8. mart – Dan žena

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 07. mart 2014. gregorijanske godine, odnosno 06. džumadel-ula 1435. hidžretske godine.

Braćo, sutra je 8. mart Dan žena. Idejni tvorac 8. marta je  Klara Cetkin, njemačka političarka i borac za ženska prava. Klara se borila za ravnopravnost i pravo glasa žene. Godine 1907.  postaje vođa novoformirane “Ženske kancelarije” u SPD-u (socijalistička partija). Organizirala je proslavu prvog “Međunarodnog dana žena”, 8. marta 1911.

Klara Cetkin pozivala je sve žene svijeta na:

–       Slobodnu ljubav – što znači da svaka žena bez obzira udata ili ne ima pravo da posveti svoju ljubav onome ko joj se u datum trenutku svidi, a da u isto vrijeme zadrži brak.

–       Pravo na razvod braka –  za Klaru brak ne predstavlja nikakvu svetost. Po njoj brak je samo pokušaj pronalaženja sreće, pa ako upali dobro i jeste, ako ne onda razvod, i nikom ništa.

–       “Abortus je prava stvar” – ubistvo djeteta u utrobi majke, bez obzira u kojem stadiju ta trudnoća bila za Klaru Cetkin je sasvim normalana stvar. Jer je po njoj abortus je ispravljanje greške koja je počinjena u bračnom ili vanbračnom životu.

Braćo, ovo je u najkraćem Klara Cetkin žena koja poziva sve žene svijeta da slave 8. mart Dan žena.

Koji je islamski stav o 8. martu?

Na pitanje da li je dozvoljeno obilježavati 8. mart fetva-i- emin Enes Ljevaković je odgovorio sljedeće: “Ženama treba na primjeran način ukazivati pažnju i poštovanje u svako doba godine, a ne vezati to za neki poseban dan ili datum. Obilježavanje 8. Marta, kao posebnog dana žena, ne spade u našu islamsku tradiciju. Međutim ne možemo reći da je zabranjeno da neko tog dana, kao i bilo kojeg drugog dana, iskaže neku pažnju prema supruzi, majci… ne povodeći se pri tome za nečim tuđim običajima. Ideja o potrebi iskazivanja pažnje je dobra samo što je ne treba reducirati na jedan dan.”

Braćo, često možemo čuti od nemuslimana ili onih koji se prave velikim džentlmenima, kako su oni koji ne obilježavaju ovaj dan bezosjećajni. Kako za njih žena nije vrijedna poštovanja i pažnje čak ni jednog dana u godini.

Zašto su muslimani takvi?

Zbog toga dragi moji što nas je Poslanik a.s. naučio da ženi poklonimo svaki dan u godini, a ne samo jedan jedini dan. U islamu žena predstavlja nešto izuzetno vrijedno. Nešto što predstvalja polovinu naše vjere, pa kako tako nešto veliko i vrijedno može biti ograničeno pažnjom i ljubavlju na samo jedan dan?

Davanjem ženi 8. marta  zapad je priznao da svi njihovi raniji sistemi nisu davali ženi prije toga nikakvo mjesto u drštvu. A sada mi njih pitamo:  “Koliko će proći vremena dok joj iz svoje”velikodušnosti” ne ponudite cijeli mjesec, pa i godinu?” Ne treba čekati odgovor, jer to nikada neće ni biti. Zato što žena svoja prava, čast, pažnju i dostojanstvo može dobiti samo u islamu.

Braćo, u kojoj religiji, kulturi, civilizaciji… Dolazi obaveza da muž svojoj ženi mora dati vjenčani dar…I ona sa njim može raditi što god želi, u okviru Bogom dozvoljenih stvari, a muž nema pravo da joj to oduzme ili traži od nje. Ovo je obaveza koja mu stoji za vratom non stop, pa čak i onda ako ona umre, a on joj nije isplatio. Tada on to mora dati njenim bližnjim: ocu, majci, sestri…Gdje braćo postoji ovo pravo? Nigdje! Osim u islamu!

