Donje Vukovije: Promovisana knjiga "Iskušenje opstanka" autora Admira Mulaosmanovića

U Džematu Donje Vukovije je održana promocija knjige “Iskušenje opstanka”, prerađene doktorske disertacije autora Admira Mulaosmanovića.
Knjiga govori o Aliji Izetbegoviću, od nastanka Stranke demokratske akcije do povlačenja iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Djelo prati Izetbegovićev državnički put u posljednjoj dekadi 20. stoljeća, a Mulaosmanović vjeruje da je djelo doprinos bh. historiografiji, tj. najnovijem periodu istorije.
“Kontroverze o Izetbegovićevoj političkoj platformi, idejama i konkretnom političkom djelovanju toliko su snažne da je proučavanje njegovog puta kroz politiku postalo nužnost i potreba zarad pokušaja razumijevanja istog.

Možda ova sintagma – put kroz politiku – zapravo, suštinski oslikava o čemu je riječ kada se govori o ovome čovjeku. Prošao je kroz politiku i turbulentna politička dešavanja iako nije bio političar ni po habitusu niti po ponašanju. Alija Izetbegović ličio je na osobu koja se u politici, konkretnom političkom djelovanju, obrela! Kao osoba nastojao je imati jedinstvo misli, riječi i djela, a kao političar nerijetko je morao jedno misliti, drugo govoriti, a treće raditi. Shodno ovome stavu promatrano je i njegovo bavljenje politikom u najkritičnijem periodu bosanskohercegovačke povijesti.

Rad predstavlja pokušaj da se u cjelini utvrdi historijska uloga Alije Izetbegovića u periodu raspada Jugoslavije i osamostaljivanja Bosne i Hercegovine, kao i nastojanje da se definira njegova politička platforma preko ideja koje je zastupao i od kojih nije ili jeste vremenom odustajao, shodno procesima koji su određenu politiku činili nemogućom ili čak nepotrebnom.

Pozicija nemoći, a to je nedvosmislen zaključak rada, bila je temeljna Izetbegovićeva pozicija i samim tim tražila je njegovo oprezno političko djelovanje. Ona je personificirala defanzivnu poziciju BiH tako da su probosanske snage – koje su smatrale da je BiH civilizacijsko dostignuće i svojevrsni putokaz društvima budućnosti, usljed akcija koje su vodili antibosanski politički faktori – svoju aktivnost svodile na reagiranje i popravljanje štete. Ova defanzivna uloga pratila je Izetbegovića tokom čitave političke karijera, a značajniji utjecaj na kreiranje toka povijesti imao je samo u rijetkim slučajevima.” rekao je dr. Mulaosmanović.
Pored autora promotor je bio i mr. Sedad Bešlija.
Koliko je promocija djelovala na prisutne goste najbolje pokazuje činjenica da su rasprodate sve knjige koje je autor donio.