Odnos prema domovini

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 28. februar 2014. gregorijanske godine, odnosno 28. rebiul-ahir 1435. hidžretske godine.

Draga braćo, sutra je 1. mart važan datum u historiji naše domovine. Sutra se navršava 22 godine od kako su građani ove lijepe naše domovine izašli na referendum i izglasali nezavisnost Bosne i Hercegovine. Svoju nezavisnost Bosna i Hercegovina je kao što znate skupo platila, a čini mi se i dan danas je plaća.

Zbog toga sam ja kao temu današnje hutbe uzeo da pojasnim pitanje kakav odnos bi mi muslimani, Bošnjaci, koji najviše plaćamo ovu nezavisnost, trebali imati prema domovini i zavičaju.

Braćo, u Kur’anu se na 441 mjestu spominje riječ erd u značenju zemlja, tlo, kraj, predjel. A klasični islamski učenjaci koji su se bavili tumačenjem kur’anskih riječi zaključili da se ova riječ erd u određenom kontekstu može odnositi i na domovinu. Kao što vidimo braćo Kur’an izuzetno uvažava domovinu kao određeni zemaljski prostor prema kome svaki čovjek njeguje posebna osjećanja.

Iskazivanje ljubavi prema svojoj rodnoj grudi, prema domovini, ne proturječi učenju islama. Bez obzira braćo što je islam nadnacionalna i univerzalna vjera, islam ipak nije ravnodušan prema pojmu domovine. A to najbolje možemo da vidimo u primjeru Božijeg Poslanika Muhammmeda a.s. kada je prilikom hidžre, napuštavši Mekku u jednom trenutku zastao, okrenuo se prema njoj i rekao:

„Nema mi ljepšeg ni dražeg grada od tebe! Da me tvoji stanovnici nisu protjerali iz tebe, nikada te ne bi napustio!“

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَىٰ وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا ۚ إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

Allah dž.š. kaže: “O ljudi, Mi smo vas od muškarca i žene stvorili i plemenima i narodima vas učinili da biste se upoznali. Najugledniji od vas kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji; Allah, uistinu sve zna i nije Mu skriveno ništa.” (El-Hudžurat, 13.)

Također u islamskoj literaturi se navodi veliki broj citata, pjesama, i primjera ljubavi prema domovini. Svi ovi citati, pjesme i primjeri mogu biti inspiracija svim muslimanima svijeta bez obzira kojoj domovini pripadali.

Jedan arapski pjesnik je rekao: „Moja domovina mi je velika i sveta, pa makar mi nekada i nepravdu učinila, makar ja u njoj ponekad trpio golotinju i glad.“

Prema tome braćo, muslimani trebaju biti najveće patriote svoje domovine. Koji svoj patriotizam izražavaju na jedan human, kulturan i civiliziran način. Način na kojim ne ugrožavaju prava drugih ljudi i naroda. Dobar musliman znači biti i pravi patriota. A sve ovo skupa znači biti dobar vjernik.

Braćo, dobar musliman, pravi patriota, nikada neće oštetiti svoju domovinu i svoj narod, “za račun” ili “u korist” svoje vjere, niti će oštetiti i poniziti svoju vjeru i svoj ljudski moral “za račun i u korist” domovine i naroda. To je zato, što musliman nikada neće dozvoliti ni prihvatiti dilemu: ili vjera, ili svoj narod i domovina. On zna i svjestan je, da je takva dilema opasna neistina, koju bi mogli podmetnuti i postavljati samo zlonamjerni ljudi, ili oni, koji totalno ne poznaju islam.

Braćo, musliman može i treba da voli svoju domovinu i svoj narod, ali takođe morate znati da musliman za ime te svoje ljubavi ne smije i ne može pomagati svoj narod u nasilju, nepravdi i zločinu. Ukratko rečeno islam se protivi onoj ljubavi prema domovini i naciji koja izlazi iz okvira vjere, morala i pravde, dok podržava onu ljubav iz koje izlazi rad i napredak, koji donosi korist ljudima, a ne i štetu.

Upravo ovakvim odnosom prema svemu ovome islam je kod svojih sljedbenika usadio ili kod nekih još uvijek pokušava da usadi osjećaj tolerancije, kulture i lijepog dijaloga.

Ali braćo moramo znati da i ova tolerancija ima određenu granicu, koja ako se pređe, mora biti branjena svim silama. Braćo, znajte da je borba za slobodu svoje domovine jedna od najboljih i najpravednijih stvari, a iz islamskog učenja se da zaključiti da je uvijek borba za slobodu svoje domovine, ujedno i borba za slobodu svoje vjere, kao i drugih građanskih  i ljudskih prava.

U islamu posebno mjesto i poseban polažaj imaju oni koji su dali svoje živote za ovako plemenite ciljeve, a to su šehidi. Navest ćemo samo neke hadise koji govore o njima.

Poslanik a.s. kaže: „Ko pogine u odbrani svog imetka, on je šehid; ko pogine braneći svoj život, on je šehid; ko pogine u odbrani svog brata, on je šehid; ko pogine braneći svog susjeda, on je šehid; ko pogine pripovjedajući pravu vjeru, istinu i moral, on je šehid.“

Poslanik a.s. je takođe rekao: „Najbolji među vama je onaj koji se bori za svoje pleme ili rod, ako u toj borbi ne počini kakv grijeh ili zločin.“

Braćo,upamtimo jednom za sva vremena sljedeće. Svaki narod ima svoju obećanu zemlju. A naša obećana zemlja je Bosna i Hercegovina. Zbog toga ako želimo da je i dalje imamo moramo se za nju boriti i izboriti, jer ako to mi ne uradimo neće niko drugi.

Kada kažemo braćo riječ borba za svoju domovinu ne misli se tu samo na borbu oružjem. Pod riječju borba za domovinu podrazumjeva se borba na raznim poljima: vjerskom, obrazovnom, kulturnom, ekonomskom, političkom i svakom drugom vidu borbe koji će donijeti blagostanje i korist široj društvenoj zajednici.

Zbog ovakvog stava islama i muslimana prema domovini i prema drugim narodima i narodnostima, svi oni koji žive sa nama u istoj trebali bi sa nama učestvovati u izgradnji ljepše i bolje budućnosti za sve njene stanovnike.

Braćo, znajte da čovjek čovjeku, uopće u ljudskom društvu, kao i brat bratu u porodici, mogu najviše dobra i koristi učiniti, ako se međusobno poštuju,  I ako jedni drugima priznaju i daju ona prava koja svakom pripadaju. U suprotnom često svi trpe opštu štetu. Duboko je i dalekosežno značenje naše narodne mudrosti, koja kaže: “Ko neće brata za brata, hoće tuđina za gospodara.”

I na kraju čestitam svima onima koji ovu zemlju osjećaju kao svoju domovinu Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.