Početna » Dershana » Hutbe » Kazivanje o Davudu a.s. (I dio)

Kazivanje o Davudu a.s. (I dio)

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 06. decembar 2019.  gregorijanske godine, odnosno 09. rebiul ahir  1441. hidžretske godine.

Allah dž.š. kaže:

وَكُلًّا نَّقُصُّ عَلَيْكَ مِنْ أَنبَاءِ الرُّسُلِ مَا نُثَبِّتُ بِهِ فُؤَادَكَ ۚ وَجَاءَكَ فِي هَٰذِهِ الْحَقُّ وَمَوْعِظَةٌ وَذِكْرَىٰ لِلْمُؤْمِنِينَ

“A sve ove vijesti koje ti o pojedinim događajima o poslanicima kazujemo zato su da njima srce tvoje učvrstimo. i u ovima došla ti je prava istina, i pouka, i vjernicima opomena.” (Hud, 120.)

Nakon što je Davud a.s. postao omiljen među narodom i Božiji Poslanik, Tulut je počeo osjećati veliku zavist prema Davudu a.s.  Osjećao je Talut da bi mogao izgubiti vlast, pa kako bi je sačuvao počeo je planirati Davudovo ubistvo.

U tom kontekstu, Talut je jedne prilike poslao Davuda a.s. u nemoguću misiju, u samoubilački pohod. Zadatak mu je bio da ubije stotinu neprijateljskih vojnika, i to sam. Davud a.s. krenu kako bi izvršio povjereni mu zadatak i bi potpomognut od strane Uzvišenog, pa je koristeći razne vojne vještine i zamke, pobio ne stotinu, nego dvije stotine neprijateljskih vojnika, tako da Talutov plan o pogibiji Davuda a.s. propade.

Prenosi se i to da je par puta, u trenucima duševne rastrojenosti, Talut bacao na njega svoje koplje, ali ga je svaki put promašio.

Na kraju, Talut je odlučio poslati svoje ljude u Davudovu a.s. kuću sa zadaćom da ga ubiju. Ali, to je, voljom Allahovom, saznala Mikala, njegova kći i Davudova a.s. žena, pa je na vrijeme upozorila svoga muža koji je uspio u zadnji čas izmaći ubicama. Davud a.s. je morao napustiti svoj dom i neko vrijeme živjeti kod svećenika Levita u Šatoru. Davud a.s. u silnoj žurbi nije uspio ponijeti vlastito oružje, pa je zbog toga od svećenika dobio Džalutov mač.

Talut je Davuda proglasio odmetnikom i počeo ga javno progoniti. Ali, to nije moglo tek tako proći kod naroda, a pogotovo ne kod čestitih učenjaka Israila. Oni su uglavnom svi već znali kakav je položaj Davuda a.s. kod Allaha i nisu pristajali za Talutom. Neki učenjaci su čak pokušavali da urazume Taluta i upozore ga da se ne suprostavlja volji Allaha, ali ih je on, potpuno zaslijepljen mržnjom, pobio i time u još teži grijeh upao. Počeo je sve više gubiti razum i kontrolu, pa se pretvorio u pravog tiranina. Čak je pobio svećenike iz Šatora, samo zato što su ranije ugostili Davuda a.s.

Narod je bio nezadovoljan Talutovim ponašanjem, pa se počeo priključivati Davudu a.s. koji je oformio vojsku protiv tiranije kralja Taluta. Davud a.s. je na neki način uvijek izbjegavao veći sukob, pa je čak nekoliko puta poštedio život i samom Talutu, osjećajući da u njegovom srcu i dalje ima dobra.

I bio je upravu.

Talut je nakon nekog vremena počeo osjećati grižnju savjesti i uviđati svoju zabludu i svoje grijehe. Kajao se. Plakao je i tugovao ne znajući kako da pronađe put spasa.

I kada je mislio da je sve gotovo da mu spasa nema, Allah mu otvara vrata Svoje milosti, kroz susret sa jednom čestitom ženom koja ga je odvela do kabura poslanika Jošue ibn Nuna. Uputila je dovu Uzvišenom, a onda je Jošua ibn Nun ustao iz kabura misleći da je nastupio Sudnji dan. Kad mu je rečeno da je podignut zato što ga Talut želi upitati ima li spasa za njega, Jošua a.s. je odgovorio da ima, ali jedino pod uvjetom da odmah preda vlast Davudu a.s. i da se, pod njegovom zastavom, priključi džihadu i bori se iskreno i srčano sve dotle dok ne postane šehid. Čim je to rekao Jošua a.s. je ponovo pao mrtav i kabur se zatvorio.

Postoje i predanja u kojima se navodi da to nije bio Jošua ibn Nun, već Samuel a.s. kao i takva da nije bilo oživljavanja iz kabura, već da se sve zbilo u snu. A Allah opet najbolje zna.

Talut ovu priliku jedva dočeka zahvali Allahu na ukazanoj milosti i uputi glasnika po Davuda a.s. kako bi se sastali. Čim su se sastali Talut predade svoju vlast Davudu a.s., a Davud a.s. uključi Taluta u svoju vojsku. Talut se borio pod zastavom Davuda a.s. sve dok u jednoj bitci sa mnogobošcima nije poginuo kao šehid zajedno sa svojim sinovima.

Tako Davud a.s., sa 37 godina, posta kralj Israelićana.

Preporučujemo

O vjernici, kada vam se približi smrt, prilikom davanja oporuke…

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i ...