Obilježavanje neislamskih praznika

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 27. decembar 2013. gregorijanske godine, odnosno 24. safer 1435. hidžretske godine.

Braćo, kao što vidimo po današnjem datumu dolazi nam kraj 2013. gaodine, a sa njenim krajem nam dolaze i mnogobrojni neislamski praznici. Kako se musliman treba ponašati u današnjem vremenu, društvu i u ovakvim prilikama? Ovo je pitanje na koje ćemo danas pokušati dati ispravan odgovor.

وَلَن تَرْضَىٰ عَنكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارَىٰ حَتَّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ ۗ قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَىٰ ۗ وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُم بَعْدَ الَّذِي جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ ۙ مَا لَكَ مِنَ اللَّهِ مِن وَلِيٍّ وَلَا نَصِيرٍ

Allah dž.š. kaže: „Ni Jevreji ni kršćani neće s tobom biti zadovoljni sve dok ne prihvatiš vjeru njihovu. Reci:”Allahov put je jedini Pravi put!” A ako bi se ti poveo sa željama njihovim, nakon Objave koja ti dolazi, od Allaha te niko ne bi mogao zaštititi niti odbraniti.” (El-Bekara,120.)

Poslanik u hadisima kaže: „Onaj ko oponaša običaje nekog naroda, taj i pripada tom narodu!“ (Ebu Davud)

“Slijedićete ranije narode, pedalj po pedalj, aršin po aršin, pa čak i da uđu u gušterovu jazbinu vi biste ih u tome slijedili.” Rekli smo: O Božiji poslaniče, da li se to misli na kršćane i židove? A on odgovori: ” A ko drugi nego oni.” (Sahih, prenosi ga El-Hakim)

Jedan od najvećiih halifa Omer r.a. kaže:„Zaista smo bili najmizerniji i najponiženiji narod, pa nas je Uzvišeni Allah uzdigao i počastio islamom. Zato, kada god se budemo zastidili islama, Allah će nas ponovo poniziti!“

Braćo, da li se mi muslimani Bosne i Hercegovine, da li se mi muslimani Vukovija ili uopšte današnji muslimani nalazimo u ovim gore navedenim riječima? Da li mi više slavimo svoje nacionalne i vjerske praznike ili tuđe? Na ovo pitanje je lahko odgovoriti. Jer iza nas je Nova hidžretska godina, a ispred nas Nova gregorijanska godina. Koliko smo se mi, koji se busamo u prsa, svojom vjerom, spremali za hidžretsku, našu, muslimansku, godinu, a koliko se spremamo za gregorijansku, njihovu, kršćansku, godinu? Koliko nas je kupilo djeci paketiće i poklone  tada, a koliko nas je kupilo sada? Koliko nas je otišlo negdje u restoran, džamiju, trg ili bilo gdje drugo da proslavi sa porodicom našu Novu godinu, a koliko nas je već rezervisalo mjesta da se proslavi njihova Nova godina?

Kada odgovorimo braćo na ova pitanja znat ćemo gdje smo, ko smo i šta smo. Bojim se da su odgovori jako nepovoljni po nas, našu kulturu, vjeru i tradiciju i da se danas obistinjavaju Omerove riječi: “Zato, kada god se budemo zastidili islama, Allah će nas ponovo poniziti!“

Braćo, islam od nas ne traži da se mi sada prema njima odnosimo nepravedno i sa nepoštivanjem. Naprotiv, islam od nas traži da bez obzira na to ko su i šta su moramo biti prema njima pavedni, tolerantni i da ih moramo poštovati, njih i njihovu vjeru. A o tome nam najbolje govori sljedeći ajet:  “Allah vam ne zabranjuje da dobročin­stvo činite i pravedni budete onima koji se protiv vas zbog vjere ne bore, niti vas iz staništa vaših izgone! Allah, dosita, voli pravedne! Ali vam Allah zabranjuje da prijateljujete sa onima koji se protiv vas bore zbog vjere, i iz vaših staništa vas izgone i pomažu da vas protjeraju; s takvima vam zabranjuje prijateljevati! A koji s njima bude prijateljevao, takvi su zločinitelji pravi!”(El-Mumtahine, 8 – 9)

