Hatma dova u džematu Donje Vukovije

U subotu 24. maja 2014 godine u prostorijama džamije u Donjim Vukovijama je upriličena nesvakidašnja svečanost.

Naime, tog dana je održana hatma dova, zvanični završetak mektebske 2013/2014. godine i obilježavanje Lejletul Mi’radža.

Hatmu je završilo 9 džematlija Džemata Donje Vukovije. Oni su predanim radom sa svojim ef. Enesom završili sufaru i Kur’an i sva tedžvidska pravila, za godinu i dva mjeseca .

Cijeneći njihov rad i trud spomenut ćemo njihova imena: Elnur Herić, Osman Herić, Aldin Herić, Aiša Imamović, Sadeta Imamović, Nezira Dedić, Elvira Majdančić, Eldina Rabotić, Silma Rabotić (samostalno završila hatmu).

2013/2014. mektebsku godinu pohađalo je 180 polaznika od čega je njih 81 (sa preko 75% dolazaka) bilo redovno.

2013/2014. mektebska godina je bila izuzetno uspješna za naš džemat, jer smo na mektebskom takmičenju na nivou medžlisa bili ekipno 3., a naša učenica Lejla Majdančić osvojila je 1. mjesto u kategoriji općeg znanja.

Ovom prilikom su najuspješnijim podjeljene novčane kao i druge nagrade, čija je ukupna vrijednost bila 1000 KM.

Nagrade su dobili:

Majdančić Lejla – najbolji učenik Džemta Donje Vukovije

Rabotić Nerma – najbolji učenik mekteba Zenuni, uspješno predstavljanje našeg džemata na mektebskom takmičenju

Herić Elnur – učenik koji je najredovniji na dnevnim namazima, uspješno predstavljanje našeg džemata na mektebskom takmičenju i proučio je svoju prvu hatmu

Poljaković Edina – uspješno predstavljanje našeg džemata na mektebskom takmičenju

Mujkanović Ajla – najbolji učenik mekteba Hodžić Brdo

Ćatić Fahrudin – najredovniji polaznik mektebske nastave u 2013/2014. godini.

Sve ove aktivnosti obilježene su prigodnim vjerskim programom učenjem Kur’ana, ilahija, recitacija, kao i učenjem mevluda povodom Lejletul Mi’radža.

Ovu svečanost je svojim prisustvom uveličao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija prof. Enver ef. Alić, koji je prilikom svog obraćanja ngalasio da čovjek treba učiti dok je živ, ali će opet na kraju umrijeti kao neznalica. Takođe Enver ef. je rekao da su najgore neznalice oni koji kažu da oni znaju sve i da njima nije više potrebno učenje.

Na kraju ove svečanosti Enver ef. je proučio hatmensku dovu koja je poklonjena prvenstveno onim koji su i učili Kur’an, jer je to njim najpotrebnije kao i njihovim mrtvim.