Domaće a svjetsko

Zahvaljujući kreditu od 100 miliona eura kojeg je turska vlada odobrila za pomaganje održivog povratka širom naše zemlje, posljednjih 18 mjeseci je realizovano niz projekata u Bosni i Hercegovini. Otvoreni su novi fabrički pogoni, pokrenuta domaća proizvodnja mlijeka, u plastenicima se uzgaja zdravo i čisto povrće. Brojni povratnici su već dobili posao.

Podaci ZiraatBankBH i BBI banke govore da je fizičkim i pravnim licima do sada plasirano 156.354.007 KM, što je omogućilo zapošljavanje više od 5.700 ljudi u Prijedoru, Derventi, Zvorniku, Srebrenici, Bratuncu, Foči, Osmacima, Goraždu, Čajniču i drugim mjestima. Zahvaljujući sredstvima turskog kredita danas se prvi put zapošljavaju povratnici, ali i nove generacije, koje, uprkos svemu, ostaju da žive u svojim avlijama. Obnavljaju prijeratne domove i stvaraju ugodniju i ljepšu budućnost za svoje porodice.

Jedan od korisnika turskog kredita je i kompanija EZ iz Busovače, koja je počela kao mali porodični biznis sa dva zaposlenika. Hemijska industrija iz BiH danas je kompanija koja ima 86 zaposlenih, a njihovi proizvodi mogu se naći na policama u velikim trgovačkim centrima u Regionu, Evropi, Aziji i Africi.

„BBI banka nas je prepoznala kao partnera i domaću kompaniju i ponudila nam tursku liniju, koja je trenutno, najpovoljnija na finansiijskom tržištu. Sa nama su bili i u projektu izgradnje proizvodnog pogona. Ova saradnja nastavljena je i dalje. Zahvaljujući BBI banci, širimo proizvodne kapacitete, podižemo i dva nova skladišta, od 1.200 i 1.400 kvadratnih metara“, kaže Mahir Mujić, direktor EZ Busovača.