Muhammed a.s. – spasitelj čovječanstva

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 1 . februar 2013. gregorijanske godine, odnosno  20. rebiul-evvel 1434. hidžretske godine.

Braćo, kada nekoga volimo mi stalno o njemu govorimo, o njemu mislimo i non stop se njemu vraćamo. Pošto mi toliko volimo našeg poslanika Muhammeda a.s. mi ćemo i danas, u ovom njegovom mjesecu rođenja, upravo govoriti o njemu.

Govoriti o odabranoj ličnosti Muhammeda a.s. a prije toga ga predstaviti kao lijek za spas čovječanstva, veoma je bitna tema.

Braćo, on je ponos čovječanstva. Već četrnaest stoljeća najveći geniji ove planete Zemlje, stajali su iza njega i obraćali mu se: „Ti si čovjek čijom se pripadnošću ponosimo.“

Kao dokaz njegove veličine dovoljno je to što, što pored tolikog rušenja i napada na njega, na islam, mi i dalje čujemo glas mujezina sa munare: EŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN RESULULLAH, primjećujemo da se na sve strane širi njegova riječ i djelo. Pa tako braćo, prema podacima Udruge statističara  američkih vjerskih zajednica broj muslimana je u ovoj zemlji, od 2000 do 2010 godine porastao čak za 66,7 %. Braćo ovo je zapanjujući podatak, kada se uzme u obzir šta su sve ovi neprijatelji islama i Muhammeda a.s. uradili kako bi ga, kako bi nas, predstavili kao zaostale terosriste i fundamentaliste.

Vrijeme nije učinilo prevaziđenom nijednu istinu o njemu, istinu koju nosimo u našim prsima. On je toliko svjež, da se hadžijama ili onim turistima koji odu da posjete Medinu čini da će ga sresti iza svakog ćoska, iza svakog ugla, i tako se sresti sa njim. Eto braćo koliko je i dalje naš Poslanik a.s. svjež u našim dušama. Vrijeme prolazi, a tako sa njim i neke ideje stare i gube na svojoj vrijednosti, ali on Muhammed a.s. on je bez obzira na vrijeme u našim dušama sve mlađi i mlađi.

Braćo, da se govorilo o Muhammedu a.s. koliko o nekim drugim, a mi nismo govorili o njemu. Da se dalo mogućnosti govoriti o njemu kao što se dalo da se govori o drugima u srcima današnjih generacija, samo bi on imao vlast i u njihovim prstima bi samo on bio. Ali i pored toga, i na istoku i na zapadu, i crni i bijeli, i bogati i siromašni, trče prema njemu, kako bi uzeli ono ljepote što je on daje.

Danas se u cijelom svijetu od Amerike, preko Evrope, pa do Australije primjećuje jedno buđenje u kome se traga za njim.  Oni koji su se mijenjali po hiljadu puta, tražeći neku granu spasa da se uhvate za nju, trčali su od sistema do sistema, od ideje do ideje, i na kraju su skontali, pa potrčali ka školi Muhammeda a.s., jer su uvidjeli da samo ona kroz stoljeća nikada nije doživjela fijasko.

Braćo, u ovom trku ne učestvuju samo neuki ljudi, već su u ovu trku danas uključeni i naučnici, i doktori, i akademici ama baš svi.

Poslanik a.s. kaže: „Jednog dana će moje ime doći do svakog mjesta gdje izlazi i zalazi Sunce.“

Braćo, da li smo se mi potrudili dovoljno da saznamo o Muhammedu a.s.? Da li smo pokušali da dostavimo njegove riječi i ime svugdje po svijetu? Da li govorimo ljudima koje svakodnevno srećemo, o Prvaku svih prvaka, o Miljenku svih miljenika, koji bi oduševio i pokrenuo sve duše?

Ne! Brate, ne! Jer da govorimo, da je čovječanstvo njega upoznalo, sigurno bi žudilo za njim i krenulo putem pravim.

Braćo, ono što volimo, volimo onoliko koliko ga poznajemo, a uvijek smo neprijatelji onome što ne poznajemo. Zbog toga je braćo cilj naših neprijatelja da prekriju zaboravom njegovo ime, jer oni tako odgajaju generacije kao Muhammedove a.s. neprijatelje. Ali čim neko od njih makar malo sazna o njemu,a naročito omladina, oni se onda bacaju sa radošću njemu u krilo. Pogledajte sada braćo malo po ovoj našoj lijepo džamiji! Zar nije puna? Zar ne primjećujete da je ovdje veliki dio omladine? Šta je uzrok da ovi mladići po zimi, snijegu, kiši, bez obzira na svu zabludu oko nas, uzimaju abdest i trče u džamiju? Evo ja ću vam sada reći koji je uzrok: Atraktivnost Muhamemeda a.s.

