Zekat

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 19. juli. 2013. gregorijanske godine, odnosno  11. ramazan 1434. hidžretske godine.

Braćo, jedna od osobina svakog muslimana trebala bi biti čistoća. Čistoća u svakom smislu. I u duhovnom i u materijalnom. Mi se sada nalazimo u mjesecu ramazanu, a post čisti našu dušu i naša tijela. Pored posta kao jednog od stubova islama koji čisti našu dušu i naše tijelo, mi imamo još jedan stub islama koji je zadužen za čišćenje, i to čišćenje našeg imetka. Taj stub je braćo zekat.

Mi muslimani Bosne i Hercegovine smo najnemarniji i najneznaniji upravo na polju zekata.

Kod nas postoji jedna izreka koja kaže: „Zekat je kusur od sadekatul-fitra.“ Bez obzira koliko ova izreka bila smiješna ili žalosna, ona je ipak istinita, jer je mali broj onih koji ovu islamsku dužnost izvršavaju onako kako nam je to Allah dž. š. propisao.

Braćo, koliko je zekat bitan najbolje nam govori činjenica da je Allah dž. š. u Kur’anu čak na 82 mjesta spomenuo zekat zajedno sa namazom, a svi znamo koje mjesto zauzima namaz u islamu. Zbog toga neki učenjaci kažu: „Onaj ko klanja namaz, i ima, a ne daje zekat, neće mu biti ni namaz primljen.“ Zbog toga braćo, temu današnje hutbe tj. zekat shvatite ozbiljno kako ne biste bili od onih koji su zalutali.

Allah dž.š. kaže:

وَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ ۚ وَمَا تُقَدِّمُوا لِأَنفُسِكُم مِّنْ خَيْرٍ تَجِدُوهُ عِندَ اللَّهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

“Klanjajte namaz i dajite zekat i što učinite od dobra, naći ćete ga kod Allaha, jer Allah vidi šta vi radite.” (El-Bekara, 110)

Opisujući mu’mine, prave vjernike, Allah dž.š. u Kur’anu kaže: “Oni koji u nevidljivi svijet budu vjerovali, namaz obavljali i udjeljivali dio od onoga što im Mi budemo davali.” (El-Beqare, 3)

A Božiji Poslanik a.s. kaže: “Islam počiva na pet temelja: Svjedočenju da nema drugog Boga osim Allaha, obavljanju namaza, postu mjeseca ramazan, davanju zekata i obavljanju hadža.” 

Kako su ovu islamsku dužnost shvatali prvi muslimani, ashabi, najbolje pokazuje činjenica da je Ebu Bekr, jedan od onih kome je obećan džennet još na ovom svijetu,poveo rat protiv onih koji nisu davali zekat, pa je rekao: “Povešću rat protiv svakog onoga ko bude razdvajao namaz od zekata.”

Kada čujemo ovu rečenicu shvatimo jednu stvar, i to da je Ebu Bekr sada ovdje među nama bilo bi pravo ratno stanje, jer zekat gotovo pa niko od nas ne shvata ozbiljno, a kamoli da ga daje.

Braćo, zekat je prečišćivač našeg imetka od harama. Ako ne dajemo zekat onda naš imetak postaje nečist, postaje haram.

Braćo, teška je stvar haram imetkom hraniti sebe i svoju djecu. Zar se ne bojimo da ako ne damo taj imetak na ime zekata milom, da ćemo ga dati silom i to možda na liječenje svoga djeteta. Ne dao Bog nikome. Zbog toga braćo prije nego što odlučimo ne dati zekat, prije nego što se počnemo izvlačiti, dobro razmislimo, jer ćemo se možda kajati, ali tada će biti kasno.

Zekat se može dati kako pojedinačno tako i institucionalno, u našem slučaju u Islamsku zajednicu. Mnogo je onih koji kažu:  Ja ne dam zekat i sadekatul fitr u Islamsku zajednicu, jer šta ja znam gdje će te pare, bolje je meni da dam tamo nekom “siromašnom” čovjeku. Ovo razmišljanje je braćo pogrešno.

Braćo, ako mi izaberemo jednu od kategorija kojima možemo dati zekat tada svu odgovornost stavljamo na svoja leđa, jer ta osoba i može, a i ne mora biti za zekata, ali ako poslušamo vrhovnog poglavara i damo tamo gdje je on rekao da se da, onda više teret nije na našim leđima, već na njegovim. Mi smo svoju obavezu uredno izvršili i bit ćemo čisti pred Bogom, bez obzira gdje te pare otišle.

Mnogi od nas miješaju pojmove sadaka i zekat, pa kažu: Ja dijelim non stop. Brate, to što ti daš tamo za džamiju, za put, daš prosijaku, to je sadaka, i za to ćeš biti ako Bog da nagrađen. Ali ti nisi bio obavezan to uraditi, Bog te nije obavezao time. Ali te je Bog brate obavezao da daš zekat, i ako ga ne daš bit ćeš kažnjen kako na ovom tako i na budućem svijetu.

Allah dž.š. kaže: “Onima koji zlato i srebro gomilaju i ne troše ga na Allahovom putu – navijesti bolnu patnju; na Dan kad se ono u vatri džehennemskoj bude usijalo, pa se njime čela njihova i slabine njihove i leđa njihova budu žigosala. Ovo je ono što ste za sebe zgrtali; iskusite zato kaznu za ono što ste gomilali!” (Et-Tewbe: 34-35)

A naš Poslanik s.a.v.s., kaže: “Kome Allah dž.š., bude dao imetak, a on ne bude na njega davao zekat, predočit će mu se  njegov imetak u liku zmije otrovnice čija je glava ogoljena i ima na glavi dvije crne mrlje. Ona će mu se obaviti oko vrata na Sudnjem danu, ščepati ga za donju vilicu i reći će: ’Ja sam tvoj imetak, ja sam tvoje bogatstvo’, a zatim je Poslanik s.a.w.s., citirao 180 ajet sure Ali-Imran:”Neka oni koji škrtare u onome što im  Allah iz obilja Svoga daje nikako ne misle da je to dobro za njih, ne, to je zlo za njih. Na Sudnjem danu bit će im o vrat obješeno ono čime su škrtarili, Allah će nebesa i Zemlju naslijediti, Allah dobro zna ono što radite.”

 

Poslanik a.s. kaže:„Narod koji izbjegava davanje zekata biva iskušavan nedaćama (glad, suša i sl.).“ (Bilježe ga Hakim, Bejheki i Taberani)

Zar mi braćo nismo ti koji su iskušani upravo ovim, prošle godine sušom, a ove godine glađu, jer sve je više onih koji idu u merhamet po obrok, a sljedeće godine ko zna čime.

Zbog toga brate dobro razmisli, saberi i oduzmi, i daj zekat. Zekat te brate neće učiniti siromašnim, naprotiv sljedeće godine ćeš biti još bogatiji, jer Allah dž.š. kaže:

“Reci: “Gospodar moj daje obilnu opskrbu onome kome hoće od robova Svojih, a kome hoće uskraćuje; što god vi udijelite, On će to nadoknaditi, On najbolje opskrbljuje.” (Saba, 39)

Molim Allaha, dž.š., da nas učini od onih koji izvršavaju obavezu zekata i ostale islamske obaveze, da Allah, dž.š., od nas primi post i ostale ibadete, da nas sačuva iskušenja koja nećemo moći podnijeti, da nam bude milostiv na Sudnjem danu i da nas uvede u džennet!  AMIN