Početna » Dershana » Hutbe » O vjernici, ne prijateljujte s onima koji vjeru vašu za podsmijeh i zabavu uzimaju…

O vjernici, ne prijateljujte s onima koji vjeru vašu za podsmijeh i zabavu uzimaju…

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 20. decembar 2019.  gregorijanske godine, odnosno 23. rebiul-ahir 1441. hidžretske godine.

Allah dž.š. u 36. pozivu vjernicima kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الَّذِينَ اتَّخَذُوا دِينَكُمْ هُزُوًا وَلَعِبًا مِّنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ مِن قَبْلِكُمْ وَالْكُفَّارَ أَوْلِيَاءَ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ

“O vjernici, ne prijateljujte s onima koji vjeru vašu za podsmijeh i zabavu uzimaju, bili to oni kojima je data Knjiga prije vas, ili bili mnogobošci – i Allaha se bojte ako ste vjernici.” (El-Maide, 57.)

Život je pun iskušenja, nedaća, teških trenutaka, depresije…Zbog toga je čovjek oduvijek tražio ljude koji imaju smisla za humor kako bi barem na trenutak učinili njegov život ljepšim i veselijim. Kako bi barem na trenutak pobjegao od problema sa kojima se svakodnevno susreće.

Šala, humor, smijanje su dozvoljeni, čak u nekim trenucima i preporučeni, ali pod uslovom da se kreću u okviru islamskih propisa.

Nažalost, danas je sve manje takve šale i humora, a sve više onoga koji izlazi izvan okvira i propisa islama. Pa tako ćemo vidjeti da su najpopularniji internet komičari oni koji ne mogu sastaviti tri riječi, a da nisu nešto opsovali ili nekoga uvrijedili. A najčešće ta psovka nije bezazlena, iako nema bezazlene psovke, svaka je grijeh, već je ona upućena protiv našeg Gospodara, Poslanika, Kur’ana, vjere…što to toj psovki daje još veću težinu, a onoj osobi koja je izgovara i onoj koja ju rado, bez ikakvog reagovanja sluša, povećava grijeh.

Prenosi se da su ashabi krenuli u Pohod na Tebuk. Bili su slabo opremljeni, bez konja i vojne opreme. Nije bilo ni previše vode i hrane za put, a morali su pješačiti danima pod užarenim pustinjskim suncem, jer je Tebuk udaljen 1000 km od Medine. Tamo ih je čekala velika i organizovana vojska Bizantinaca. Ali sve ovo za ove ashabe nije predstvaljalo nikakav problem, jer je u njihovim srcima gorio plamen vjere.

I tako u jednom trenutku jedna grupa tih hrabrih boraca, kako bi se opustila, kako bi malo srce svoje razgalila, i pobjegla od iskušenja i teškoća ovog pohoda,  odluči da se malo našali na račun onih koji su učili Kur’an, pa jedan od njih reče: “Nismo vidjeli većih izjelica i većih lažova od ovih naših učača, i većih kukavica u borbi.”

Mi bismo rekli: Ništa strašno?! Jer loliko smo puta mi rekli slične ili čak i gore stvari za naše učene. Koliko puta smo rekli slične ili čak i gore stvari za one koji nas svakodnevno na namaz pozivaju.

Koliko puta smo rekli slične ili čak i gore stvari?

I kada su ovo izrekli, i kada je ova vijest došla do Poslanika a.s., Allah dž.š. objavljuje kur’anski ajet koji se odnosi na ove ljude, u kome se kaže: “A kada bi ih upitao, oni bi sigurno reki: ‘Mi smo samo razgovarali i zabavljali se.’Reci: ‘A zar da se s Allahom, riječima Njegovim, i Poslanikom Njegovim ismijavate?! Ne ispričavajte se! Doista ste postali nevjernici nakon što ste bili vjernici.’ Ako nekima od vas i oprostimo, druge ćemo kazniti zato što su bili nepokornici.”(Et-Tevbe 65-66.)

