Početna » Dershana » Hutbe » Trud je naš, a rezultat od Allaha

Trud je naš, a rezultat od Allaha

Hvala Allahu Gospodaru svjetova. Neka je salevat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda a.s., njegove časne ashabe, porodicu, i sve dobre Allahove robove.

Allah dž.š. kaže: ”I reci: ‘Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas On o onome što ste radili obavijestiti.'” (Tevba, 105.)

Poslanik a.s. kaže: „Sveži devu, pa se na Allaha osloni.“

Mudra hikaja kazuje, kako se jedan mladić požalio svom šejhu – duhovnom učitelju: ”Učitelju, savjetovao si me da stalno ponavljam u mislima: ‘Ja želim radost u svome životu!. Tu rečenicu izgovaram svaki dan mnogo puta, a radosti u mome životu niti je bilo, niti je ima. I dalje sam jednako usamljen i nesretan kao što sam bio i prije. Što mi je činiti?”

Mudri učitelj tiho položi ispred mladića predmete koji su mu se našli pri ruci; kašičicu, čašu i svijeću, pa ga upita:

„Reci mi, što bi želio imati od ovih predmeta?“

„Kašičicu“ – odvrati mladić.

„Izgovori to sada pet puta!“ – zatraži šejh.

„Ja hoću kašičicu. Ja hoću kašičicu…“– ponovi učenik pet puta.

„ Eto vidiš, možeš ponavljati i pet miliona puta na dan da hoćeš kašičicu, ali je nećeš imati ukoliko se ne pokreneš i ne uzmeš je. Samo riječi nisu dovoljne, pokreni se i poduzmi nešto!“  – reče mu učitelj.

I mi smo braćo slični ovom učeniku. Non stop ponavljamo kako ne valjaju naši predstavnici, kako nam je prljavo i zagađeno selo, kako su ljudi pokvareni, korumpirani, nepravedni…kako ono kako ono…. A šta smo poduzeli kako bi riješili ove probleme? Ništa, sem neprekidne priče i ponavljanja ne valja ono ne valja ovo. A ono što je jož žalosnije, u većini slučajeva i mi sami učestvujemo u kreiranju tih problema.

Draga braćo, ako želimo ispraviti ove stavri na koje se žalimo, valja se pokrenuti, valja nešto uraditi, valja se ugledati u našeg uzora i Poslanika koji nije mnogo pričao, vazio, pametovao, kao mi danas, ali je mnogo radio kako bi promijenio svijet oko sebe.

Allah nam je dao jedna usta, dvoje uši, dvoje oči, dvoje ruke i noge, ne uzalud, već kako bi manje pričali, a više gledali, čitali, učili, slušali, radili….

Draga braćo, znajte da ne postoji malo dobro djelo, niti malo zlo, jer je Uzvišeni rekao: „Ko uradi koliko trun (zehru) dobra vidjet će ga, a ko uradi koliko trun zla vidjet će ga.“  (Ez-Zilzal,  6-8.)

Koliko je ovaj ajet tačan najbolje smo mogli vidjeti prilikom ovogodišnjih poplava. Da smo poslušali Poslanikove riječi i sklonili sa puta, iz rijeke, potoka, kanala, onu malu flašicu, papirić… ne bi nam se desilo začepljenje i poplave, jer bi rijeka nesmetano tekla. Ali pošto nismo, već smo i sami u nju bacali flašicu po flašicu, smatrajući, šta je je jedan bačeni papirić, desilo se začepljenje, a ostalo znate.

Poslanik a.s. kaže: „Allahu je najdraži onaj čovjek koji najviše koristi ljudima, a najdraže djelo Allahu je obveseliti muslimana.“ 

Starac je šetao plažom i u daljini opazio dječaka kako baca nešto u more uzburkano valovima. Kad je prišao bliže, vidio je da dječak baca nasukane morske zvijezde s pješčane plaže natrag u more.
“Što radiš, mladiću?”, upitao je.
“Ako zvijezde ostanu na plaži do izlaska sunca, umrijet će,” odgovori dječak.
“To je smiješno. Plaža je kilometrima dugačka i na njoj je hiljade morskih zvijezda. Nije bitno koliko ih vratiš nazad u more, to neće ništa promijeniti ni značiti.”
“Ovoj zvijezdi će značiti,” reče dječak dok je bacao još jednu zvijezdu u more. “I ovoj isto. I ovoj…”

Braćo, uradimo što možemo, a Allah će uraditi ono što ne možemo.

Gospodaru naš, pomozi nas na putu dobro. Otkloni od nas zlo. I sačavaj nas džehennemske vatre. Amin!!!

Preporučujemo

O vjernici, pokoravajte se Allahu i Njegovom Poslaniku

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i ...