije rata, a ono je droga.

Braćo, pušenje je jedan od najopasnijih grijeha koje su zahvatile današnje društvo. Ovim grijehom su braćo pogođeni svi, muslimani i nemuslimani, starci i omladinci, žensko i muško. Ovo je virus koji se prenosi s koljena na koljeno, a kome su u velikoj mjeri, barem u muslimanskim sredinama, doprinijeli alimi, jer su godinama, da li iz neznanja ili kako bi opravdali svoje postupke govorili, kako je pušenje mekruh, a ne haram. Braćo upamtite i prenesite svima ovu rečenicu: PUŠENJE NIJE SAMO HARAM, PUŠENJE JE HARAM NA KVADRAT.

وَأَنفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ ۛ وَأَحْسِنُوا ۛ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

Allah dž.š. kaže: “I imetak na Allahovom putu žrtvujte, i sami sebe u propast ne dovodite, i dobro činite – Allah, zaista, voli one koji dobra djela čine..” (El-Bekare, 195)

Poslanik a.s. je rekao: “Dozvoljeno je sve što je prijatno i korisno a zabranjeno sve što je odvratno i štetno!”

Cigarete ili ratovi, šta mislite ko je veći ubica?

Braćo, prema podacima Svjetske zdrvastvene organizacije duhan je ubio 100 miliona ljudi u 20. vijeku, dok su ratovi u 20. vijeku, prema podacima Wikipedije, ubili oko 69 miliona ljudi. Pušenje je braćo uzrok raka pluća u preko 80% slučajeva.

Braćo, da li ste znali da pušenje ne uništava samo tijelo nego i mozak. Naime  najnovija studija o štetnosti pušenja provedena na Kraljevskom koledžu u Londonu pokazala je kako konzumiranje duhana izaziva truljenje mozga! Nakon ovog saznanja da pušenje izaziva truljenje mozga i ne treba da nas čude riječi pušača u smislu: “Hajd umrijeće i onaj koji puši onaj koji ne puši.” “Moj komšija Mujo puši od malena i ništa mu, a ima 80 godina” itd.

Kod nas u BiH svi kažu kako su vjernici, i još to dobro podvuku, a kada im Bog kaže da je nešto haram isti onda nađu million opravdanja za to što rade, ali kada im doctor zaprijeti nema više opravdanja automatski se prestaje sa određenim zlo. Pa braćo koga više treba slušati Boga ili doktora?

Priča se da je jedan čovjek držao neko predavanje o ljepotama dženneta, pa je govorio kako će u džennetu biti šta god Allahov rob poželi. A na tu konstatciju jedan pušač upita: “Da li će biti u džennetu cigareta?” A ovaj mu odgovori: “Hoće samo ćeš morati otići u džehennem da je pripališ.”

Braćo, da li ste znali da Bosanci i Hercegovci troše godišnje preko milijardu eura na cigarete! Nakon ovog podatka da li je moguće reći da smo siromašni! A svake godine tek onako spalimo milijardu eura. Nakon ovog podatka zar i jedan pušač može svom djetetu reći: Nemam sine da ti platim užinu u školi.

Braćo, pa zar vas nije strah Boga kako ćete dževap dati na Sudnjem danu zbog hiljade i hiljade spaljenih maraka.

Allah dž.š. kaže: “I jedni druge ne ubijajte! Allah je, doista, prema vama milostiv.” (An-Nisa: 29)

Braćo, pušenje ne šteti samo pušaču nego ono šteti i nepšaču, koji se nalazi u blizini pušača, ovaj nepušač je pasivni pušač. Prema nekim statistikama pasivno  pušenje godišnje ubije čak 165.000 djece. Pa brate koji pušiš gdje će ti duša? Hajd što ubijaš sebe, nego ubijaš i druge ljude oko sebe, pa čak i djecu i bebe. Zar te nije brate strah doći pred Boga sa epitetom ubice.

Šta misliš brate da li će ti halaliti svi oni kojima si svojim pušenjem ugrozio zdravlje? Šta misliš brate da li će ti halaliti svi oni koje si svojim neprijatnim zadahom, od cigareta, uznemirio u namazu i drugim ibadetima?

Kako je moguće brate da čitav dan tokom mjeseca ramazana, budeš u ibadetu Allahu, i onda kada sve to za iftar trebaš krunisat, ti se omrsiš haramom. Kako je moguće da tek što si uradio Bogu najdraže djelo, i ne izađeš iz harema, a cigareta je već u ustima.