Estagfirullah. Kada su ovakvi borci, ovakvi vjernici, zbog samo jedne „bezazlene“ šale, i to u tako teškom trenutku, postali nevjernici, onda zamislite šta ostane od naše vjere kada onako bez ikakvog optrećenja, sa kahvom u ruci, izgovorimo i do deset puta gore stvari od ovih koje su oni izgovorili.

Kako ne bismo našu vjeru stavljali na kocku, u narednih nekoliko minuta pokušat ću da iznesem pravila, okvir, humora i šale u islamu.

  1. Zabranjeno se izrugivati i šaliti sa propisima i svetinjama vjere.

Svi islamski učenjaci su saglasni da onaj ko se šali na ovaj način da je on postao nevjernik. I Allah nam zabranjuje da takve osobe uzimamo za prijatelje, što ne isključuje naš lijep i pravedan odnos prema njima.

  • Zabranjeno je sjediti sa onima koji se izruguju sa propisima i svetinjama vjere, jer onaj ko sjedi sa onima koji se ismijavaju i izruguju sa vjerom, a ne reaguje ili ih ne napusti, a u mogućnosti je, on postaje kao i oni, nevjernik.
  • Težiti za iskrenošću i istinom, i ne lagati, čak i u šali

Poslanik a.s. je rekao: ”Teško onome koji laže da bi nasmijao druge, teško njemu, teško njemu.”

  • Da šala bude umjerena i bez pretjerivanja

U kontekstu narodne izreke: „Valja zasvirati i zapas zaditi.“ Za one koji non stop sviraju i nikako za pas da zadiju, tako zapostavljajući stvari koje su od izuzetne važnosti za društvo i pojedinca El-Gazali kaže: „Jedna od velikih greški jeste da se čovjek bavi šalom kao profesijom u kojoj ustrajava i u kojoj pretjeruje.“

  • Šalom ne smijemo izazivati mržnju i prezir

Poslanik a.s. kaže: „Nemoj se raspravljati sa svojim bratom, niti se šaliti sa njim.“

  • Šalom ne smijemo prepadati

Koliko puta smo se našalili na ovaj način? Poslanik a.s. je rekao: „Ko prepadne vjernika nepravedno (ono što bi mi rekli na bi gajri hakk), Allah će imati pravo da ga ne zaštiti od strahota na Dan proživljenja.“

  • Ne smijemo se šaliti sa ženskim osobama koje nam nisu najbliži rod, ukoliko će ta šala voditi nemoralu

Gazali kaže: „Šala Vjerovjesnika a.s. sa ženama i djecom, bila je u svrsi liječenja slabosti srca, bez naginjanja na sprdanje…“

  • Šala bi trebala imati svoje vrijeme i mjesto

Ooo kako li su samo jadni i ružni oni koji ne znaju ni za mjesto ni vrijeme svojih šala. Pa tako dođu na dženazu, pa se šale. Dođu u ožalošćeni kuću, pa se šale. A ne bi tako da je njihovo dijete, majka, otac, brat i sestra na tabutu.

  • Šala ne smije imati za cilj ismijavanje ljudskih mahana i životnih sudbina, jer Allah je taj koji je stvorio i njega i tebe. Allah je taj koji je odredio sudbinu i njegovu i tvoju. Ismijavanje njemu jeste ismijavanje Allahovog stvaranja.

Draga braćo, ovo su neka od pravila humora i šale u islamu, kojih bi se trebali prdržavati, ako za sebe tvrdimo da smo vjernici. Svako izlaženje van okvira ovih pravila, pogotovo prva dva, jeste put ka džehennemu i zabludi.

Gospodaru molimo Te uputi nas na pravi put, na put onih kojima si milost Svoju darovao, a ne na put onih koji su srdžbu izazvali i onih koji su zalutali. AMIN!!!

Preporučujemo

O vjernici, kada vam se približi smrt, prilikom davanja oporuke…

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i ...