I nauka kaže da život nakon smrti zaista postoji

Postoji li život nakon smrti? Robert Lanza, profesor Medicinskog fakulteta Wake Forest u Sjevernoj Karolini, tvrdi da se odgovor na pitanje koje zaokuplja filozofe, naučnike i vjernike krije u kvantnoj fizici, a naročito teoriji biocentrizma. Prema njegovim riječima, dokaz o tome da život nakon smrti zaista postoji sadržan je u ideji da je predstava o smrti samo fragment naše svijesti.

Na svojoj web stranici Lanza objašnjava da predstava o smrti kakvu poznajemo “ne može da postoji u realnom smislu”, da smo tokom dugog vremena naučeni da prihvatimo “ideju o umiranju”, ali da ona postoji samo u našim umovima.

“Svijet postoji samo zbog svijesti pojedinca o njemu. Život i biologija su od ključnog značaja za stvarnost, koja zauzvrat stvara svijet. Svijet, međutim, ne stvara život. To važi i za vrijeme i prostor, koji su samo “oruđe uma””, tvrdi ovaj naučnik.

Da bi dokazao da način na koji opažamo česticu može da utiče na njeno ponašanje, Lanza se poslužio eksperimentom sa duplim prorezom.

Kada naučnici posmatraju česticu koja prolazi kroz barijeru sa dva otvora, ona  se ponaša kao projektil koji uvijek prolazi kroz jedan prorez. S druge strane, kada je ne posmatraju česticu, ona se kreće kroz proreze poput talasa.

Naučnici tvrde da ovaj eksperiment dokazuje da čestice mogu da se ponašaju kao dva odvojena entiteta, dovodeći u pitanje odavno definisane predstave o vremenu i opažanju.

Profesor Lanza tvrdi da se ovo može jednostavnije objasniti pomoću boja – mi nebo možda doživljavamo kao plavo, ali kada bi ćelije našeg mozga bile izmijenjene tako da nam nebo izgleda zeleno, postavlja se pitanje “da li je nebo zaista bilo plavo ili smo ga mi samo tako doživljavali”.

Kada umremo, objašnjava profesor Lanza, naš život postaje “višegodišnja biljka koja ponovo počinje da cvijeta u multiverzumu”.

“Život je avantura koja prevazilazi granice našeg pravolinijskog načina mišljenja”, ističe Lanza.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DfPeprQ7oGc#t=177[/youtube]