Pravi prijatelj

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 18. oktobar 2013. gregorijanske godine, odnosno  13. zul-hidžedže 1434. hidžretske godine.

Braćo, zaista je  velika stvar imati prijatelja ili biti nekome prijatelj. Još veće od toga je imati prijatelja ili biti prijatelj u ime Allaha dž.š.  Zato što danas neki ljudi koriste prijatelje samo radi interesa. Radi materijalne koristi. Radi dunjaluka.

Zbog toga je kod nekih životni moto: Budi dobar s onim valjaće ti i budi dobar s onim trebaće ti.” A Allah dž.š., braćo, hoće da volimo prijatelje u Njegovo ime.

Malo je dans prijatelja. Zato je smiješno kada neki kažu: “Ja imam pet hiljada prijatelja na facebooku,’’ a ustvari čovjek proživi čitav život i bude svjestan da  ima dva, a ako ima tri prijatelja onda je na velikom dobitku.

U arapskom jeziku od izraza koji ukazuju na prijateljstvo, jeste i izraz el-halil, kod nas ime Halil. El-halil je bliski prijatelj. Allah dž.š. za svog poslanika Ibrahima a.s. kaže:

وَاتَّخَذَ اللَّهُ إِبْرَاهِيمَ خَلِيلًا

“Allah  je Ibrahima uzeo za prisna prijatelja.” (En-Nisa, 125.)

Znači toliko je Ibrahim a.s. bio pokoran da je zaslužio, da ga Allah dž.š. nazove svojim ‘’halilom- prisnim prijateljom.’’ Iz ovoga razumijemo da Allah dž.š. nije rekao da je zavolio Ibrahima a.s., ili rekao da voli Ibrahima već ga je uzeo za bliskog prijatelja.

Braćo, blisko prijateljstvo sa nekim je na većem stupnju od ljubavi prema nekom. Resulullah s.a.w.s. kaže: ”Uistinu je primjer dobrog i lošeg sagovornika poput primjera prodavača mirisa i kovača koji raspiruje kovački mijeh. Prodavač mirisa ili će ti pokloniti miris, ili će ti prodati miris ili ćeš od njega osjetiti ugodan, lijep miris, a onaj koji raspiruje kovački mijeh, ili će ti prožeći odjeću, ili ćeš od njega osjetiti neugodan miris.“ (Muslim)

Da bi pospješio prijateljstvo Allahov Poslanik s.a.w.s. još prije 15 vijekova ukazuje na rukovanje. Braćo, lijepo je da se muslimani što češće rukuju, jer Poslanik a.s. kaže:

“Neće se sastati dva muslimana i rukovati se, a da im prije nego što se rastanu ne budu oprošteni grijesi.” (Bilježi Ebu Davud i Tirmizi.)

To ukazuje na srdačnost, kada se rukuješ pokušaj sa osmjehom i pokušaj da budeš srdačan, jer kažu da Poslanik nikada nije prvi povukao svoju ruku, kada se s nekim rukovao. I  to, braćo, ukazuje na srdačnost.

Braćo, od onoga što pospješuje prijateljsku ljubav, prijateljske veze, jeste, da ne govorimo čovjeku iza leđa, a pogotovo čovjeku sa kojim želimo biti prijatelji. Da ne sumnjamo u njega. Allah dž.š. kaže:

“Neke sumnje su zaista grijeh.” (Hudžurat, 12.)

Braćo, kada se sumnja rodi u srcu, ona može biti teški haram, pogotovo kada čovjek  stoji sa tobom u safu, s tobom u džamiji.  Nemoj, brate, da sumnjaš u njeg.

Poslije ovoga postaviću opravdano pitanje. Ko ti je prijatelj i s kime se družiš? I poručiću posebno omladini,  pazite koga uzimate za prijatelja! Pazite koga uzimate za prisnog druga! Nije vam prijatelj onaj koji vas zove u grijeh! Nije vam prijatelj onaj koji vas zove u haram! Koji vas zove u kocku, kladionicu, alkohol, zinaluk! Koliko god se to slatko činilo. Nije to prijatelj! To ćete vidjeti! Vidjećete to na Sudnjem danu, kada mnogi zavape:  O teško meni, o teško meni, što sam tog i tog uzeo za prisnog prijatelja!? On me odvratio od Kur’ana, kad sam ga bio naučio. On me odvratio od džamije, kad sam krenuo u nju. On me odvratio od pravog puta, a bio sam na pravom putu.

Brate, prijatelj ti je onaj koji te poziva u pokornost Allahu dž.š. Ko te poziva na namaz. Ko te poziva na sedždu. Ko te poziva u džamiju. Koliko god ti to teško i mrsko bilo. To ti je prijatelj! Upamti i to ćeš kad tad razumjeti.

