Početna » Dershana » Tekstovi » Budi dio “klastera dobra”

Budi dio “klastera dobra”

Piše: Muamer ef. Kamerić

Od početka govora o korona virusu, koga nazvaše COVID-19, još jedna češće pominjana riječ, vezana uz ovaj termin postade i termin “klaster”. Riječ “klaster” inače potiče od engleske riječi „clusters”, što znači skup, grupa, buket, grozd, svežanj, jato. Zavisno u kojem kontekstu se koristi, može se govoriti o medicinskom, poslovnom, industrijskom, računarskom, turističkom…itd. Zajednička poveznica svim pomenutim “klasterima”, jeste označavanje skupnosti ili grupisanja članova, koji se mogu svesti pod jedan imenitelj, zbog postojanja zajedničkih karakteristika, koje ih čine jednim skupom.

U vremenu pandemije korona virusa, uz riječ “klaster”, zbog onoga što je označavao opravdano se vezuju negativne konotacije. Širenje zaraze, skup osoba sa simptomima virusa, opasnost samog kontakta sa osobana tog klastera isl. Međutim, ovo razmišljanje nema intenciju interpretacije “klastera”, te vrste. Naime, skoro svako naše mjesto u BiH, a u gradovima skoro da nema niti jedne mahale, koja nema jednu drugu vrstu pozitivnog “klastera”, a to su naše džamije ili džemati. Klasteri su to u kojima je obaveza biti u saffu jedan uz drugoga, čvrsto zbijeni poput najjačeg svežnja. Klasteri su to u kojima je zabranjeno udaljavanje jednih od drugih. Klasteri su to u kojima se uči, da “bolesnik” tog klastera, ne smije biti izolovan, već se mora obići i pomoć mu pružiti. Klasteri su to u kojima se selamom ostvaruje kontakt, a rukovanjem koje je u tom klasteru poželjno, grijesi čiste. Klasteri su to u kojima se klice i sjeme dobra usađuju, i gdje je obaveza da se taj “virus” dobra, što je moguće više raširi i nebi li se njime i drugi “zarazili”. Klaster je to za koji vakcinu, prokleti šejtan posjeduje jer on-prokletnik, želi da tih klastera bude što manje. Klaster je to čijim dijelom moramo biti, ako hoćemo da budemo u Božijem zadovoljstvu i zaštiti. Klaster je to koji se DŽEMAT zove, i od koga ne uzmičemo i kojega se ne plašimo.

Međutim, kao što je primjetno da hvala Allahu dž.š. postoje ovi “klasteri dobra”, moramo konstatovati i ni u kom slučaju zatvarati oči pred činjenicom da postoje i “klasteri zla”, protiv kojih se valja boriti jače i intenzivnije nego što bi borba, sa ovim klasterima Covid-19. Svaka kladionica, svaka kafana u kojoj se toči alkohol, svaka trgovina u kojoj, i ispred koje se alkohol servira i prodaje, jeste “klaster” višestruko opasniji od svih ovih medicinskih uzrokovanih koronom proglašenih. Svako naše lijepo mjesto u ovoj nam lijepoj zemlji bosanskoj nebi hvala Allahu, Corona klasterom, ali skoro svako od tih naših mjesta (sela i gradova) ima ove klastere koje pomenusmo: “klasteri dobra” i “klasteri zla”. Budimo pošteni i realno sagledajmo, koji od pripadnika tih klastera su “revnosniji” u svom zadatku?Jesu li predaniji oni koji šire “virus dobra” ili oni koji šire “virus zla i propasti “?!! Koji od njih više truda i želje u svome nastojanju ulažu? Koji su spremniji na veću žrtvu u svakom smislu? Za jedne je dovoljno da žrtvuju dio svoga vremena, dio svoga imetka, pokoju lijepu riječ, čak je dovoljan samo jedan osmjeh, pa da se virus dobra prenese. Drugi žrtvuju svoje živote, svoje porodice, cijele imetke, uzrokuju propast svake vrste…ali i dalje ne posustaju u svojoj misiji.

Razmislimo i odlučimo gdje pripadamo, i šta nam je preče i vrednije!!! Izolujmo klastere zla i propasti, a širimo klastere dobra i uspjeha!!!

Preporučujemo

Neke zanimljivosti u Kur’anu

Neke zanimljivosti u Kur’anu Najduža sura u Kur’anu je sura el-Bekare, koja ima 286 ajeta.Najkraće ...