Zato braćo ne dopustimo da nas zaobiđe čast da upravo mi prenesemo njegovo ime i sunnet u sve dijelove svijeta. Jer bilo kome da to donesemo on će to objeručke prihvatiti. Brate, nagrada za to prihvatanje je ogromna.

 Prenosi se od Sehla ibn Sa `da, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na dan bitke na Hajberu rekao `Aliju Ibn Ebu Talibu, radijallahu anhu: Idite oprezno dok ne dođete do njihovih otvorenih mjesta, a nakon toga ih pozivajte u islam, obavjestite ih o njihovim obavezama prema Allahu. Da Allah tvojim sebebom uputi jednog čovjeka, bolje ti je od krda crvenih deva. “(Buharija i Muslim) A u drugoj predaji od dunjaluka i svega na njemu.

Džerir ibn Abdullah el-Bedželi, r.a., kaže da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao:

“Ko ne bude milostiv, neće se ni prema njemu milosti imati.”

Braćo poslušajte, kako je jedan naš brat, prenio Poslanikovo ime i riječ čak u daleku Rusiju, a sada o tome priča čak i na misama.

Ruski pastor Dimitri Smirnov na jednoj od misa  kazuje:

“Danas mi je došla jedna starica i upitala me: Oče  objasnite mi jednu stvar? Ja pastor sam joj odgovorio: Izvoli. Reče starica: Kada naprimjer moram da idem u crkvu uzmem taksi. Kada za volanom taksija sjedi musliman, neće da uzme novac od mene, i kaže mi: Sin ne može da prihvati novac od majke. A kada mi stane kršteni kršćanin, on kaže: To je moj posao. I uzme novac od mene. Ja sam na to odgovorio: Ti muslimani su puno bliži kršćanstvu nego ti kršteni vozači, koji ponekad možda idu u crkvu. Jer oni ne osjećaju nikakvu ljubav, niti imaju saosjećanja niti milosti. Umjesto da pomognu starici i kažu odvešću te i platiti za tebe, jer je to bolje pred Bogom. Interesantno je da današnji muslimani znaju šta je to lijepo pred Bogom, a kršćani ne znaju. I ko je bliži Bogu? Zbog toga budućnost pripada muslimanima. Zbog toga su oni budućnost.”

Braćo, mi znamo da je ovo dobro pred Bogom, jer nam je to rekao Muhammed a.s. I pogledajte naš brat je primijenio samo jedan od hadisa i pastor zbog toga kaže da nama pripada budućnost. Zamislite šta bi bilo kada bismo ih primijenili više u našem odnosu sa njima, njima koji ne znaju ništa o Muhammedu a.s. Pa zar ovu ljepotu ne bi objeručke prihvatili? Zato braćo, dok smo na poslu, na ulici, u trgovini, na facebooku, upoznajmo ih sa našim uzorom, ali ne samo pričom nego i vlastitim djelom, pa ćete vidjeti kako ljudi hrle ka njemu, Muhammedu a.s.

Braćo poslušajte šta kaže o Muhammedu a.s.   Bernard Šo, engleski pisac

“Više nego ikad prije, svijet ima potrebu za čovjekom koji bi razmišljao kao što je razmišljao Muhammed, taj vjerovjesnik koji je svoju vjeru uzdigao na razinu dostojnu istinskog poštovanja i uvažavanja. To je najsnažnija vjera u historiji civilizacija, vječna i neprolazna vjera. Ja svoje mnogobrojne sunarodnike zamišljam kako nesumnjivo ulaze u tu vjeru. Ta vjera će svoje prostrano područje naći na ovom kontinentu (Evropi).

Posljedicom neznanja ili šovinizma, teolozi su u srednjem vijeku o Muhammedu iscrtavali mračan portret. Smatrali su ga neprijateljem kršćanstva. Međutim, ja sam nastojao proniknuti u istinu o tom čovjeku i uvjerio sam se da je on pravo čudo. Došao sam do zaključka da on nije bio neprijatelj kršćanstva. Prije bi se mogao nazvati spasiocem čovječanstva. Prema mome mišljenju, da je njegova vjera zavladala savremenim svijetom, teškoće bi nam riješila zahvaljujući značaju koji ona pridaje miru i sreći za čim ljudi imaju nasušnu potrebu.”

’’…U sadašnje vrijeme mnogo mojih iz Evrope prelazi u Muhammedovu vjeru i može se reći da je vraćanje Evrope u islam već počelo.’’

’’…Proučavao sam ga, tog izvanrednog čovjeka, i po mom mišljenju, Muhammed bi se morao nazvati spasiteljem čovječanstva.’’

Allahu učini da upravo mi budemo ti koji će cijelom svijetu dostaviti Poslanikovu riječ i djelo. Allahu učini nas njegovim drugovima u džennetu.