Svjetlo imana

Kada je Amr ibn `As osvojio Egipat želio je sagraditi mesdžid pa je tražio od jedne židovke da mu proda parče zemlje koje mu se posebno sviđalo.

Ona je odbila prodati zemlju, pa je Amr silom uzeo tu zemlju i isplatio joj koliko je vrijedila zemlja. Židovka je odlučila da se požali halifi Omeru, pa je sa svojim slugom otišla u Medinu. Našla je halifu Omera, radijallahu anhu, i ispričala mu zašto je došla, tražeći da on pravedno presudi i da joj se vrati zemlja. Hazreti Omer je uzeo jedan čerpić od cigle i napisao na njemu poruku Amr ibn `Asu, rekavši:“Uzmi ovaj čerpić i daj ga mom namjesniku u Egiptu, on će ti sigurno vratiti zemlju nakon što pročita poruku.

`` Kad se žena udaljila od Omera, radijallahu anhu, uzela je čerpić, ali na njemu ništa nije vidjela, pa ga je ljutito bacila rekavši: “Kakav namjesnik takav i halifa. Svi su oni isti i nije im nimalo stalo do pravde.“ Njen sluga je, krijući od nje, za svaki slučaj uzeo čerpić i stavio ga u svoju torbu. Kad su se vratili u Egipat Amr ju je upitao je li halifa poslao neku poruku, a ona je rekla da joj je bio dao nekakav čerpić na kojem ustvari ništa nije napisao i tako joj dao do znanja da je on kao i namjesnik nepravedan čovjek i da se još i izigrava sa njom, i zbog toga je ona bacila čerpić. Međutim, tada je sluga izvadio čerpić iz torbe i dao ga Amru.

On je pročitao poruku i odmah naredio da se prestane sa gradnjom mesdžida, i da se zemlja vrati židovki. Kad je to čula, židovka se začudila takvoj reakciji, pa je rekla namjesniku: “Zašto to činiš, i kakvu to naredbu čitaš kad tamo ništa nije napisano?“ Amr joj je odgovorio: “Napisano je, ali svjetlom imana, i onaj ko to svjetlo ne posjeduje ne može ni pročitati poruku.

“Židovka je nakon toga primila islam, a onda je ponovo uzela čerpić i na njemu pročitala sljedeću poruku od halife Omera: “Bismillahir-Rahmanir-Rahim! Od zapovjednika vjernika, Omera ibn Hattaba, namjesniku Egipta Amru ibn `Asu. O Amre, znaj dobro da smo mi preči od Kisre da budemo pravedni.“ Nakon toga je židovka uvakufila zemlju za mesdžid i sagradila ga od vlastitih sredstava.“ (Kunuzul-hikmeti)