Gdje se to naređuje muškarcu da mora raditi, a ženi se isto ne naređuje. A ako želi može i raditi. I ako radi sav novac je njen. Nije obavezna da daje mužu bilo šta od tog novca. A on je dužan svoju platu trošiti na nju. Gdje braćo postoji ovo pravo? Nigdje! Osim u islamu.

Koje pravo, koja religija ili civilizacija kažu da ukoliko se muškarac razvede od žene, da naredna tri mjesečna ciklusa mora joj pružiti zaštitu i novac. I do kraja života on se mora brinuti o djeci, a ne ona, pa čak i onda ako su ta djeca kod nje! Gdje braćo postoji ovo pravo? Nigdje! Osim u islamu.

Koja to kultura, religija ili civilizacija ukazuje na blagodat rođenja kćerke. Kada je u raznim kulturama svijeta, pa čak i ovdje kod nas u Bosni rođenje kćerke označeno kao nešto manje vrijedno. Često kada nekome nešto uradimo dobro, taj kaže: “Dabogda ti rodila sina.” Niko ne kaže kćerku. Zašto?  Zato što je naš svijet ne smatra dovoljno vrijednom. A poslušajte šta Poslanik kaže:

«Ko bude imao tri kćeri, pa bude strpljiv sa njima i bude ih hranio, pojio i oblačio od svoga truda, biće mu zastor od vatre, na Sudnjem danu!“ (Bejhekija)

U drugoj predaji stoji da će takvu nagradu postići i onaj ko odgoji dvije kćerke, pa i onaj ko odgoji jednu kćerku.

Kao što vidite braćo, ovdje se ne spominje dječak, nego samo djevojčica. Gdje braćo postoji ovakvo ukazivanje časti ženskom djetetu? Nigdje. Osim u islamu.

إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالْإِحْسَانِ وَإِيتَاءِ ذِي الْقُرْبَىٰ وَيَنْهَىٰ عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْيِ ۚ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ

Allah dž.š. kaže: “Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje.” (An-Nahl, 90)

Poslanik a.s. kaže: “Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema svojim ženama.”

Poslanik a.s. kaže: “ Džennet je pod majčinim nogama.”

Ibn Qajjim kaže: “Žena je izasla iz rebra muškarca, a ne od nogu da bude gažena, niti iz glave da bude nadmoćna. Nego sa boka da bude jednaka, ispod ruke da bude zaštićena, i blizu srca da bude voljena!!!”

Pored svega navedenog da se zaključiti da za ženu muslimanku jedan dan pažnje i ljubavi u godini ne znači ništa.  Jer, kao što kap vode nije rijeka, jedan zrak svjetlosti nije Sunce,  tako ni jedan dan pažnje u godini, nije pažnja.

 Sada poslušajte jednu istinitu priču, priča koja govori o pravom poštenju, ljubavi i pažnji.

Djed koji ima oko osamdeset godina, svaki dan dolazi u dom za stare i nemoćne osobe kako bi nahranio svoju ženu. Novinar koji je bio u posjeti ovoj ustanovi, bio je zadivljen kako ovaj starac hrani svoju ženu, pa je upitao djeda za razlog njenog boravka u domu za stare osobe.  A on mu je rekao da ona već duže vrijeme boluje od alzhajmerove bolesti, da ima teški poremećaj zaboravljanja i da nikoga ne poznaje.

Novinar ga upita ponovo: “Pa dobro, a je l’ se ona nekad zabrine ako vi ne dođete na vrijeme, s obzirom da ste stari?“
Djed odgovori: “Ne, ona čak   mene  ne poznaje više,  ima već pet godina.“
Novinar iznenađeno upita: “Pa dobro, vi i dalje dolazite svaki dan da je hranite, a ona ne zna da ste joj vi muž, ima ovdje ko će se brinuti o njoj!“
Djed pruži svoju ruku, pomiluje novinara  po kosi i reče: “Sinko, ona ne zna ko sam ja, ALI JA ZNAM KO JE ONA!“

I na kraju svima onima kojima 8. mart nešto znači, želim čestitati sutrašnji trenutak pažnje, sa porukom: Pažnja kojoj ćete se vi sutra radovati znajte da je svakodnevnica žene muslimanke.