Erdogan: Uspjeh Turske ne može zaustaviti niko osim Boga!

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan se po okončanju zvanične posjete zemljama Magreba u sjevernoj Africi rano jutros po lokalnom vremenu vratio u Tursku i održao, po mnogima, povijesni govor pred 100 hiljada pristalica koji su ga dočekali na aerodrom Ataturk i pružili mu podršku poslije višednevnih protesta u  zemlji.

 

Tokom Erdoganovog obraćanja, okupljeni simpatizeri su uzvikivali brojne slogane podrške svom lideru, a najčešće se čulo „Ti si ponos Turske“.

Erdogan je poručio da će Turska nastaviti svoj put ka unapređenju demokratije i da njen uspjeh ne može niko spriječiti osim Boga uzvišenog.

Prije 10 godina kada smo došli na vlast, cilj nam je bio unaprjeđenje demokratije. Uvijek smo to smatrali svetinjom, a taj put ćemo nastaviti i u budućnosti , kazao je.

Premijer Erdogan je okupljenu masu pozdravio sa pozornice na autobusu, a obraćanje je počeo pozdravivši sve građane Turske, kao i „braću“ u Sarajevu, Bakuu, Bejrutu, Kairu, Skoplju, Bagdadu, Damasku, Gazzi, Ramallahu, Mekki i Medini.

Podsjetivši na stihove poznatog turskog pjesnika Yunus Emrea u kojima se kaže: „Ja nisam došao zbog svađe, već ljubavi…“, turski premijer je rekao da vlasti Turske nisu na strani ponašanja koje slama srca .

“Ali, ipak, stajali smo uspravno. Mi nemamo posla sa svađama, niti sa sukobima. Mi nemamo posla sa vandalizmom, razbijanjem, paljenjem ili lomljenjem”, rekao je Erdogan svojim sunarodnjacima, koji su se organizirali posredstvom društvenih mreža kako bi mu priredili nesvakidašnji doček u Istanbulu.

“Mi znamo kako praviti i proizvoditi. Tako smo doveli Tursku ovdje gdje jest, praveći i proizvodeći. Mi nećemo dozvoliti da trud i napor našeg naroda propadne”, poručio je on, ističući na narod Turske neće pristati na ucjene.

Rekao je da je narod onaj koji daje amanet (povjerenje), a narod je taj koji ga može i uzeti.

Niko osim naroda ne može uzeti taj amanet. Niko, osim za biračkom kutijom, ne može pokušati oduzeti ovaj amanet”, kazao je Erdogan.

On je potvrdio kako su na demonstracijama koje se danima održavaju u gradovima Turske poginule tri osobe.

“Demonstracije koje su navodno započele zbog manje od 15 drveća, ostavile su tri smrti za sobom. Dvojica naših mladića su poginula, kao i jedan policajac. Za mene je smrt mog policajca važna onoliko koliko i smrt tog mladića. Čija je to policija, kakvu dužnost ima? Policija radi kako bi sačuvala naše živote. Ponekad je to borba protiv terorizma, ponekad protiv anarhije, a ponekad protiv vandalizma. Naravno da to neće nekima odgovarati. Oni kažu da se policija povuče. Šta će onda biti? Ovo nije nekakva usputna stanica, ovo je Republika Turska”, kazao jer Erdogan.

Kazao je da demonstracije koje su izgubile demokratski pristup i koje su se pretvorile u vandalizam i nezakonite akcije, trebaju prestati odmah.

“Naša policija je obavljala svoju dužnost i odnosila se prema svima jednako, pa tako i prema onima koji su napadali građane, javne institucije, javna i privatna vozila. Moguće da su ponekad upotrijebili prekomjernu silu. Ranije sam rekao da smo im dali potrebna uputstva. Ministarstvo unutrašnjih poslova je pratilo rad policije. Ali, niko nema pravo da nas napada koristeći ovakvih stvari”, izjavio je turski premijer.

Erdogan je podvukao da su ovoliko napredovali jer su poboljšali ekonomske prilike zemlje.

“Oni koji su nam govorili da su pet puta bogatiji od nas, sad su počeli da nam prave probleme. Mi smo došli ovako daleko jer smo uzvisili naš narod. Sada svijet priča o Turskoj i Turcima. Otkud sada sve ovo, i to u ovom trenutku? Mi smo došli ovako daleko uz riječi strpljenje i pobijedit će onaj ko je strpljiv . Neka svako zna, mi smo ovoliko napredovali zbog gradnje ove države na bratstvu. Nismo razdvajali pojedince od 76 miliona stanovnika. Neki govore da sam ja premijer za onih 50 posto stanovnika, iako mi uvijek govorimo da smo na usluzi svim građanima,  za svih 76 miliona građana Turske”, rekao je Erdogan.

(Agencija Anadolija)