U susret ramazanu

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 28. juni. 2013. gregorijanske godine, odnosno  19. ša’ban 1434. hidžretske godine.

Braćo, manje od dvije sedmice nas dijeli od dolaska mjeseca ramazana. Muslimani već trebaju privoditi kraju svoje pripreme za doček mjeseca ramazana i planiranje aktivnosti u njemu. Zamolimo Stvoritelja da dočekamo ovaj mubarek mjesec, jer – mnogo je onih koji će preseliti, a neće osjetiti miris ramazana…

Allah dž.š. u kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je bio propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni. (El-Beqare, 183.)

Braćo, u mjesec ramazana je mjesec posta, mjesec Objave, mjesec milosti, mjesec oprosta, mjesec dove, mjesec Bedra, mjesec noći Kadra itd. Sada ćemo o svemu ovome reći po nešto.

Od Abdurrahmana, r.a., prenosi se da je Resulullah, s.a.w.s., jedanput, govoreći o ramazanu, rekao: “To je mjesec u kome vam je Allah propisao post, a ja sam vam stavio u običaj da noću klanjate nafilu tokom tog mjeseca, pa ko posti i noću klanja u toku toga mjeseca vjerujući i nadajući se da će za to biti nagrađen, bit će čist od grijeha kao da je tek od majke rođen.“ (Ibn Madždže)

Kolika je blagodat posta najbolje nam pokazuje sljedeći hadisi u kojim se kaže:

”Svako djelo sina Ademovog se udvostručava od deset do sedam stotina puta, Uzvišeni kaže:’ Osim posta, on je Moj i Ja za njega nagrađujem. Postač radi Mene ostavlja svoju strast i hranu.” (Muslim)

Ibn Redžeb el-Hanbeli kaže:”Post je poseban izuzetak iz djela koja se udvostručavaju. Svako dobro djelo se udvostručava od deset do sedam stotinu puta, osim posta, njegovo udvostručavanje se ne ograničava na pomenutu cifru već ga Allah udvostručava bez ograničenja na određeni broj.”

Poslanik a.s. kaže: ”Ko kaže la ilahe illallah i njome završi svoj život ući će u Džennet. Ko posti dan želeći Allahovo lice i njime okonča svoj život ući će u Džennet. I ko udijeli sadaku želeći Allahovo lice i njome okonča svoj život ući će u Džennet.” (Ahmed)

Iz predhodnog hadisa vidimo da ćemo za neke “sitne” stvari, lahke stvari, ući u džennet. To je istina. Ali kako ovo ne bi pogrešno protumačili, potrebno je dodatno objašnjenje. Mi ćemo za ove stavari, ako ih budemo imali, zaista ući u džennet. Ali, ako pored njih budemo imali i mnogo drugih loših djela, onda ćemo prvo biti neko vrijeme u džehennemu kako bi tamo okajali naše grijehe, pa tek onda ući u džennet. A vjerujete braćo da u džehnnemu nimalo neće biti prijatno, bez obzira koliko bili, jer je najslabija džehennemska kazna, da će samo tabani biti u vatri, ali ta vatra će biti toliko jaka da će mozak ključati. Pa mi sada pogledajmo da li nam se isplati ići na ovu varijantu ili se truditi i na drugim poljima kako bi ovo izbjegli.

Prenosi Ebu Hurejre r.a., da je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Mome umetu je u mjesecu ramazanu dato pet blagodati, koje nisu date niti jednom narodu prije njih: 1) Zadah iz usta postača bolji je kod Allaha dž.š. od mirisa miska (džennetskog mirisa). 2) Meleki za njih čine istigfar (traže oprost) sve dok se ne omrse. 3) Okivaju se u okove prokleti šejtani, pa nisu u mogućnosti da se slobodno kreću, kao što to čine izvan ovog mjeseca. 4) Allah dž.š. uljepšava svaki dan svoj džennet i govori mu: “Samo što nisu Moji iskreni robovi koje snalaze nevolje i teškoće, ušli u tebe!” 5) Opraštaju im se grijesi zadnju noć!” Neko reče: “Jeli to Noć Kadra?” Reče: “Ne, jer radnik prima nagradu tek onda kada u potpunosti završi posao!” (Ahmed)

Prenosi se da se Poslanik jednom prilikom ispeo na minber, i tom prilikom su ashabi čuli da izgovara riječ amin, tri puta. “Na što si izgovorio amin?”, upitaše ashabi. Poslanik reče: „ Došao mi je Džibril i saopćio da je propao i ponižen onaj u čijem društvu budem spomenut, a ne donese salavat na mene. Zato sam rekao amin.”

