Sport u islamu

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 22. novembar 2013. gregorijanske godine, odnosno 19. muharrem 1435. hidžretske godine.

Braćo, islam je sveobuhvatna religija. Islam vodi računa o pojedincu, ali i zajednici. Vodi računa o ahiretu, ali i dunjaluku. Vodi računa o duhovnoj snazi, ali i fizičkoj snazi čovjeka. U najkraćem islam je religija koja čovjeka želi da učini jakim na svim poljima.

Poslanik kaže: „Jak vjernik je Allahu draži od slabog.“ (Muslim)

Braćo, postoje religije koje ne poklanjaju nikakvu pažnju tijelu, nego samo duši. Islam je braćo sa takvim religijama u potpunoj oprečnosti.

Poslanik je rekao: „Tvoje tijelo ima pravo kod tebe.“

Šta je to braćo pravo tijela? Pod pravom tijela se podrzumijeva da ga ono osnažimo onog trenutka kada uočimo njegovu slabost! Da ga očistimo kad vidimo da je prljavo! Da ga nahranimo i napojimo kada mu je potrebno! Da ga liječimo kada je bolesno!

Islam braćo na ovaj način želi da formira jaku zajednicu, a mi smo svjesni da se jaka zajednica ne može postići bez jakog pojedinca. Isto kao što se ni čvrsta  i jaka građevina ne može postići od škart materijala.

Zbog toga se braćo islam posvetio izgradnji jakog pojedinca na svim aspektima, a jedan od njih je i tjelesni. Vjernik koji je tjelesno jak on je spreman u svakom trenutku ispuniti sve što se od njega traži, kako na vjerskom tako i na svjetskom planu.  Zbog toga slobodno možemo reći da je obaveza svakog muslimana da se bavi sportom ili nekim drugim aktivnostima koje će ga učiniti jakim na ovim poljima.

Da je bavljenje sportom dozvoljeno to može vidjeti i iz života našeg Poslanika, jer je naš Poslanik bio izuzetan hrvač i jahač konja. Među ashabima je bilo i trkača, ali svi oni su dobro znali i jahanje i strijeljanje. Spremajući se na taj način i za vjerske, ali i svjetske izazove.

Kod nas često braćo možemo vidjeti ljude kako u namazu, ili pri susretu sa nekim, spuštaju svoju glavu kao znak pobožnosti. Jednog takvog čovjeka je vidio Omer r.a. pa mu je rekao: „O ti, podigni glavu, jer je skrušenost u srcu, a ne u vratu.”

Braćo, islam nam je pored namaza i ostalih ibadeta propisao i rad. Rad kojim trebamo sebi i svojoj porodici obezbijediti koru hljeba, a za ovu koru heljeba nije dovoljno samo pognuti vrat i reći: “Bože pomozi”. Nego treba ustati i zaraditi to pošteno, na halal način. A kako braćo to uraditi, ako nemamo snage za to? Kako kada nismo sposobni fizički?

Polazeći od ovoga, islam je preporučio sve sportove koji daju snagu tijelu. U hadisu se kaže: “Pravo djeteta kod njegovog roditelja je da ga roditelj poduči pisanju plivanju i streljaštvu.”

U ovom hadisu vidimo da su spomenuti samo neki sportovi, što ne znači da se drugim, onim ne spomenutim, ne treba baviti. Ovi sportovi su spomenuti braćo samo iz razloga što su oni bili aktuelni u tom vremenskom period.

Braćo, danas se sport toliko usavršio da su neki došli do nivoa nauke i umjetnosti. Danas postoje institucije, sistemi, koji su posvećeni izgradnji sportskih ličnosti. Korištenje ovih institucija, sistema je danas braćo neophodno, jer se mi nalazimo u vremenu u kome se čovjek sve manje i manje kreće. Naša djeca nisu više “živa” i društvena kao što smo to mi bili nekada. Ona danas umjesto da se igraju fudbala, košarke, rukometa i drugih igara u stvarnom životu, sa stvarnom djecom, ona sjede za u kući za kompjuterom ili TV-om i igraju se virtualnih igara, sa virtualnom djecom. Zbog toga su nam braćo djeca danas sve bolesnija i bolesnija.

Braćo, znajmo da sport nije samo za muškarce, nego je i za žene. I žensko tijelo kao i muško mora biti snažno, pokretljivo i vitalno. U vrijeme Poslanika a.s. žene su bile bitan dio drštvene zajednice. A to najviše vidimo iz primjera sahabijke Nesie bint Ka’b. Kada ju je Poslanik vidio kako se bori izjavio je: “Tako mi Allaha, njeno mjesto je bolje od mjesta toga i toga i toga.”

Braćo, sve ovo i za muškarce i za žene je dopušteno, ali pod uslovom da se to ne protivi osnovnim islamskim načelima, a neka od njih su:

–         Da ne nanosi štetu ni dunjaluku niti ahiretu

–         Da se ne zapostave svoje svakodnevne obaveze (vjerske i svjetske)

–         Da se ne udara u lice. Poslanik je rekao: „Ako se neko od vas tuče s nekim neka ga ne udara u lice!“ (Buharija i Muslim)

–         Da se ne nehumano iskorištavaju životinje (korida, borba pjetlova, pasa isl.)

Braćo, upišimo svoje djecu u razne sportske klubove i na taj način pošaljimo jasnu i glasni poruku: Ne alkohol, ne droga, ne kocka – da sport.

Kada izgubimo snagu,Gospodaru podari nam je.
Kada izgubimo nadu,Gospodaru vrati nam je.
Kada progriješimo,Gospodaru oprosti nam.
Kada zalutamo,Gospodaru na Pravi put nas uputi.
Kada ostanemo sami,Gospodaru utočište nam budi.
Kada ne znamo šta bi učinili,Gospodaru pomozi nam.
AMIN.