Poslanik s.a.v.s. rekao: “Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan, neka ne uznemirava svoga komšiju! Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan, neka ugosti gosta! Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan, neka govori što je dobro ili neka šuti!” (Muslim)

Braćo, u duhanu nije samo šteta, ima tu i nekih korisnih stvari, a koje su to korisne stvari poslušajte u sljedećoj priči:

Došli u selo trgovci duhana s namjerom da dobro prodaju stanovništvu. Misleći da se stanovnici nisu prije susretali sa duhanom, a znajući za njihovu radoznalost, nadali su se da će duhan dobro prodati. Upitaše da li ima neko u selu ko je već imao iskustva sa duhanom. Javi se jedan čovjek, te se kašljući i posrćući približi trgovcima i sjede, oslanjajući se na svoj štap. Trgovci ga zamoliše da objasni “korist od duhana”, a on otpoče:

“Ko puši duhan sigurno neće ostariti, kuća mu neće biti pokradena, a neće ga ujesti ni najljući pas.”

Trgovci su zadovoljno trljali ruke, radujući se priči, a čovjek poče da tumači svoje riječi:

“Tačno je da čovjeku duhan neće dozvoliti da doživi starost. On ga u mladosti počinje nagrizati i brzo ga uništi. Lupovi ga neće pokrasti, jer ne smiju prići kući od njegova kašlja. Ni pas ga neće ujesti, jer mu je duhan dodijelio štap da se njime poštapa.”

Nakon ovoga trgovci bez riječi napustiše selo.

Braćo, drugi dio hutbe bit će posvećen, ništa manjem zlu od prethodnog, a to je droga. Jer obično je pušenje duhana jeste prvi korak koji se pravi ka konzumiranju teških droga. Na samom početku potrebno je naglasiti da je islam zabranio i droge, isto kao što je zabranio pušenje duhana.

Braćo, droge se još nazivaju i “bijeli otrov”, jer sebi za robove uzima na milione ljudi, raznih uzrasta i kategorija, a među njima je najviše siromašnih i nezaposlenih, ali i djece iz bogatih porodica, koje za kratko vrijeme postaju puka sirotinja, zbog trošenja ogromnih količina novca za neophodne doze, koje iz dana u dan postaju sve jače i skuplje.

Braćo, poslušajte sljedeće zabrinjavajuće podatke: Marihuanu svake godine konzumira 22,5 miliona Europljana, a njih 78 miliona bar ju je jednom probalo u životu. Četiri miliona Europljana prošle je godine probalo kokain, 2,5 miliona ih je konzumiralo ecstasy, a oko 1,4 miliona stanovnika Europe ovisnici su o heroinu. Svake godine u Europi zbog zlouporabe droge, mahom heroina, umre oko 7.600 osoba. Neke procjene govore da se godišnje u svijetu proizvede oko 400 tona heroina. Braćo, u našoj BiH se nalzi preko 120000 narkomana.

Braćo, droga je ušla u naše škole, fakultete, institucije, mahale. Kada kažem u naše škole, naše mahale, nemojte pomisliti da govorim o nekim ulicama i školama u Sarajevu, Tuzli i drugim gradovim. Ja govorim braćo o našoj Vukovijanskoj školi, ja govorim o našim Vukovijanskim mahalama. Nemojte zatvarati oči pred ovim zlom, nego tu činjenicu prihvatite i krenite raditi nešto kako bi spriječili zlo.

Braćo, nemojte se grubo ponašati prema ovisnicima o drogi nego pokušajte sa njima pričati. Podrška roditelja,komšija, prijatelja, u ovakvim situacijama je veoma bitna kako bi se ovisnik vratio u normalan život. Ovisniku treba jasno dati do znanja da ga volite, bez obzira što se ne slažete sa njegovim načinom života. Ovako braćo treba postupati, jer je ovo jedini način da ga promjenimo na bolje, u suprotnom biće još gori. Znajte braćo, da će Bog oprostiti svakome ko se iskreno pokaje za svoja djela, ma koliko zla učinio. A kada se neko pokaje niko od nas ne smije da mu prigovara na njegovoj prošlosti, inače će biti griješan.

Braćo, pušači duhana,  ovisnici o drogama, ponizite se i priznajte da vam je pomoć potrebna. Morate ići naprijed. Ne dozvolite da budete prevareni. To je samo trenutno zadovoljstvo, nemojte dozvoliti da vas to odvuče u nepovrat, da vas to odvuče u smrt.

„ Od Sa’d ibn Ebi Vekasa, r.a., se prenosi da je Allahov Poslanik a.s. rekao : „Ko prouči dovu koju je Junus a.s. u utrobi ribe učio: ‘Nema boga osim Tebe, hvaljen neka si Ti, zaista sam ja od onih koji su se prema sebi ogriješili’ (La ilahe illa Ente, subhaneke inni kuntu mine-z-zalimine.), dova će mu biti uslišana.”