Esma bint Ebi Bekr prenosi da je došla Po­slaniku, a.s., i pitala ga: “O Božiji poslaniče, došla mi je mati, a ona je mnogoboškinja, i želi imati lijepe odnose sa mnom. Hoću li je paziti?” Odgovorio je: “Pazi svoju majku!” (Buhari)

Ali braćo, šta znači biti tolerantan, pravedan? Šta znači dobročinstvo prema nemuslimanima? Da li to znači da mi sada sada trebamo popiti za Novu godinu, Božić i druge njihove praznike na hektolitre alkohola kako bi dokazali svoju toleranciju i pravednost? Da li to znači da i mi trebamo kititi svoje kuće i jelke? Da li to znači da naša djeca u školi moraju farbati uskršnja jaja, recitirati Božićne pjesmice? Da li to znači da zbog njihovog “hatora” trebamo pogaziti najosnovnije principe svoje vjere, kulture i tradicije?  Ne, braćo!

Musliman i u ovim situacijama mora ostati dosljedan principima svoje vjere. Ako i sjedemo malo duže ovu “najluđu noć”, a bolje bi bilo da ne sjedimo nego da radimo šta korisno, tu ne smije biti ništa što bi se kosilo sa islamom: poput alkohola, razvrata i sl? Ako i kupimo paketić djetetu za ovu godinu, kupit mu još bolji i još veći paketić za našu godinu, za naš, bajram, za naš mevlud?

Braćo, na internetu, ulici, poslu muslimani raspravljaju i svađaju se između sebe:  Da li je dozvoljeno čestitati nemuslimanima njihove praznike?

Najveći islamski alim današnjice Jusuf el-Karadawi u čestitanju praznika nemuslimanima ne vidi ništa loše i ne smatra to grijehom, ali pod uslovom da ta čestitka ne sadrži vjerske simbole ili fraze koje su u suprotnosti sa islamskim načelima, poput krst, Božić itd. Jer braćo samim izgovranjem riječi krst u tom kontekstu mi prihvatamo ideju krsta, a Allah kaže: “Oni ga nisu ubili, niti su ga razapeli, već im se samo učinilo.” (En-Nisa’, 156). Samim izgovranjem riječi Božić mi prihvatamo da je Isus sin Božiji. Zbog toga braćo, ako čestitamo onda to treba da bude u smislu: Čestitam ti predstojeće praznike ili nešto slično tome, samo da se ne upotrebljavaju vjerske fraze i simboli.

Braćo, vas pozivam i molim vas da vam vaša vjera i vaša tradicija bude draža od bilo čega drugog. Vjerujte u Allaha Uzvišenog i budite ponosni što ste muslimani. Našim proslavljanjem nemuslimanskih praznika i još na haram način to sigurno ne svjedočimo. Ako ništa drugo, a onda se barem zapitajmo: jesmo li ikad čuli da narodi drugih vjeroispovijesti na bilo koji način obilježavaju našu hidžretsku Novu godinu, ili bilo šta drugo što je naše?! Nismo čuli, niti ćemo ikad čuti! Nažalost, drugi će i ove godine slušati o tome kako su se mnogi muslimanski mladići opijali, napijali, tukli i razbijali ludujući u “najluđoj noći.”

Braćo, ako se budemo držali principa naše vjere poslat ćemo ispravnu poruku našoj djeci. Poslati im poruku u kojoj kažemo da je naša, vjera, naša kultura i tradicija puno vrijednija i bolja od njihove. A njima, nemuslimanima, ćemo poslati poruku u kojoj kažemo uz puno tolerancije, poštovanja i pravde: “Vama vaša, a nama naša vjera.”

Molim Svemoćnoga i Milostivog Boga da nam da pameti, da nas učini od onih koji se svojom vjerom i tradicijom ponose, koji tuđe neće, a svoje nedaju. Za one druge – kazaćemo kako je i plemeniti Isa, a.s., kazao: „Oprosti im Bože, oni ne znaju.“