Da li se uči Fatiha za imamom ili ne?

“Kada se Kur’an uči, vi pažljivo slušajte.” (El-E’araf, 204) Imam Ahmed je kazao: ”Učenjaci imaju jednoglasan stav da se ovaj ajet odnosi na učenje Kur’ana u namazu”, te hadisa Allahovog Poslanika, a.s.: ”Kada imam uči, vi slušajte” (Muslim).

Hanefije smatraju da muktedija neće učiti ništa od Kur’ana na kijamu, pa ni Fatihu!

To temelje na predaji Džabira b. Abdullaha, Abdullaha b. Omera, Ebu Se’ida el-Hudrija, Ebu Hurejre, Abdullaha b. Abbasa i Enesa b. Malika r.a., u kojoj se kaže:

“Ko klanja za imamom, učenje imamovo je istovremeno i njegovo učenje!”

(Hadis bilježi ibn Madže u Sunenu, Derekutni u Sunenu, Taberani, ibn Ebi-Šejbe i Tahavi, IbnTejmije je smatra jakom a el-Busiri autentičnom predajom).

Slične izjave dalo je još oko 80 ashaba.

Hafiz Tahavi iznosi više predaja koje idu u prilog i prvog, i drugog i trećeg stava. Uz naprijed spomenutu predaju, koja ide u prilog hanefijskoj pravnoj školi, on navodi predaju Ali b. ebi Taliba, r.a, sa potpunim senedom, u kojoj se kaže:

“Ko uči iza imama, on ne postupa po urodenoj prirodi/fitretu!

Alkame prenosi da je Abdullah b. Mes’ud, r.a, rekao:

“Kamo sreće da su onom koji uči Kur’an za imamom usta napunjena zemljom!”

Abdullah b. Miksem kaže da je pitao Abdullaha b. Ome-ra, Zejda b. Sabita i Džabira b. Abdullaha r.a. o tome da li treba učiti za imamom u namazu, pa su mu odgovorili:

“Ne učite ništa za imamom u namazu!

Ebu Hamza kaže da je pitao Ibn Abbasa, r.a: “Hoću li učiti za imamom? Odgovorio je: Ne!”

Nafi’ prenosi da je, kada bi Abdullah b. Omer, r.a, bio upitan: “Da li će neko učiti za imamom?”, odgovarao: “Kada neko od vas klanja za imamom, imamovo učenje mu je dovoljno!” Sam Abdullah b. Omer, r.a, nije učio za imamom!

Zanimljivo je da imam Ahmed, za hadis koji smo ranije citirali: Nema namaza onaj ko ne prouči Fatihu, smatra da se to odnosi samo na onoga koji klanja pojedinačno, a ne za imamom! On kao dokaz za to uzima hadis Džabira b. Abdullaha, r.a, u kome se kaže: “Ko klanjajući, makar na jednom rekatu ne prouči Fatihu, taj nema namaza, izuzev ako je klanjao za imamom! (Tirmizi)

Međutim, i pored toga, kako zaključuje imam Tirmizi, Imam Ahmed je izabrao učenje Fatihe, pa i kada osoba klanja za imamom!

Ebu Hanife, pak, smatra da za imamom ništa ne treba učiti, svejedno da li se radi o namazima u kojima se uči naglas, ili, pak, o namazima u kojima se uči usebi.

To hanefijska pravna škola, pored hadisa koji su naprijed citirani, argumentira i na kur’anskom ajetu:

A kad se uči Kur’an, vi ga slušajte i šutite da biste bili pomilovani.” (El-Araf, 204)

Hanefije su Kur’anske riječi vi ga slušajte protumačili kao obavezu muktedije da sluša imamovo učenje u namazu kada ga on uči naglas a Kur’anske riječi / i šutite kao zabranu učenja muktedije u namazu u kojima imam uči usebi.