Početna » Dershana » Hutbe » Džemat Vukovije Donje ubjedljivo najuspješniji!!!

Džemat Vukovije Donje ubjedljivo najuspješniji!!!

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda a.s. njegove časne ashabe, porodicu i na sve dobre Allahove robove.

Draga braćo, nalazimo se u prvom petku nakon mubarek mjeseca ramazana. Mjeseca kojeg smo obilježili povećanim ibadetom postom, učenjem Kur’ana, zekatom, sadekatul-fitrom, sadakom, iftarom, dobročinstvom, međusobnim pomaganjem…

Ko je od nas postio, to zna samo dragi Allah, a Uzvišeni je  rekao: „Svako čovjekovo djelo pripada njemu, osim posta; on pripada Meni i Ja za njega (posebno) nagrađujem.“ Molimo Allaha dž.š. da primi post onih koji su postili, da omogući post sljedećeg ramazana onima koji iz opravdanih razloga nisu postili, i da uputi na pravi put one koji nisu postili i kao i sve nas.

Rekli smo da samo Allah zna ko je postio, a ko ne, a ono što ja znam, a što želim podijeliti sa vama jeste sljedeće:

  •  Allah dž.š. kaže:  “Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš, i pomoli se za njih, molitva tvoja će ih sigurno smiriti. A Allah sve čuje i sve zna.” (Et-Tevbe, 103.)

Hvala Allahu džematlije ovog džematu su ovu naredbu shvatile krajnje ozbiljno, a rezultat svega toga je 32312 KM prikupljenih sredstava na ime zekata i sadekatul-fitra. Ovo je daleko najveći iznos na području MIZ Kalesija, a vjerovatno i šire.

  • Sljedeća stvar koju danas u ovom mubarek danu želim podijeliti sa vama jeste da smo u toku mjeseca ramazana na ime priloga za džamiju, ne računajući članarinu, donatorske kartice, kasu… prikupili 5460 KM. A Allah dž.š. za one koji grade i održavaju džamije kaže:

إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلَّا اللَّهَ ۖ فَعَسَىٰ أُولَٰئِكَ أَن يَكُونُوا مِنَ الْمُهْتَدِينَ

„Allahove džamije grade i održavaju oni koji u Allaha i u Onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se, na Pravom putu.“ (Et-Tevbe, 18.) Dok Poslanik a.s. kaže:  „Ko učestvuje u gradnji džamije onoliko koliko je potrebno da se napravi gnijezdo vrapca, ili manje, Allah će mu sagraditi dvorac u džennetu.”

  • Da džematlije ovog džemata ne misle samo na sebe, da su humani i da imaju veliko srce, dokaz je i akcija koju smo pokrenuli pred sami kraj ramazana, pod nazivom „Iftar na kućni prag.“ Za samo četiri dana prikupili smo 706 iftara za socijalno ugroženo stanovništvo Podrinja. Prikupili bi mi i više, ali smo akciju morali prekinuti, zbog velikog odaziva i ne mogućnosti raspodjele većeg broja iftara. Poslanik a.s. kaže: “Ko priredi postaču iftar, nahrani ga i napoji, imat će istu nagradu kao i on (postač), a da postaču neće biti umanjena njegova nagrada.”

Draga braćo, ovi podaci su dokaz da Vukovijani vole i čuvaju svoju Islamsku zajednicu, da vole i čuvaju svoj džemat i džamiju, da vole i pomažu svoj narod ma gdje oni bili. U to ime ja kao vaš imam, kao jedan od vas, kažem: Aferim vam bilo!

Lijepo je biti dio zajednice, koja se shodno učinjenom dobročinstvu za koje znamo, a sigurno ima još toliko dobročinstva za kojeg ne znamo, može nadati, da se upravo na nju odnose sljedeće Božije riječi: „One koji budu vjerovali i dobra djela činili – Mi doista nećemo dopustiti da propadne nagrada onome koji je dobra djela činio – čekaju sigurno edenski vrtovi, kroz koje će rijeke teći, u njima će se narukvicama od zlata kititi i u zelena odijela od dibe i kadife oblačiti, na divanima će u njima naslonjeni biti. Divne li nagrade i krasna li boravišta!“ (El-Kehf, 30-31.)

Poslanik a.s. kaže: “U svakom danu u kojem ljudi osvane, spuste se dva meleka, od kojeg jedan govori. “Gopsodaru, smiluj se onome koji udjeljuje”, a drugi melek upućuje ovu dovu: “Gospodaru, umanji onome koji škrtari”. 

Preporučujemo

O vjernici, kada vam se približi smrt, prilikom davanja oporuke…

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i ...