„Propao i ponižen i onaj ko dočeka ramazan, a ne zasluži Božiji oprost”, reče Džibril. “Rekoh i na to amin.”

„Propao i ponižen je onaj čovjek koji doživi starost makar jednog od svojih roditelja, pa svojim odnosom prema njemu ne zasluži Džennet”, zaključi Džibril. “Rekoh i na tu dovu amin.”

Braćo, znajte da onome ko bude u ovoj kategoriji propalih i poniženih nema spasa. Zbog toga dobro obratite pažnju na ove stvari. Pogotovo obratimo pažanju na donošenje salavata i poslušnost roditeljima. Jer, vidim da je ovdje malo onih, koji kažu:  sallallahu alejhi we sellem, kada spomenem Poslanika a.s.

Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik a.s., rekao: “Trojici se dova ne odbija: postaču dok se ne omrsi, pravednom vladaru i mazlumu (onome kome se čini nepravda). Nju Allah uzdiže iznad oblaka i otvara  joj  nebeska vrata i kaže Gospodar: “Tako Mi Moje Veličine i Uzvišenosti, pomoći ću ti, makar malo pričekao!” (Tirmizija)

Prenosi Selman r.a.: “Poslanik a.s. nam se obratio na kraju mjeseca ša’bana, rekavši: 

“Ljudi, dolazi vam veliki, mubarek mjesec. U njemu je noć vrijednija od hiljadu   mjeseci. Allah je u tom mjesecu strogo naredio post, a noćni namaz (teraviju) je    učinio  dobrovoljnim. Ko se Allahu u njemu približi kakvim dobročinstvom, kao da je obavio farz u nekom drugom mjesecu. Ko obavi farz u njemu, kao da je obavio sedamdeset farzova u nekom drugom mjesecu. On je mjesec strpljivosti, a nagrada za nju je džennet. To je mjesec pomaganja i mjesec u kojem se povećava nafaka vjernika. Ko u njemu priredi iftar i nahrani postača, biće mu to uzrokom za oprost grijeha i oslobađanje od vatre, a dobiće i nagradu postača bez umanjenja nagrade postaču.

Tada ashabi rekoše: “Poslaniče! Nismo svi u mogućnosti nahraniti postača!?”

Muhammed a.s. reče: “Ta nagrada pripada i onome kod koga se postač omrsi hurmom, gutljajem vode ili gutljajem mlijeka. To je mjesec čiji je početak milost, sredina oprost, a kraj oslobađanje od vatre. Ko olakša svome potčinjenom u tom mjesecu, Allah će mu oprostiti grijehe i osloboditi ga od vatre. Nastojte u ovom mjesecu činiti četiri stvari; dvije sa kojima ćete steći Allahovo zadovoljstvo i dvije koje su vam neophodne. Dvije stvari kojima ćete steći Allahovo zadovoljstvo su: šehadet (svjedočenje da nema drugog boga osim Allaha) i  istigfar (da od Njega tražite oprost). Dvije druge stvari koje su vam neophodne jesu: da Allaha molite za džennet i tražite zaštitu od džehennema. Ko napoji postača, Allah će ga napojiti sa moga izvora, tako da nakon toga neće ožedniti i kao takav će ući u džennet!” (Ibn Huzejme)

Braćo, iskreno u ime Allaha postimo mubarek mjesec ramazan. Molimo Uzvišenog Gospodara za pomoć ugroženim i obespravljenim muslimanima i svim ugroženim ljudima. Čuvajmo se u  ramazanu svih grijeha. Pomozimo siromahe. Nahranimo postače. Dajmo sadekatu-l-fitr. Očistimo imetke kroz zekjat. Učimo, podučavajmo i slušajmo Kur’an. Natječimo se u činjenju dobrih djela. Tragajmo u posljednjoj trećini ramazana za Noć Kadra, koja je vrijednija od hiljadu mjeseci i nadajmo se Allahovoj milosti!

Gospodaru naš, učini nas od onih koji će dočekati mjesec ramazan i sa lahkoćom ga ispostiti. Gospodaru naš, budi nam milostiv na Sudnjem danu. Oprosti nama i našim roditeljima grijehe. Gospodaru naš, pomozi muslimanima Sirije, Palestine, Iraka i drugih zemalja. Gospodaru naš, molimo Te uvedi nas u džennet. AMIN!!!