Prijatelj ti je brate onaj koji te savjetuje kao što mudri Lukman savjetuje svoga sina “O sinko moj, nemoj da je slavuj pametniji od tebe, dok te mujezin poziva HAJJE ALE SSALAH-  dođite na namaz- ti spavaš, a slavuj već tad zikri i spominje svoga Gospodara. O sinko moj nemoj da je žaba pametnija od tebe, jer dok  te mujezin poziva,  ESSALATU HAJRUN MINE NEVM – namaz je bolji od spavanja –ti spavaš, a žaba zikri i spominje svog Gospodara”.

Kaže Poslanik:

,,Ne ubijajte žabe jer je njihovo kreketanje zikr.”(Ebu Davud)

Braćo, da bismo ovo razumjeli kazaću još tri stvari.

Prva od njih je provjeravanje vijesti, jer mi vijesti uopšte ne provjeravamo, a kažemo da slijedimo Kur’an, a Allah dž.š. naređuje:

“O vjernici, kada kakav čovjek, nepošten, griješnik dođe s kakvom viješću, vi je provjerite.”( El-Hudžurat, 6.)

Što znači nemojte odmah prihvatati tu vijest zdravo za gotovo. U povodu objave ovog ajeta navodi se ashab koji je prenio pogrešnu vijest Resululahu s.a.w.s. Ashabi nisu bili nepošteni, znači ovdje kada se kaže kakav čovjek griješan, nepošten, može se odnositi na svakog. Znači provjerite vijest. nemojte se “paliti na prvu.’’

Kada neko dođe s nečim o nečemu, pitaj jesi li provjerio? Prvo provjeri, pa tek onda ćemo o tome razgovarati! Koliko je braćo uprjano časti zato što se nisu provjeravale vijesti? Koliko je zuluma prema ljudima učinjeno zbog neprovjeravanja vijesti?  Allah dž.š. je mudar zato kaže provjerite.

Neki će reći: dobro  provjerio sam,o nekome nešto, pa ispalo je da je to tako. Nemoj se opet “paliti”! Nemoj ga napadati! Nemoj ga prozivati! Nego mu nađi opravdanje. Pokušaj razumjeti, njegovo stanje.

Ashabi su tražili 70 opravdanja, nekome kada bi čuli za njega da je uradio nešto loše. A mi potržimo dva-tri i već ćemo naći čovjeku opravdanje.

Ako mu i ne možemo naći opravdanje, nemoj ga napadat nego ga posavjetuj. Otiđi, brate,  pa popij čaj sa njim, pa ćeš čuti i drugu stranu priče.

Poslanik kaže:

“Vjera je savjet.” (Muslim)

Ali savjetovanje , braćo, nije u masi. Nije savjetovanje pred svima reći : što si ti ovo kazao ili uradio? To je brukanje! Savjetovanje je u četiri oka.

Brate, da popričam sa tobom. Da ti šta kažem, pa ćeš tu možda čuti i drugu stranu priče. Upamtite braćo, ako nekoga budemo prozivali, pričali o njemu, kaže Resulullah s.a.w.s. neće čovjek umrijeti dok ne doživi to zbog čega je drugog prozivao. Neće otići sa ovog svijeta , dok ne okusi ono zbog čega je drugog prozivao, dok ne osjeti taj hal i to stanje, neće umrijeti.

I ono kad ja kažem, ja bi to ovako. Da je to meni video bi ti kako je to. Nećeš, brate, ni trepnuti. a već će te Allah staviti na tu situaciju. Već ćeš iskusiti to.

I na kraju, braćo, zapamtite neće se dva čovjeka, koja su se iskreno družila u ime Allaha dž.š. razići, prestati družiti, a da neko od njih dvojice, nije počinio neki grijeh, ili obojica. Da li grijeh prema Allahu dž.š., ili su jedan drugom iza leđa radili, tada će se  razići. Do tada ne ako su iskreni, ovo kaže Poslanik s.a.w.s. :

Neće se dva prijatelja razići dok neko od njih ne počini neki grijeh, ili je razlog njihovog razilaženja je grijeh koji je neko počinio.

Međutim, ako si imao iskrenog prijatelja, pa se razišli, znaj Allah dž.š. će vas ponovo kad tad spojiti. I daće vam priliku da se ponovo družite. Da budete istinski prijatelji na njegovom putu.

Molim Allaha dž.š. da nam podari istinske prijatelje, istinsku braću, koja će nas pomagati na putu dobra, a odvraćati od puta zla. AMIN!!!