Početna » Dershana » Tekstovi » Islamska medicina: Jaja

Islamska medicina: Jaja

Imam Bejheki je naveo u svojoj knjizi “Šu’abul iman” (Ogranci vjere) jedno predanje u kojem stoji da se jednom jedan od Allahovih poslanika, a.s., žalio o općoj slabosti tijela i da mu je Allah Svemogući naredio da jede jaja.

Slijedeći ovo predanje, mi kažemo da su svježa jaja bolja od onih starih, a kokošija su jaja najbolja u usporedbi sa jajima ostalih ptica. Postoji savršena ravnoteža u jajima dok ona naginju ka hladnom temperamentu. U svom “Kanunu medicine”, Ibn-Sina je rekao: „Žumance je vruće i vlažno, i ono pomaže organima koji proizvode krv da proiz­vode zdravu krv.“ On je također rekao: „Jaja osiguravaju ograničenu ali umjerenu njegu za tijelo, a blago kuhana jaja ne ostaju dovoljno dugo u stomaku da bi se u potpunosti završilo njihovo vrenje.“ Ostali su držali da žumance djeluje kao sredstvo za umirenje i odstranjivač bola, umiruje grlo i traheju, umanjuje hrapavost prsa i djeluje kao sredstvo za zaustavljanje kašlja. Žumance također koristi pacijentima koji boluju od tuberkuloze, čireva na površini jetre i čira mokraćnog mjehura. Žumance također pomaže smanjivanju promuklosti i krvarenja, pogotovo kada se jede sa slatkim bademovim puterom, i ono također pomaže dozrijevanju prsne reume i smanjuje promuklost glasa.

Kod otoka očnih kapaka bjelance hladi toplo oticanje i hladi bol. Trljanje bjelan­ceta na manje kožne opekotine može spriječiti pojavu mjehurića i ožiljaka. Bjelance se također koristi u liječenju opekotina od sunca. Nanošenje balzama od bjelanceta pomiješanog s tamjanom na čelo također pomaže u liječenju bronhitisa. Ibn-Sina spomenuo je također žumance u liječenju srčanih bolesti, dodajući: „Međutim, ono nije glavni lijek, ali ipak igra važnu ulogu u ojačavanju srca. Žumance se brzo pretvara u krv, ostavlja malo ostataka i nadalje se pretvara u svijetlu krv koja je homogena s onom srčanom, i, konačno, ono spada među najbolja sredstva za sprečavanje općih bolesti koje pogađaju temeljne funkcije pluća.“

Preporučujemo

Da li kurbansko meso može biti nosilac virusa SARS Cov 2?

Piše: Prof. dr. Midhat Jašić Pitanje je imalo smisla jer su prošle sedmice potvrđeni nalazi ...